İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu beraat etti

397 yıl hapis cezası istemiyle yargılanan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve belediye görevlileri beraat etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun da yargılandığı davada, 129 sanığın tamamı beraat etti. Dava savcısı hukuka aykırı deliller toplandığını belirtti.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne 2 Mayıs ve 22 Kasım 2011 tarihlerinde iki polis operasyonu yapıldı. "İhalelerde yolsuzluk, organize suç örgütü kurma" iddiasıyla başlatılan soruşturmanın ardından 129 kişi hakkında dava açıldı.

İzmir 7'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde, görülen davaya bugün devam devam edildi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu İzmir Adliyesi'ne gelişinde, Çambidi Bandosu tarafından çalınan "İzmir Marşı" ile karşılandı. Kocaoğlu, ellerinde, üzerinde "Herkese adalet lazım" yazılı fotoğrafı ve yüzlerinde fotoğrafından oluşan maske bulunan, Tire ile Bayındır'ın köylerinden ve Bademler'den gelen köylülerin, "İzmir Azizdir aziz kalacak" sloganı arasında adliye binasına girdi.

Duruşmaya hakkında toplam 397 yıl hapis cezası istenen Aziz Kocaoğlu ve tutuksuz yargılanan belediye görevlileri katıldı. Duruşmayı CHP İzmir milletvekilleri Özcan Purçu, Atila Sertel, Ali Yiğit, Zeynep Altıok, Zekeriya Temizel, Musa Çam, Murat Bakan, Mustafa Balbay, CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, CHP İl Başkanı Asuman Ali Güven, CHP'li ilçe belediye başkanları ve İzmir Barosu Başkanı Aydın Özcan da izledi.

Yaklaşık yarım saat süren kimlik tespitinin ardından duruşmaya başlandı.

'HUKUKA AYKIRI DELİL TOPLANDI'

Savcı Zafer Sercan Yetişer, duruşmada, 29 sayfalık mütalaasını verdi. Savcı Yetişer, 29 sayfadan oluşan 24 ayrı suçun oluştuğu mütalaasını tek tek ayrıntılı olarak değerlendirip okudu. Yetişer, mütalaasında, ortada bir örgütün bulunmadığı sonucuna varıldığını söyledi. Dosyadaki 24 ayrı eylemden 15'inin ihaleye fesat karıştırma suçu olduğunu belirten Yetişer, dinlenen gizli tanıklar ve belgelere göre ihaleye fesat karıştırma ve diğer eylemlerin oluşmadığını vurguladı.

Mütalaada, bazı ihaleye fesat karıştırma eylemlerinde, hukuka aykırı deliller toplandığını da ifade eden Yetişer, bu durumun hukuk dilinde "Zehirli ağacın meyvesi de zehirli olur" diye değerlendirildiğini ifade etti.

Savcının mütalaasını okumasının ve tüm sanıklar hakkında tüm suçlardan beraat kararı verilmesini istemesi, salonda bulunanlara tarafından alkışlandı. Mahkeme Başkanı Tamer Bulam, bunun üzerine "Burası şov yeri değil. Tiyatro alanı değil. Mahkemenin düzenini bozmayalım" diyerek salonda bulunan izleyicileri uyardı. Daha sonra duruşmaya ara verildi.

'DAVAYA BAKAN HAKİMLER TUTUKLANDI'

Aranın ardından söz alan Aziz Kocaoğlu'nun avukatı Ercan Demir, davanın ilk duruşmasında, usule ilişkin verdikleri 55 sayfalık dilekçede belirttikleri gibi delillerin toplanması sürecinin hukuka aykırı gerçekleştirildiğini tekrarladıklarını belirtti. Demir, şunları söyledi:

"O dönem özel yetkili savcı, olayı soruşturan kolluğa iki ayda bir 'cebir ve şiddet buldunuz mu' diye emniyete yazı yazmış. Emniyet 1 yıl sonra kendine göre cebir şiddet bulmuş. Geldiğimiz bu aşamada 15 Temmuz sonrası bu yapının bambaşka bir örgütlenme içinde olduğu ortaya çıktı, ki bu yapının kamu görevlilerinin esasen görev tanımlarında yer alan kanun, hukuk kaynaklı davranmadıkları, imamları ve abileri kimse ona göre davrandıkları olgu olarak ortaya çıkmıştır. Olgu diyoruz, çünkü yargı süreci sonrası net olarak ortaya çıkacaktır."

Demir, davaya bakan hakimlerin FETÖ üyeliği iddiasıyla tutuklanıp, meslekten ihraç edildiklerini aktardı. Dosyanın mahkeme tarafından reddedilmesini talep eden Demir, tüm sanıkların beraat etmesini istedi.

Gülay Azeri ve Hüseyin Çalışkan'ın avukatı Enis Dinçeroğlu da yaptığı savunmada çete suçlamasıyla yargılananlar değil, yargılayanların çete olduğunun ortaya çıktığını iddia etti. Diğer sanık avukatları da tüm sanıklar hakkında beraat kararı verilmesini talep etti.

BERAAT VE SUÇ DUYURUSU KARARI

Yargılamanın bittiğini açıklayan mahkeme heyeti, tüm sanıkların beraatine ve soruşturmayı yürütenler hakkında suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi. Yargılama devam ederken hayatını kaybeden Alaettin Eraslan hakkındaki dava da düştü.

'ÇALMAYACAĞIZ, ÇALDIRMAYACAĞIZ'

Kararın ardından basın açıklaması yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, başından beri haksız yere yargılandıklarını belirtti.

Davanın 5 yıldır sürdüğünü kaydeden Kocaoğlu, "Biz hep adalete inandık. Sadece ve sadece adalet istedik. Bugün adaletin vicdanı olduğunu tekrar görmüş bulunmaktayız. Ölen bir arkadaşımızın dışında, firesiz 129 arkadaşımız ile beraat ettik. Ne yapıldığı, neler yapıldığı savcı tarafından tek tek ele alınmış ve yasaya uygun olmayan, ahlak dışı hiçbir işimizin olmadığı tekrar teşhir edilmiştir" şeklinde konuştu.

Dava başladığında "Bu iddianame bizim şeref vesikamızdır" dediğini hatırlatan Kocaoğlu, "Benim anladığım ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin tüm çalışanlarının anladığı bir düstur var: Çalmamak, çaldırmamak ve çalışmak. Çalmamaya, çaldırmamaya ve çalışmaya devam edeceğiz. Allah tüm namuslu insanlara, bir daha böyle sıkıntılı zamanlar yaşatmasın" ifadelerini kullandı. (İZMİR/DHA)