CHP'li Bülent Tezcan'a silahlı saldırı davası başladı

CHP Aydın Milletvekili Bülent Tezcan'a yönelik silahlı saldırıyla ilgili davanın ilk duruşması bugün yapıldı. Saldırgan A.S., Tezcan'ı HDP kongresinde saygı duruşunda gördüğü için "rahatsız" olduğunu ve saldırıyı gerçekleştirdiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Aydın Milletvekili Bülent Tezcan'a yönelik silahlı saldırıyla ilgili 1'i tutuklu 3 sanığın yargılanmasına bugün başlandı. Saldırının siyasi gerekçelerle yapıldığını savunan avukatları, CHP'nin tüzel kişilik olarak davaya katılması gerektiğini belirttiler. Tutuklu sanık A.S.'nin tahliye talebi ise reddedildi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, geçen 29 Ekim'de, Aydın'daki bir restoranda silahlı saldırıya uğradı. Tezcan'ın yaralandığı saldırıyla ilgili davanın ilk duruşması bugün görüldü. Aydın 3'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, tutuklu sanık A.S. ile tutuksuz sanıklar F.Y. ve İ.T. katıldı.

Duruşmayı, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, İzmir milletvekilleri Murat Bakan, Ali Yiğit, Tuncay Özkan, Aydın milletvekili Hüseyin Yıldız, Muğla milletvekilleri Nurettin Demir ve Akın Üstündağ da izledi.

'HDP KONGRESİNDE SAYGI DURUŞUNA KIZDIM'

Savunma yapan sanıklardan A.S., olayın yaşandığı gün yaptıklarını ve Tezcan'a neden ateş ettiğini anlattı. Tutuksuz sanıklardan F.Y. ile saldırının yaşandığı restorana gittiklerine söyleyen A.S., şunları söyledi:

"Bizim yan masamıza CHP'liler geldi. Bülent Tezcan da bir süre sonra masaya oturdu. Soruşturma aşamasında da anlattığım gibi ben Aydınlı birisi olarak memleketini seven bir insanım. Bülent Tezcan'ın 28 Ocak 2016 tarihinde Diyarbakır'daki HDP kongresinde PKK marşı çalınırken ayağa kalkıp saygı duruşunda bulunması beni rahatsız etmişti. Ben bir Aydınlı olarak, kendisinden bu konuda bir özür bekliyordum. Ben antidepresan ilaç kullanırım. Olay günü alkol de kullanmıştım. Bu haleti ruhiye içerisinde Bülent Tezcan'ın HDP kongresinde saygı duruşunda bulunduğu aklıma geldi. Tezcan'ın yanında bir garson vardı. Onu, mekan sahibini çağırması bahanesiyle uzaklaştırdım. Sonra Bülent Tezcan'ın sağ bacak baldır bölgesine oturur vaziyette iken tabancamı dayayarak ateş ettim."

CHP, MÜDAHİL OLMAK İSTEDİ

Bülent Tezcan'ın avukatı Celal Çelik, Tezcan'ın HDP kongresine CHP'nin görevlendirmesiyle gittiğini, siyasi faaliyeti nedeniyle saldırıya uğradığını söyledi. Çelik, CHP'nin doğrudan mağdur olduğunu belirtti. Bu gerekçe ile CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel'in konuşma talebinde bulundu.

Sanık avukatları Ramazan Aker ve Hakan Ünay, olayın parti tüzel kişiliğiyle ilgisinin olmadığı gerekçesiyle talebin reddini istedi. Hakim, mağdur sıfatı taşımadığı gerekçesiyle Özgür Özel'e, konuşma hakkı vermedi. CHP'nin, katılma talebinin ayrıca değerlendirilmesine karar verildi.

CHP milletvekili Bülent Tezcan'a silahlı saldırıCHP milletvekili Bülent Tezcan'a silahlı saldırı

'GÖREVSİZLİK KARARI VERİLSİN'

Duruşmaya Bülent Tezcan ve CHP avukatları, davanın "adam öldürmeye teşebbüs" suçlamasıyla görülmesi gerektiğini savundu. Avukatlar, dosyanın tekrar değerlendirilmesi için ağır ceza mahkemesine gönderilmesini talep etti. Sanık A.S.'nin avukatı Hakan Ünay, görevsizlik talebinin reddini, müvekkilinin de tahliyesini talep etti.

TAHLİYE TALEBİ REDDEDİLDİ

Aydın 3'üncü Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Hanifi Çelik, Adnan Menderes Üniversitesi ve Başkent Üniversitesi'nden Bülent Tezcan'ın tüm sağlık raporlarının istenmesine karar verildiğini açıkladı. A.S.'nin tahliye talebini reddedilirken, sanıklardan F.Y. hakkındaki adli kontrol uygulamasının kaldırılmasına karar verdi. Duruşma, 24 Mart'a ertelendi.

'SANIĞIN İFADELERİ YABANCI DEĞİL'

Duruşmanın ardından CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, CHP milletvekilleri ve CHP Aydın İl yöneticilerinin de yer aldığı grup basın açıklaması yaptı.

Saldırının tek kişinin karar vermesiyle gerçekleşmediğini öne süren Özgür Özel, "CHP'ye, CHP milletvekillerine yönelik sürdürülmekte olan haksız, vicdansız algı operasyonunun bir parçası olduğunun görülmesi gerekir. Sanığın olayı gerçekleştirirken ve sonrasında kullandığı ifadeler, kamuoyuna ve bizlere yabancı değildir" dedi.

Sanığı ifadelerinin Cumhurbaşkanı ve Başbakan tarafından da kullanıldığını belirten Özel, "İçinde bulunduğumuz referandum sürecine yönelik de manipülasyon ve korku yaratma saikleri içermektedir" şeklinde konuştu.

'KURŞUN YARIM MİLİM İLERLESE HASTANEYE YETİŞEMEZDİ'

Bülent Tezcan'ın sağlık raporlarına değinen Özel, "Bülent Tezcan'ın doktorları, 'Eğer kurşun yarım milim daha ilerlemiş olsaydı hastaneye yetiştirilemezdi' demesine rağmen davanın ağır ceza mahkemesinde görülmüyor olması bir eksikliktir. Bülent Tezcan yalnız değildir. Herhangi birisi değildir. Kendisine yapılan saldırı, CHP'nin kurumsal kimliğini taşıdığı için yapılmıştır" ifadelerini kullandı.

Saldırganın önceden planlandığını iddia eden Özgür Özel, şunları dile getirdi: "Saldırıdan hemen önce beklenen kişinin gelip orada kendisine para verdiği, ayrıca yüksek meblağlı bir senedin de cebinden çıktığı düşünülerek, bu saldırının taşeronlar kullanılarak azmettiriciler tarafından CHP'ye yönelik işlendiği düşünülmelidir" (AYDIN/DHA)