Yüksekdağ'ın avukatı Yoleri: Bu siyasi bir karardır

TBMM'de konuşan HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, Figen Yüksekdağ'ın vekilliğinin düşürülmesine tepki gösterdi. HDP Merkez Yürütme Kurulu ise kararın kanunsuz olduğunu belirtti. Yüksekdağ'ın avukatı Gülseren Yoleri, kararın hukuki değil siyasi olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - TBMM Genel Kurulu'nda konuşan HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın milletvekilliğinin düşürülmesine tepki gösterdi. Yazılı açıklama yağan HDP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) da kararın kanunsuz olduğunu belirtti. Yüksekdağ'ın avukatı Gülseren Yoleri, “Meclisin kararı hukuki değil siyasi” dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın avukatlarından Gülseren Yoleri, müvekkilinin milletvekilliğinin düşmesini değerlendirdi. Meclis’in aldığı kararın siyasi olduğunu söyleyen Yoleri, soruşturmaların hukuki dayanağı olmadığını belirtti. Yoleri, şunları söyledi:

“Açılan soruşturmaların her biri hukuki dayanaktan yoksun olmasına rağmen mahkemeler hızla karar verme yoluna gidiyor. Bu kararın amacını, diğer HDP’li milletvekillerinin milletvekilliklerini düşürmekle tehdit edilmesi olarak yorumluyoruz. Figen Hanım, normal bir hukuk sisteminde suç sayılmayacak konuşmaları nedeniyle yargılanıyor. Müvekkillerimizin savunma haklarını kullanmaları önünde engeller oluşturularak gerçekleşiyor bu duruşmalar. Zaten duruşmalara götürülmüyorlar, SEGBİS aracılığıyla bir ekran karşısında savunmalarını yapmak durumunda bırakılıyorlar. Cezaevlerinde de kendilerine ağır tecrit koşulları dayatılıyor. Daha önce de başkaları için benzer durumlarda farklı uygulamalara gidildi. Bugün bunun yapılmamasının tek açıklaması var, bu siyasi bir karardır.”

'MECLİS MİLLET İRADESİNDEN KOPMUŞ'

Meclis Genel Kurulu'nda konuşan HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, Yüksekdağ hakkındaki iddianameyi hazırlayan savcılar ve hapis kararını alan hakimlerin cezaevinde olduğunu söyledi. "Bu karar 'hayır' kampanyası yürütenlere karşı yürütülen pespaye bir kampanyanın ürünüdür" diyen Yıldırım kararın hukuki bir niteliği olmadığını savundu.

Yıldırım, Yüksekdağ'ın milletvekilliğinin düşürülmesi kararının "Bir yerlerin derin dehlizlerinde yürütülen tartışmalar sonucunda" alındığını söyledi. Kararın Anayasa'ya aykırı olduğunu belirten Yıldırım, "Şu Meclis artık millet iradesinden kopmuş, utanç verici işler yapan bir siyasi iktidara tanıklık ediyor" dedi.

Hapis kararının Eylül ayında alındığını aktaran Yıldırım, bugün gündeme gelmesinin referandumla alakalı olduğunu ifade etti.

'KEMAL AKTAŞ'IN VEKİLLİĞİ DÜŞÜRÜLMEDİ'

Yıldırım, eski Van Milletvekili Kemal Aktaş'ın, 6.5 yıl hapis cezası almasına rağmen vekilliğini düşürülmediğini hatırlattı.

Yıldırım, "Kemal Aktaş 6.5 yıl ceza yemişti; milletvekilliği düşmedi geçen dönem, 24'üncü Dönemin sonuna bırakıldı. 6.5 yılda düşürülmeyecek, on ayda düşürülecek, öyle mi? Biz, bunun nerenin derin dehlizlerinde hazırlandığına, bu referandumla ilişkisinin ne olduğuna, birilerinin başkanlık hayallerinin ve vesayet sisteminin siyasi iktidarın gözünü ne kadar bürüdüğüne tanıklık ediyoruz" şeklinde konuştu.

'ANAYASA BİR KEZ DAHA AYAKLAR ALTINA ALINDI'

Kararla ilgili olarak HDP MYK'den yazılı açıklama yapıldı. Kararla Anayasa'nın çiğnendiği savunulan açıklamada, "Anayasa’nın bir kez daha ayaklar altına alınarak Eş Genel Başkanımızın milletvekilliğinin düşürülmesi, hükümet tarafından alınan siyasi bir kararın, hukuki kılıfını oluşturmaya yöneliktir" denildi.

Toplumsal ve ekonomik krizin, HDP'ye saldırılarak aşılmaya çalışıldığı ileri sürülen açıklamada, "Bu kriz ortamında referandumda beklediği sonucu elde edemeyeceği kesinleşen Erdoğan-AKP iktidarı, geçmişte kullandığı kirli yöntemlere bir kez daha başvurmaktadır. Her türlü hukuk ihlalini meşru gören bu zihniyet, referandum sonrası hukuksuzluk düzeninin hazırlıklarını yapmaya devam etmektedir" ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, kararla halkın iradesinin yok sayıldığı, bu durumun kabul edilemez ve kanunsuz olduğu belirtildi. Açıklamada TBMM Başkanlığı'na "hukuksuzluktan" dönme çağrısı yapıldı. (HABER MERKEZİ)