Bakan Işık: ABD 'PYD kantonları birleştiremez' dedi

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, ABD Savunma Bakanı James Mattis'in kendisine "PYD’nin kantonları birleştirmesi mümkün değil" dediğini açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Almanya'da Münih Güvenlik Konferansı'na katılan Bakan Işık, Hürriyet yazarı Murat Yetkin'e açıklamalarda bulundu. Fikri Işık, ABD Savunma Bakanı James Mattis ile 15-16 Şubat’taki NATO toplantıları sırasında yaptığı görüşmeye ilişkin bilgi verirken şunları söyledi:

“Biz uzun süredir Amerikalılara DEAŞ’a karşı PYD ile işbirliği yapmalarının, bir teröriste karşı diğeriyle çalışmanın yanlış olduğunu söylüyorduk. Bunun ileride yol açacağı sorunların zaman kaybına ve maliyet artımında yol açacağını anlatıyorduk. Önceleri pek aldırmıyorlardı. Nezaket icabı bizi dinliyor, ama yaptıklarına devam ediyorlardı. Şimdi dinliyor ve karşılık veriyorlar. Bu Fırat Kalkanı sayesinde oldu. Cerablus o kadar değil belki ama, Dabık’ın alınması Amerikalıların bakışını değiştirmeye başladı. Dabık operasyonu nedeniyle Amerikalılar bize defalarca teşekkür etti. Sonra Rusya ile uçak düşürme sonrasındaki krizi aşabilmiş olmamız ve nihayet El-Bab operasyonu Amerikalıların bakışını değiştirdi."

'RAKKA PLANI DIŞINDA HAZIRLIK YOK'

Bakan ışık, şöyle devam etti: "Bu sayede dediğimiz artık dinlenir oldu. Mattis ile bütün bunları konuştuğumuzda, PYD ki, bizim gözümüzde PKK’dan farksızdır; mevcut Rakka planı dışında bir hazırlıkları olmadığını söyledi. Mattis’in bize söylediği üç temel konu var: "PKK ile mücadelede daha çok desteği hak ediyorsunuz, bunu vereceğiz. Fırat Kalkanı’nda size daha çok destek olacağız. PYD’nin kantonları birleştirmesi (Afrin ve Kobani) mümkün değil. Bu son nokta bizim için özellikle önemli, ki bence bu da Fırat Kalkanı sayesinde oldu.”