Yürütmeyi durdurma kararı KHK’ye takıldı

Anadolu Üniversitesi’nde akademisyenlerin sözleşmelerinin yenilenmemesi hakkında yürütmeyi durdurma kararı verildi. Dava sürecinde KHK ile ihraç edilen akademisyenler görevlerine dönemediler. İdare Mahkemesi kararı da uygulanamadı.

Google Haberlere Abone ol

Serkan Alan

ANKARA - Ankara Bölge İdare Mahkemesi, "Barış İçin Akademisyenler" bildirisine imza atmanın sözleşme yenileme için bir gerekçe olamayacağına karar verdi.

"Barış İçin Akademisyenler" bildirisine imza attığı için sözleşmesi yenilenmeyen Anadolu Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Murat Yıkılmaz, Öğretim Görevlisi Abdullah Deveci ve Yrd. Doç. Ozan Devrim Yay'ın açtığı davayı kararı açıkladı.

Kararda, “Doğrudan kamu düzenini bozucu bir faaliyeti saptanmadan” yapılan sözleşme yenilememe işleminin hukuka aykırı olduğu belirtildi. Davada yürütmeyi durdurma kararına rağmen akademisyenler, Kanun Hükmünde Kararname ile ihraç edildikleri için görevlerine dönemeyecek.

'BİZİ YILDIRMAK AMACINDALAR'

Kararı değerlendiren Dr. Murat Yıkılmaz, "Rektörlüğün nefretle hareket ettiğini düşünüyoruz. Önce açığa alma sonra da sözleşme yoluyla uzaklaştırma, son defa da KHK ihracıyla nefretini gösterdi. Bizleri yıldırmak amacındalar" dedi.

anadolu-universitesi-akademisyenler İhraç edilen akademisyenler, kararın ardından Anadolu Üniversitesi önünde bir araya gelmişti.

'KAMU GÖREVLİSİ KEYFİ HAREKET EDEMEZ'

KHK’lere yargı yolu kapalı olduğu için göreve dönemeyen Murat Yıkılmaz, şunları söyledi:

"Mahkemenin kararını çok önemli görüyoruz ve alınan kararın dayanakları oldukça önemli. Kamu görevlisi keyfi hareket edemez ve keyfi işten atılamaz mahkeme bunu belirtti aslında. Mahkeme kamu düzenini bozmadığımız halde ve görevimiz için yeterli olduğumuz halde işten atıldığımızı ve bunun durdurulmasını gerektiğini belirtti. Aynı kararlılıkla bu sözleşme konusundaki hukuki mücadelemizi, KHK ihracında da yargısal alanda sürdüreceğiz. Ve eninde sonunda üniversiteye döneceğiz."

ÇEKO'dan ihraçlara karşı dayanışmaÇEKO'dan ihraçlara karşı dayanışma

Anadolu Üniversitesi’nin kararıyla 5 Ağustos tarihinde 21 kişi açığa alınmış 30 Eylül tarihiyle de 9 kişinin sözleşmesi yenilenmemişti. Sözleşmesi akademisyenlerden Öğretim Üyesi Dr. Murat Yıkılmaz, Öğretim Görevlisi Abdullah Deveci ve Yrd. Doç. Ozan Devrim Yay dava açmıştı. (DUVAR)