Uluslararası heyete Demirtaş yasak

Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Konseyi üyelerinin HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ı ziyaret talebi geri çevrildi. Cezaevi önünde açıklama yapan heyet karar tepki gösterdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avrupa Birliği Türkiye Yurttaş Komisyonu (EUTCC) tarafından organize edilen etkinlik kapsamında yapılacak olan Demirtaş ziyareti engellendi. Avrupa Parlamentosu (AP) ve Avrupa Konseyi üyeleri ile akademisyenlerden oluşan uluslararası heyet ile Edirne Cezaevi'nde tutuklu HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ı ziyaret etmek istedi. Ancak ziyarete izin verilmedi.

Heyetlerin Adalet Bakanlığı'na yaptıkları başvuruya herhangi bir geri dönüş olmazken cezaevi yönetimi başvurunun reddedildiğini belirtti.

Cezaevi önünde açıklama yapan heyet üyeleri karar tepki gösterdi.

Milyonlarca insanın iradesinin cezaevinde olmasının kabul edilemez olduğunu söyleyen HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya "Heyetimiz Adalet Bakanlığı’na başvuru yaptıkları halde bugüne kadar geri dönüş olmamıştı. Fakat buraya geldiğimizde görüşmeye izin verilmediğini öğrendik. Bir milletvekili olarak benim de görüşmeme izin verilmedi. Keşke Türkiye bu insan hakları ihlalleri ile, bu hukuksuzluklarla dünyanın gündemine gelmiş olmasaydı. Türkiye’de bir viraj döneminde olduğumuz böyle bir süreçte Türkiye’nin 3. büyük partisinin milletvekillerinin, Eş Genel Başkanlarının hapiste tutuluyor olması, dünya kamuoyunda ve vicdanında mahkum edilecektir" dedi.

'ÖCALAN İÇİN BAŞVURUDA BULUNDUK'

Cambridge Üniversitesi Öğretim Üyesi Thomas Jeffrey Miley ise 'Barış sürecinin yeniden başlamasının aciliyetine vurgu yaparak "Biz 13 kişilik bir delegasyonuz, Kuzey Amerika ve Avrupa’dan. Delegasyonumuzun içinde Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Konseyi üyeleri, akademisyenler ve sendikacılar var. Bundan önce 3 gün süreyle Diyarbakır’daydık. Kürt hareketinin temsilcileri, kurum temsilcileri, sendikalar ve halkla görüşmeler yaptık. 3 gün boyunca durumu gözlemledik. Barış sürecinin sonlanmasından bu yana devam eden hak ihlallerine ilişkin bilgi aldık. Abdullah Öcalan’ı ziyaret etmek için de Adalet Bakanlığı’na başvurduk. Bizim delegasyonumuzun öncelikli amaçlarından biri Kürt hareketinin lideri Öcalan ile görüşmektir. 10 yılı aşkın bir zamandır Kürt özgürlük hareketi ve Türk Devleti arasında barış için güçlü çağrılar yapan bir ses olmuştur. Onun üzerinde uygulanan izolasyon ve insanlık dışı koşullar barış sürecinin çökmesinin ve pek çok can alan bu savaşın yükselmesinin baş sebeplerinden biri olmuştur. Barış sürecinin yeniden başlaması acildir. Şiddetin durması çok acildir. Kürt özgürlük hareketi askeri olarak yenilgiye uğratılamaz, siyasi bir çözüm bulunması lazım. Özellikle de referanduma gidilen süreçte yaşanan ağır hak ihlallerine dair bir rapor hazırlayarak yaygın bir şekilde uluslararası kurumlara bu raporu ulaştıracağız" diye konuştu.

'MESLEKTAŞLARIMIZI GÖRENE KADAR DEVAM EDECEĞİZ'

AP milletvekili Julie Ward ise "Gözaltına alınan ve tutuklanan insanların sayılarında çok büyük artışlar olduğunu görüyoruz. Öğretmenleri, memurları, öğrencileri, akademisyenleri içeri alarak yürümeye devam ediyor. Burada demokrasi tehlike altında. Ben demokratik yöntemlerle seçilmiş bir insan olarak benimle aynı şekilde seçilmiş olan meslektaşlarımın, benimle aynı demokratik hakları kullanıyor olması gerektiğini dile getirmek için buradayım. Bu cezaevi kapısındaki ilk üst düzey delegasyon değiliz. Avrupa Sol Sosyalistleri Partisi (PES) üyeleri de Kasım ayında Demirtaş’la görüşmek için izin istemişti. Her gelişimizde kapıların dışında tutuluyoruz ve bize izin verilene kadar, demokratik olarak seçilmiş parlamento üyesi arkadaşlarımızı, meslektaşlarımızı ziyaret etmemize izin verilinceye kadar gelmeye devam edeceğiz. Görmemizin yasaklandığını dünyaya söylemeye devam edeceğiz. Türkiye’de bu koşullar devam ederken herkes zarar görüyor. Ekonomi de turizm de acı çekiyor. Ayrıca Türkiye’nin küresel ölçekli profili bundan zarar görüyor. Herkesin ekonomik refahı ve toplumsal katılım çok önemli, demokrasinin savunulması ve yüceltilmesi çok önemli. Tüm bunların karşısında terörizmin muhalefetin sesini bastırmak için kullanılmaması gerekir. Güçlü bir devletin sağlıklı bir muhalefeti yüceltmesi gerekir" dedi.

AP Milletvekili (Danimarka Parlamentosu Üyesi) Ulla Sandbaek 'Meslektaşlarımız Hükümete muhalefet ettikleri için cezaevinde' dedi. AP Parlamenterle Asamblesi üyesi iki kişiyiz diye konuşan Sandbaek "Nisan’da Türkiye ile ilgili bir oturum olacak. Bizim çıkarmak istediğimiz sonuç Türkiye’nin barış sürecine geri dönmesi tavsiyesidir. Bizim açımızdan barış sürecinin önündeki engelin ne olduğunu tespit etmek çok önemli. Dolayısıyla şu anda Türkiye’de olanı eleştirmek zorundayız. Şu anda bir cezaevi önündeyiz ve cezaevi içinde meslektaşlarımız var ve sadece Hükümete muhalefet ettikleri için cezaevindeler. Onlar terörist değil. Hükümetin, muhalefet edenleri cezaevine koymak yerine barış sürecine dönmesi için bizim bu yaşananlara tanıklık etmemiz gerekir" diye devam etti.