SBF Maliye Bölümü'nden dayanışma kararı

A.Ü. Siyasal Bilgiler Fakültesi Maliye Bölümü, ihraç edilen akademisyenlerle dayanışma kararı aldı. İhraç edilen akademisyenlerinde dersleri ise, tüm öğretim elemanları tarafından ortak olarak verilecek.

Google Haberlere Abone ol

Nurettin Öztatar

DUVAR - Ankara Üniversitesi (A.Ü.) Siyasal Bilgiler Fakültesi Maliye Bölümü, öğretim elemanlarının KHK’lerle ihraç edilmesi üzerine iki ayrı karar aldı. İlk kararda ihraçlar eleştirilirken, ikinci kararda ihraç akademisyenlerin derslerinin ortaklaşa verileceği açıklandı.

'CÜBBELERİMİZ TEMSİL ETTİĞİ DEĞERLERLE AYAKLAR ALTINDA'

Maliye Bölümü'nün aldığı ilk kararda, akademisyenlerin ihraç edilmesi eleştirildi. Fakültenin kaybının sadece kadro olmadığı ifade edilen kararda "Bu arkadaşlarımız, bizim için bilimsel alanda kendi özgün üretimleriyle yeri doldurulamaz meslektaşlarımızdır. Sadece bölümümüze değil, aynı zamanda Siyasal Bilgiler Fakültesi’ne yönelik yapılan bu adaletsiz uygulamanın, mesleki açıdan büyük bir kayıp olduğu ortadadır" denildi.

[inline-ads adscode='gdad-news-inline' /

İhraçların hukuki bir uygulama olarak görülemeyeceği belirtilen kararda, "Bizim için bilimsel faaliyetlerimizin sembolü olan cübbelerimiz, temsil ettiği tüm değerlerle birlikte ayaklar altına alınmıştır" ifadelerine yer verildi.

'MESLEKTAŞLARIMIZLA DAYANIŞMA İÇİNDE OLACAĞIZ'

Kararda, ihraçlara gerekçe olan "terör örgütlerine üyelik, mensubiyet, iltisak yahut bunlarla irtibat" suçlaması ise "temelsiz ve asılsız" olarak nitelendirildi. İhraç edilen akademisyenlerle dayanışma içinde olunacağını altı çizilen kararda, şu şekilde devam etti:

"Eleştirel düşünce ve akademik özgürlük, üniversitenin toplumsal işlevini yürütebilmesinin vazgeçilmez ilkeleridir. Üniversite yönetimlerinin evrensel ilkelere ve akademisyenlerine sahip çıkması gerekliliğini bu vesile ile bir kez daha hatırlatmak isteriz. KHK’lar ile gerçekleşen ihraçları kabul edilemez buluyor, meslektaşlarımızla dayanışma içinde olduğumuzu kamuoyuna duyuruyoruz."

'DERSLER ORTAK OLARAK YÜRÜTÜLECEK'

Maliye Bölümü’nün ikinci kararında ise ihraç edilen akademisyenlerin derslerinin, tüm öğretim elemanları tarafından ortak yürütüleceği kaydedildi. Karar şu şekilde:

"Bu durumun geçici olduğunu ve arkadaşlarımızın geri döneceğini düşünüyoruz. Bu nedenle, arkadaşlarımızı beklerken, aramızda bulunmadıkları süre içinde veremeyecekleri derslerin, Bölüm Kurulu kararıyla, bölümdeki tüm öğretim elemanları tarafından ortak olarak, ihraç edilen öğretim elemanlarımız tarafından daha önce geliştirildiği ve kurgulandığı biçimde yürütüleceğini bildiririz."

Maliye Bölümü'nden 686 KHK ile Doç. Dr. Nilgün Erdem, Ar. Gör. Aydın Ördek ve Ar. Gör. Canberk Gürer; 679 sayılı KHK'yle de Yrd. Doç. Dr. Özlem Albayrak ihraç edildi.