İhraç edilen akademisyenlere polis engeli

Anadolu Üniversitesi'nde bir araya gelen ihraç edilen akademisyenlerin yürüyüşüne polis izin vermedi. Polis yürüyüşe saldırdı, bazı akademisyenler yere düştü.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Eskişehir'de Anadolu Üniversitesi'nde KHK ile ihraç edilen akademisyenler, ihraçların ardından fakültelerine giderek öğrencileri ile vedalaşmak ve ihraçları protesto etmek için bir araya geldi. Akademisyenler kendilerine destek veren çeşitli sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve öğrencilerle birlikte fakültelerin bulunduğu alana yürümek istedi. Ancak polis ve üniversitenin özel güvenlik görevlileri, akademisyenlere izin vermedi. Polis yürümek isteyen akademisyenlere ve öğrencilere saldırdı.

Bilim Akademisi'nden tepki: Mahkeme kararı yokken kimse suçlu değildirBilim Akademisi'nden tepki: Mahkeme kararı yokken kimse suçlu değildir

Görev yaptıkları fakülteleri ziyaret edip odalarında öğrenciler görüşmek isteyen akademisyenler, Hukuk Fakültesi önünden Edebiyat Fakültesi'ne doğru yürümek istedi. Polisler ve üniversitenin özel güvenlik görevlileri, 'OHAL kapsamında yürüyüşe izin yok' dediler. Polis ve özel güvenlik görevlileri yürüyüşe saldırdı, bazı akademisyenler yere düştü.  Son çıkarılan KHK ile Anadolu Üniversitesi'nden 28, Osmangazi Üniversitesi'nden de 16 akademisyen ihraç edilmişti.

Ankara Tıp Fakültesi'nden ihraçlara tepkiAnkara Tıp Fakültesi'nden ihraçlara tepki

‘Cübbeler yerde çiğnenmekle değerini kaybeder mi?’‘Cübbeler yerde çiğnenmekle değerini kaybeder mi?’

SELFİE ÇEKTİLER

Kısa süre sonra kampüse TOMA'lı çevik kuvvet polisleri geldi. Akademisyenler öğrencilere, "Gözaltına alınmanızı istemiyoruz. Burada dağılın. Biz akademisyenler olarak fakülteleri ziyaret ederiz" dedi. Bunun üzerine öğrenciler dağıldı, akademisyenler de TOMA'nın önünde selfie çektirdikten sonra Edebiyat Fakültesi'ne gitti.

'VEDA HAKKIMIZ DA ELİMİZDEN ALINDI'

15 Temmuz darbe girişimi sonrası 5 Ağustos KHK’sı ile Anadolu Üniversitesi’nden 21 ‘barış imzacısı’ akademisyen açığa alındı. İdare Mahkemeye açılan davaların kazanılması sonucu bazıları göreve döndü. 22 yıl Anadolu Üniversitesi’nde hocalık yapan siyaset bilimci Doç. Dr. Yasemin Özgün onlardan biriydi. Aylar sonra ders vermek üzere geldiği okulunda 686 Sayılı KHK ile ihraç edildiğini öğrenen Özgün, bugün özel güvenlik görevlilerinin ve polisin veda için yürüyüş ve basın açıklaması yapmak isteyen hocalara müdahalesine, “Her hakkımız gasp edildi, son olarak veda hakkımız bile elimizden alındı” sözleriyle tepki gösterdi.

'POLİS 'SİZ ARTIK BURADA DEĞİLSİNİZ' DEDİ'

Özgün şöyle konuştu, “Arkadaşlarımız bizi tek tek odalarımızdan uğurlayacaktı ve birer veda konuşması yapacaktık ama buna bile izin vermediler. Pek çok hakkımız elimizden alındı bu süreçte, pek çok haksız uygulamayla karşılaştık. Sonunda veda etme hakkımızı da elimizden almaya kalktılar, en acısı da buydu. Polis, ‘siz artık burada değilsiniz, siz atıldınız’ dedi. Veda etme hakkımı bile elimden alacak kadar gözleri dönmüş zihniyetle karşı karşıyaydık. 22 yıl burada görev yaptım ve barışçıl bir açıklama yapacağımızı söyledim ama izin vermeyeceklerini söyleyerek önce özel güvenlik görevlileri saldırdı ardından polis ve TOMA’lar geldi. Uzun süren görüşmeler sonunda öğrencilerimizin de zarar görmemesi için onları okula gönderip biz yürüdük ve sonra öğrencilerimizle buluştuk.” (DHA - HABER MERKEZİ)