'Pasaport başvurularının reddine yargı yolu açık'

AYM'nin KHK'lere bakmadığını hatırlatan Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak, iptal edilen pasaportlar için yargı yolunun mantıklı olmadığını söyledi. Altıparmak, yeni pasaport başvurusu veya yenileme talebinin reddi durumunda ise yargı yolunun açık olduğunu belirtti.

Google Haberlere Abone ol

Nurettin Öztatar

DUVAR - Siyasal Bilgiler Fakültesi öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak, KHK ile ihraç edilen akademisyenlerin pasaportlarının iptali ve yeni pasaport başvurularının reddedilmesini değerlendirdi.

Pasaportların iptaline ilişkin hüküm ilgili KHK’lerin 2'nci maddesinin 2'nci fıkrasında düzenlendiğini hatırlatan Altıparmak, “Bu iptal KHK’ye dayandığı ve OHAL KHK’lerine AYM bakmadığı için yargı yolu mantıklı değil” dedi.

Altıparmak, iptal edilen pasaport sonrasında yeni pasaport isteminin reddi ve yeniden alınan pasaportun iptali gibi işlemlerin, KHK’de düzenlenen hükme dayanmadığı için Pasaport Kanunu'na tabi olduğunu kaydetti.

'KOMİSYONU BEKLEMEK VAKİT KAYBI OLUR'

Yrd. Doç. Dr. Altıparmak, “Eğer Pasaport Kanunu'ndaki sebeplerden biri yoksa bu iptal işlemi hukuka aykırı olduğu gibi KHK’ye dayanan işlemlerden farklı olarak dava edilebilir. Bunun için, Komisyonu, ihraç işleminin hukuka aykırılığının tespitini beklemeye gerek yoktur” dedi.

Altıparmak, bu durumda olanlar için önerisini ise şöyle açıkladı:

“Bu nedenle, ben ilk pasaport iptali için değil ve fakat pasaport yenilenmesinin reddi veya yeni çıkan pasaportun iptali işlemlerinin dava konusu edilmesi ve yürütmenin durdurulmasının istenmesinin mümkün olduğunu düşünüyorum. Kanımca denemeye değer. Bugüne kadar, ikinci pasaport işlemi için idari yargı yolunu deneyen oldu mu bilmiyorum. Deneyip reddedilen de olmuş olabilir ama bu farklı idare mahkemelerinden farklı karar çıkmayacağı sonucunu da doğurmaz. Bu ayrıca seyahat hakkının ihlali olduğu için daha sonra AYM ve AİHM başvurularını yapma imkanı da verecektir. Bunun için de Komisyonu beklemek vakit kaybı olur."

Bu başvuruların alınmamasının da başvurunun reddi anlamına geleceğini kaydeden Altıparmak, “Bir şekilde başvurunun yapıldığını ancak alınmadığını tespit etmek yeterli olur.”