Beyaz Saray'da istifa: Flynn gitti!

ABD'de Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Mike Flynn istifa etti. Fethullah Gülen'in Türkiye'ye iade edilmesini isteyerek gündeme gelen Flynn'ın Rusya’nın Washington Büyükelçisi Sergey Kislyak ile 29 Aralık 2016’da yaptığı telefon görüşmesi Trump’ın kabinesinde rahatsızlık yaratmıştı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Mike Flynn istifa etti. Flynn'in yerine Keith Kellogg geçici olarak Ulusal Güvenlik Danışmanı olarak atandı. Kellogg, Trump'ın Savunma Bakanlığı geçiş ekibinin başkanlığını ve seçim kampanyası sürecinde de dış politika danışmanlığını yürütmüştü.

HUZURSUZLUK ARTMIŞTI

Flynn’ın daha kabine işbaşı yapmadan Rusya’nın Washington Büyükelçisi Sergey Kislyak ile 29 Aralık 2016’da yaptığı telefon görüşmesi Başkan Trump’ın kabinesinde huzursuzluğu artırmıştı.

ABD Başkanı Donald Trump, hafta sonunu geçirmek üzere cuma günü başkent Washington’dan Florida’ya giderken uçakta basın mensuplarının konuyla ilgili sorularını, “Haberleri görmedim. bakacağım” diye yanıtlamıştı. Trump’ın üst düzey politika danışmanı Stephen Miller ise, “Trump’ın Flynn’a güveninin sürüp sürmediği” sorusuna “Bunu başkana sormalısınız” yanıtını vermişti.

TELEFONDA 'YAPTIRIMLARI GÖRÜŞTÜ' İDDİASI

New York Times, Flynn’ın Kislyak ile yaptığı görüşmenin içeriğinin soruşturmaya tabi tutulabileceğini bildirmişti. Bu görüşmenin Barack Obama yönetiminin Rusya’ya yeni yaptırımlar kabul ettiği güne denk gelmesi “iki yetkilinin yaptırımları konuştuğu iddialarını” gündeme getirmişti. Washington Post gazetesi geçen cuma Flynn’ın o görüşmede yaptırımları da ele aldığını yazmıştı.

Flynn bu iddiaları reddetmiş ve Kislyak ile 'taziye' görüşmesi yaptığını öne sürmüştü.

GÜLEN'İN İADESİNİ İSTEMİŞTİ

58 yaşındaki emekli Korgeneral Flynn, 8 Kasım’da ABD Kongresi'nin yayın organı Hill’de yazdığı Gülen makalesinde, FETÖ liderinin Türkiye'ye iade edilmesi gerektiğini vurgulamıştı.

Flynn, yazısında, "Arka bahçemiz Pensilvanya'ya rahatça yerleşmiş olan bu maskeli terör ve istikrarsızlık kaynağı tarafından Washington'ın gözü boyanırken NATO müttefikimiz Türkiye'ye engel olmak mantıksızdır" ifadesini kullanmıştı.

Flynn, "Türkiye'nin bakış açısıyla Washington, Türkiye'nin Usame bin Ladinine sığınak oluyor. 11 Eylül'den sonra Usame bin Ladin'in Türkiye'de güzel bir köyde yaşadığını ve aynı anda Türk vergi mükelleflerinin vergileriyle fonlanan 160 okulu işlettiğini öğrenseydik ne yapardık?" yorumunu yapmıştı. (Dış Haberler)