Rus uçağı El Bab'da TSK'yi vurdu

Genelkurmay, Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında Rus uçağının 'yanlışlıkla' askerlerin bulunduğu bir binayı vurduğunu, 3 askerin yaşamını yitirdiğini açıkladı. Putin, Erdoğan'ı arayarak 'üzüntüsü'nü dile getirdi. İki ülke arasında Suriye konusunda koordinasyonun artırılması kararı alındı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK), Suriye'nin El Bab kentinde yürüttüğü Fırat Kalkanı Harekatı'nda, bir Rus uçağından atılan bombayla 3 asker yaşamını yitirdi, 11 asker de yaralandı. Genelkurmay'dan yapılan açıklamada, Rus yetkililerin olayın 'kaza' olduğunu bildirdiği ifade edildi.

Bu gelişmenin ardından Rusya Devlet Başkanı Putin'in Erdoğan'ı arayarak, 'üzüntü'sünü ilettiği açıklandı. Ayrıca iki ülke arasında Suriye'de koordinasyonun artırılması kararı alındığı duyuruldu.

El Bab'daki gelişmeye ilişkin TSK'den yapılan açıklama şöyle:

"Fırat Kalkanı Harekâtı bölgesinde, 09 Şubat 2017 tarihinde saat 08:40 sularında, Rusya Federasyonuna ait bir savaş uçağı tarafından DEAŞ hedeflerine icra edilen hava harekatı esnasında, kazaen TSK unsurlarının olduğu bir binaya isabet eden bomba ile 3 kahraman silah arkadaşımız şehit olmuş, biri ağır olmak üzere 11 kahraman silah arkadaşımız ise yaralanmıştır. Yaralı personelimiz tedavilerinin yapılması maksadıyla süratle hastaneye ulaştırılmıştır.

Rusya yetkilileri, söz konusu olayın bir kaza olduğunu ifade ederek, üzüntülerini ve taziye dileklerini iletmişlerdir. Olayla ilgili inceleme ve çalışmalar iki tarafça sürdürülmektedir.

Ayrıca, aynı olayla ilgili olarak Rusya Cumhurbaşkanı Sayın Vladimir Putin, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a üzüntülerini belirterek başsağlığı dileğinde bulunmuşlardır."

RUS UÇAĞI DÜŞÜRÜLMÜŞTÜ

24 Kasım 2015'te bir Rus uçağı, Türk hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle TSK tarafından vurulmuştu. Vurulan uçaktaki pilot yaşamını yitirmişti. Bu olayın ardından Türkiye-Rusya ilişkileri kopmuştu. Erdoğan'ın 9 Ağustos 2016'da Moskova'da Putin'i ziyaretiyle ilişkiler normale dönmüştü.

SİLAHLI GRUPLARDAN ÇATIŞMA İDDİASI

Suriye'deki rejim karşıtı bazı silahlı gruplar ise El Bab çevresinde TSK destekli ÖSO ile rejim güçleri arasında dünden bu yana zaman zaman çatışma çıktığını, hava saldırısının da bu gelişmenin ardından geldiğini öne sürüyor.

IŞİD'LE ÇATIŞMALARDA 10 KAYIP

TSK ve ÖSO birlikleri ile IŞİD arasında dünden bu yana yaşanan çatışmalarda ise toplam 10 asker yaşamını yitirdi.

(HABER MERKEZİ)