Irak Kürtlerinden Türkiye'ye masaya dön çağrısı

Irak federal meclisnde bulunan beş Kürt partisi HDP'i vekillerin tutuklanmasını kınadı, Ankara'ya 'masaya dön' çağrısı yaptı. KDP ise HDP'ye "PKK'yi desteklemekten vazgeçin" diye seslendi

Google Haberlere Abone ol

DUVAR -  Irak Federal Meclisi’nde grubu bulunan 5 Kürt partisinin temsilcisi HDP’lilerin tutuklanmasına tepki göstererek Türkiye’yi yeniden müzakere masasına dönmeye çağırdı.

Artı Gerçek sitesinin haberine göre Irak parlemontosunda Kürdistan Fraksiyonu’nu oluşturan partilerin milletvekilleri, HDP milletvekili Leyla Zana’nın gözaltına alınmasını protesto etti. Kürdistan Fraksiyonu milletvekilleri, Türkiye’nin çözüm sürecini tekrar başlatmasını talep etti.

Irak parlamentosundaki Kürt partilerinin grup yöneticileri ve milletvekilleri HDP’lileri dönük gözaltı ve tutuklamalara tepki göstererek mevcut siyasetin Türkiye’deki sorunların çözümüne hizmet etmeyeceğini vurguladı. Goran Hareketi, Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB), Kürdistan Demokrat Partisi (KDP), Kürdistan İslami Birlik Partisi (Yekgirtû) ve Kürdistan İslami Topluluğu (Komel) grup başkan yardımcıları ve milletvekilleri verdikleri demeçlerde Türkiye’nin bir an önce masaya dönmesi gerektiğini vurguladı.

GORAN HAREKETİ: MUHALEFET SUSTURULMAK İSTENİYOR

Goran Hareketi parlamenteri Şirin Rıza, Türkiye’de yaşananların birdenbire ortaya çıkmadığına dikkat çekerek, “Tüm yaşananlar önceden planlanmış görünüyor. Türkiye’deki uygulamalar diktatörlüğün bir başka versiyonudur” dedi. Goran milletvekili, HDP’li parlamenterler ile belediye eşbaşkanlarının tutuklanmasıyla, muhalefetin susturulmasını amaçlandığına da dikkat çekti.

Irak Meclisi Yekgirtû Fraksiyonu Başkan Yardımcısı Musena Emir de tutuklama ve gözaltıları kınadı. Emir şunları söyledi: “HDP’li parlamenterlerin gözaltına alınmasını, tutuklanmasını şiddetle protesto ediyoruz. Türkiye ve Kürt tarafı bir an önce masaya geri dönmeli ve vekillerin dokunulmazlığı korunmalıdır. Meclis üyelerinin tutuklanması demokrasiye hizmet etmez.”

KYB’li parlamenter Arez Abdullah, Erdoğan’ın Kürtlere verdiği sözleri yerine getirmediğine dikkat çekerek, HDP’li parlamenterlerin tutuklanmasını protesto etti. Abdullah, “Tutuklama ve susturma siyaseti, ne bugün ne de gelecekte Türkiye hükümetine herhangi bir fayda sağlamaz” dedi.

Irak Meclisi Komel Fraksiyonu Başkan Yardımcısı Ahmed Hacı Reşit ise açıklamasında Türkiye’deki Kürt milletvekillerinin kendi anadillerinde yemin edebilmesi gerektiğine dikkat çekerek, “HDP’li parlamenterlere yönelik gözaltı ve tutuklamaları protesto ediyoruz” dedi. Reşit şöyle konuştu: “Demokrasi özgürlükçü ve çoğulcu olmalı. Anayasa bu ilkelerle düzenlenmedikçe demokrasi ve insan haklarında ilerleme sağlanmaz.”

KDP: KÜRT VEKİLLER PKK’Yİ DESTEKLEMEKTEN VAZGEÇMELİ

Irak Parlamentosunun KDP Fraksiyonu Başkan Yardımcısı Erefat Kerem de HDP’ye yönelik baskıları protesto etti. Kerem, HDP’li parlamenterlerin gözaltına alınması ve tutuklanmalarından endişe duyduklarını belirterek “Bu tutuklamalar Türkiye halkını kutuplaştırıyor. Mevcut siyaset Türkiye’nin demokratikleşmesine hizmet etmez” dedi. Kerem, HDP milletvekillerine de çağrıda bulundu: “Kürt parlamenterler PKK’ye daha fazla destek vermekten vazgeçmeliler. Bunun yerine Kürt halkı ile Türkiye arasındaki yakınlaşmayı önemseyen adımlar atmalılar. Kürtlerin bu süreçten ders çıkarması gerekir.