10 Ekim katliamı sanıklarından mahkemede tahrik

10 Ekim katliamı davasında, avukat Mehtap Sakinci Coşgun’un katliamda hayatını kaybeden 101 kişinin adını saydığı sırada sanıklardan birinin “Yasin Börü” diye bağırması üzerine salon karıştı. Çevik Kuvvet polislerinin ailelere müdahale etmesi üzerine fenalaşanlar oldu. Duruşmaya ara verildi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA- 10 Ekim katliamında eşi avukat Uygar Coşgun’u kaybeden, 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği’nin Başkanı, müşteki avukatlarından Mehtap Sakinci Coşgun katliamda yaşamını yitiren 101 kişinin adını sayarken sanık Mehmedin Baraç “Yasin Börü” diye bağırınca salonda uğultu koptu. Çevik Kuvvete bağlı polislerden biri izleyici sıralarında oturan ailelere dönerek elini salladı ve “Size ne oluyor!” dedi. Bunun üzerine salon karıştı. Duruşmaya yarım saat ara verildi.

Yasin Börü adlı gencin öldürüldüğü 6-8 Ekim 2014’teki Kobane olaylarıyla ilgili yargılama, 10 Ekim davasının geçtiğimiz kasım ayında görülen ilk duruşmasına denk gelince tepkilere neden olmuştu. Diyarbakır’da PKK yandaşları tarafından öldürüldüğü iddia edilen Börü’nün davası Ankara 2’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülüyor.

IŞİD’ÇİLERİN TAHRİKİ VE POLİSİN TUTUMU KATLİAM MEYDANINDAKİYLE AYNIYDI”

10 Ekim Davası Avukat Komisyonu’ndan Av. Tugay Bek, duruşma salonunda yaşananları şu sözlerle değerlendirdi, “Aslında sanıklar salonda son derece pervasız bir tutum sergiliyorlar ve yargılamanın başından bu yana özellikle acılı ailelerin yaralarını kaşıyan, onları tahrik etmeye yönelik bir takım eylemler içinde bulunarak yargılamayı sürüncemeye götürmeye dönük sistematik çaba içindeler. Bugüne has da değil. Daha önceki duruşmalarda da ne yazık ki böyle oldu. Bugünkü yaşanan olayda IŞİD sanıklarının bu tutumunun polis tarafından da desteklendiği bir provokasyonla karşı karşıya kaldık. Tıpkı katliam alanında olduğu gibiydi. Bir yandan IŞİD miting alanında bomba patlatırken arkasından polis nasıl alana gaz bombası attıysa bugün de duruşma salonunda aynı şeyi yaşadık. Duruşma salonunda mahkeme heyeti ne yazık ki bu hâkimiyeti sanıklar üzerinde geliştirebilmiş değil. Özellikle polisin yaklaşımı son derece tahrikkâr. Polislerin bazılarının kimliklerini, kasklarını üzerindeki numaralarından tespit ettik. Duruşma başladığında mahkemeye sunarak haklarında işlem başlatılmasını talep edeceğiz.”

'Dönemin başbakanından şikayetçiyim''Dönemin başbakanından şikayetçiyim'