Referandum için kritik gün

Anayasa değişikliği için referandum tarihi yarın belli oluyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan kanunu 7 Şubat salı gece yarısına kadar onaylarsa referandum 9 nisanda yapılacak. Onay süresi uzarsa referandum için tarih 16 nisan.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - "Partili cumhurbaşkanlığı sistemi" öngören 18 maddelik anayasa değişikliği teklifinde kritik haftaya girildi. Cumhurbaşkanı onayına sunulan değişiklik 7 Şubat Salı gecesine kadar onaylanırsa referandum 9 nisanda yapılacak.

Meclis'te 339 oyla kabul edilen anayasa değişikliği, 12 gün bekleyişin ardından 2 Şubat Perşembe günü onay için Cumhurbaşkanlığına sunuldu. Değişikliğin Beştepe'ye gönderildiğini Anadolu Ajansı duyurdu.

Cumhurbaşkanının kanunu onaylamak ya da iade etmek için 15 gün süresi var. Anayasa değişikliği 2 şubatta Beştepe'ye ulaştıysa Cumhurbaşkanı 17 şubata kadar inceleme yapabilir.

ONAY TARİHİ REFERANDUM TARİHİNİ BELİRLEYECEK

Cumhurbaşkanının onay tarihi referandumun da tarihini belirleyecek. Cumhurbaşkanının onaylamasının ardından kanun halk oyuna sunulmak üzere Resmi Gazete'de yayımlanacak. Resmi Gazetede yayımını takip eden 60. günden sonraki ilk pazar günü referandum yapılacak.

Partilerin YSK temsilcileri iki projeksiyon üzerinde duruyor. Cumhurbaşkanı anayasa değişikliğini 7 Şubat gece yarısına kadar onaylarsa halk oylaması 9 nisanda yapılacak. Eğer onay tarihi 7 Şubat'ı geçerse o zaman 16 nisan referandum tarihi olarak netleşmiş olacak.

REFERANDUM 23 NİSAN'DA YAPILABİLİR Mİ?

Cumhurbaşkanının inceleme süresi dikkate alındığında referandumun 23 nisanda yapılması da mümkün. Ancak CHP'nin YSK'daki temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu'na göre 23 Nisan resmi tatil olduğu için bu mümkün değil. Yapukoğlu'nun değerlendirmesi şöyle:

"23 Nisan resmi tatil. Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla tüm yurtta kutlamaların yapıldığı bir günde seçim yapamazsınız. "Resmi tatilde seçim yapılamaz' gibi bir şey yok ama bayramda bayram kutlanır. Okulda tören yapılırken nasıl sandık kurup seçim yapacaksınız."