Kuzey Almanya Platformu 'hayır' kampanyası başlattı

Türkiye’de gerçekleşecek anayasa referandumu öncesinde, Almanya’da bir araya gelen çeşitli sivil toplum kuruluşlar ve siyasi partiler "Hayır" kampanyası başlattı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Almanya’nın Hamburg kentinde bulunan Alevi derneklerinin çağrısı ile Kürt dernekleri, HDP, DİDF (Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu) , Birleşik Haziran Hareketi, CHP Hamburg Örgütü, Atatürkçü Düşünce Derneği yetkililerinin yanı sıra çeşitli sivil toplum dernek yetkilileri bir araya geldi. Derneklerin oluşturduğu "Kuzey Almanya Platformu", anayasa referandumu için "Hayır" kampanyasını başlattı.

Avrupa Postası'ndan Süheyla Kaplan'ın haberine göre, Hamburg Alevi Kültür Merkezi Başkanı Cengiz Orhan, HAAK-BIR Başkanı Orhan Özgür, Harburg Alevi Derneği Başkanı Medet Doğan ve Bergedorf Alevi Kültür Derneği Başkanı Alper Doğan katılımcılar adına ortak açıklama yaptı. Açıklamada, "Laik, demokratik, sosyal bir hukuk devleti, saltanata, sultanlığa ve diktatörlüğe son vermek amacıyla 'Hayır' diyeceklerini bildirdiler” ifadeleri kullanıldı.

'DENGE VE DENETİM SİSTEMİ TAMAMEN YOK EDİLECEK'

Cumhurbaşkanlığı sistemiyle, parlamenter düzenin yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalacağı savunulan açıklamada "Diktatörlüğe giden yolu durdurmak için tüm güçler bir araya gelmeli" denildi.

Anayasa değişikliği ile kuvvetler ayrılığının ortadan kaldırılacağı belirtilen açıklamada, denge ve denetim sisteminin yok olacağı ifade edildi.

ORTAK KOMİSYON KURULACAK

Açıklamada şöyle denildi: “Emek, demokrasi, barış ve özgürlüklerimizi, ekmeğimizi, iş güvencemizi korumak ve ortak geleceğimizi savunmak için değişikliği reddediyor, referanduma ‘Hayır’ diyoruz. Süreklileştirilecek bir OHAL rejimi, cinsiyet ayrımcılığının daha da derinleştirilmesi, şiddet, taciz tecavüz, kadın cinayetlerinin ve çocuk istismarının meşrulaştırılması demektir. Referandum yolu ile tüm vatandaşlarımıza, emekçilere dayatılan ‘Biat et rahat et’tir. Referanduma ‘Hayır’ diyoruz.”

Ayrıca, Kuzey Almanya Platformu'nun yürüteceği hayır kampanyasında yer almak isteyenler için, ortak bir komisyon oluşturulacak ve çalışmalar yapılacak.