HDP'li kadınlardan 'hayır' deklarasyonu

HDP Kadın Meclisi 'hayır deklarasyonu yayınladı. HDP'li kadınlar referandumda neden hayır oyu vereceklerini 21 madde halinde sıraladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - HDP Kadın Meclisi, anayasa referandumuna yönelik 'hayır' deklarasyonu açıkladı. "AKP/Saray iktidarı, bizlere her an nasıl yaşamamız gerektiğini dikte ediyor. Konuşmamıza, gülmemize, çalışmamıza, başımızı örtmemize ya da açmamıza, kaç çocuk doğuracağımıza kadar her konuda konuşuyor" diyen HDP'li kadınlar kendilerini güvende hissetmediğini vurguladı.

'CEZASIZLIK ŞİDDET OLARAK GERİ DÖNÜYOR'

HDP Genel Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre kadınların deklarasyonunda şu ifadeler yer aldı: "Mevcut iktidarın savaş ve militarist politikalarının oluşturduğu şiddet ve nefret ortamında kadınlar olarak sokakta dolaşırken, otobüse, dolmuşa veya metroya binerken, hatta evimizde ve işimizde bile kendimizi güvende hissetmiyoruz. Çünkü kadınlara saldıranlar gözümüzün içine baka baka, ellerini kollarını sallayarak ortalıkta dolaşıyor. Cezasızlık her gün bize yeni bir şiddet olarak geri dönüyor. Kadın katliamları durmuyor, her gün bir kadın erkekler tarafından katlediliyor."

Deklerasyonda, referanduma sunulacak teklif, şu sözlerle eleştirildi: "Ellerindeki yetkileri 14 yıllık tek başına iktidarları boyunca sınırsızca kullanarak demokratik hak ve özgürlüklerimizi gasp etmeleri yetmezmiş gibi, daha çok yetkiyi üstelik tek bir kişiye teslim etmek istiyorlar. Anayasa değişikliği adı altında bütün yetkiyi ‘tek’ kişide toplayan bir rejimi kalıcı hale getirmeye çalışıyorlar. Meclis’te Anayasa değişikliğini görüşme süreci Eş Genel Başkanlarımız ve vekillerimizin tutsak edilmesiyle başlatıldı. Sonrasında, Meclis’teki görüşmeler sırasında başvurdukları şiddete varan yöntemler nasıl bir yönetim getireceklerinin ipuçlarını herkese gösterdi. Irkçı ve buram buram kadın düşmanlığı kokan saldırılar altında milletvekillerinin konuşmaları kısıtlandı, oylamalar talimatla yapıldı, kadın vekillere saldırıldı ve teklif ‘zor’ kullanılarak Meclis’ten geçirildi."

HDP'li kadınlar 'hayır' demelerinin gerekçelerini 21 madde şöyle sıraladı:

- Halklarımız arasındaki kutuplaştırmayı durdurmak, komşularımızla dost kalmak için HAYIR

- Cizre’de bodrumlarda yakılan ve kör bir kurşunla sokak ortasında katledilenlere olan sorumluluğumuz için HAYIR

- Taybet Ana için, HAYIR

- Tecavüze, şiddete dur demek için HAYIR

- Kadın cinayetlerine dur demek için HAYIR

- IŞİD karanlığının, gerici baskılarının hukuk haline getirilmesine HAYIR

- İnanç özgürlüğünü sağlamak için HAYIR

- Yaşam tarzlarımız için HAYIR

- Emeğimiz, bedenimiz ve kimliğimiz için HAYIR

- ‘İtaat et rahat et’ zihniyetine HAYIR

- Kula kulluk etmemek için HAYIR

- Eşit temsil, Eş Yaşam için HAYIR

- Emek sömürüsü ve iş cinayetlerine karşı, güvenceli bir gelecek için HAYIR

- Birlikte yaşayıp birlikte yaşlanmak için HAYIR

- Yerel demokrasi için HAYIR

- Ekolojik bir yaşam için HAYIR

- Doğanın, kentlerimizin, köylerimizin bir KHK ile yağmalanmasına HAYIR

- Umut için HAYIR

- Gülen çocuklar ve huzurlu bir gelecek için HAYIR

- Barış, adalet ve özgürlük için HAYIR

- Demokratik Cumhuriyet, Ortak Vatan, Yeni Yaşam için HAYIR (HABER MERKEZİ)