Sınavda kopyanın sırrı çözüldü

Hâkim ve savcılığa geçiş için avukatlara tanınan hak ilgili olarak 2012’de yapılan sınavdaki kopya iddiaları üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekili Necip Cem İşçimen koordinasyonunda yürütülen soruşturma tamamlandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avukatlıktan hakim ve savcılığa geçiş için yapılan sınavda 'arayüz' yöntemi ile kopya çekildiği anlaşıldı. Cumhuriyet Savcısı Ali Alper Saylan’ın hazırladığı iddianamede mesleğe kabul kararları kaldırılan hâkim ve savcılar, mülakatta elenen avukatlar ile ÖSYM görevlilerinin de aralarında bulunduğu 82 kişi şüpheli olarak yer aldı. İddianamede, 36 şüphelinin ByLock kullandığı belirtildi. Şüphelilere ‘FETÖ üyesi olmak, nitelikli dolandırıcılık ve resmi belgede sahtecilik’ suçlamaları yöneltildi.

İddianamede, “Sınav sorularının ÖSYM Başkanlığı bilgisayar sistemlerindeki sunuculara 'arayüz' kurmak suretiyle FETÖ mensupları tarafından dışarı sızdırıldığı ve şüphelilere ulaştırıldığı anlaşılmıştır” denildi. Soruların sızmasına ilişkin devam eden soruşturmada gözaltına alınan ÖSYM Uzman Yardımcısı Muhammet Emin Akçelik’in ifadelerine iddianamede yer verildi. Akçelik, 2005’te ÖSYM’ye alınan bilgisayar mühendisi S.S.’nin ‘SIR’ cihazına yüklenen sınav sorularının birer kopyasının kendisinin kurduğu WSUS isimli sanal sunucu içerisinde kopyalandığını, soruları WSUS isimli sunucudan alarak FETÖ mensuplarına verilmek üzere cemaat abisi B.Ş.’ye götürdüğünü itiraf etti.

SIKIYÖNETİM LİSTESİ BULUNDU

İddianamede, başka bir soruşturmanın şüphelisi Ali Girgin ile dosya şüphelisi eski Alanya Hâkimi Mücella Girgin’in telefonlarında yapılan incelemede, darbe girişiminde oluşturulan sıkıyönetim komutanları ve görevlendirildikleri illerin yazılı olduğu listenin bulunduğu, listenin telefona kaydedilme zamanının 16 Temmuz 03.37 olduğu ifade edildi.

Yine başka bir soruşturmanın şüphelisi Ali Zorlu ve eşi Derya Zorlu’dan elde edilen flash bellekte ise kumpas olduğu anlaşılan ‘İzmir Fuhuş ve Askeri Casusluk’ operasyonu dosyasıyla bağlantılı ‘Askeri personellere ait fişleme türü özel yaşantıyla ilgili bilgilerin yer aldığı’ fotoğraflar ele geçirildiği de iddianamede anlatıldı.

İddianamede usulsüz dinleme davasında, sanık polislere yönelik verdiği tahliye kararıyla gündeme gelen Şanlıurfa Hâkimi Habil Kahraman’ın ByLock mesajlarının içeriğine de yer verildi.

Etiketler Savcı hakim avukat