İstatistiklerle beyin göçü

Türkiye'den 'beyin göçü' yaşandığı ne kadar doğru? Eğitimli yurttaşlar 'kaçıyor mu'? İşte istatistikler...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Özellikle 15 Temmuz darbe girişimi ve OHAL sonrasında, Türkiye'den yurtdışına bir 'beyin göçü' yaşandığına dair her gün yeni bir veri ortaya çıkıyor. Kürt sorununa barışçıl çözüm çağrısı yapan ‘Bu Suça Ortak Olmayacağız’ başlıklı bildiriyi imzalamış akademisyenlerin 'gidişi'yle başlayan, görevden alınan binlerce başka akademisyenle tırmanan bir tartışma bu. Fakat tek gidenler akademisyenler de değil... İşte bazı istatistikler:

'SIĞINMA BAŞVURULARI ÜÇ KAT ARTTI'

  • Londra'daki Avrupa İşletme Okulu'nda öğretim üyesi ve nüfus hareketleri konusunda uzman akademisyen İbrahim Sirkeci, Birgün gazetesindeki köşesinde şu veriyi paylaşıyor: Darbe girişimi sonrasında, sadece 2016 Temmuz ve Ağustos aylarında yapılan sığınma başvurularının sayısı, önceki yıllara göre 3 kat arttı. Almanya’ya yapılan başvuruların sayısı, aynı dönemde 6 kat arttı. (İbrahim Sirkeci, Birgün, 31 Ekim 2016)

İNGİLTERE'DE EĞİTİM TALEBİ ARTTI

  • İngiliz İçişleri Bakanlığı'nın verilerine göre, Haziran 2016'da öğrencilere verilen kısa dönemli vizelerde yüzde 28 oranında artış yaşandı. Bu artışın yüzde 40'ı, Türkiye vatandaşlarından gelen başvurulardan kaynaklanıyordu. (Financial Times, 28 Eylül 2016)

'ÜÇ KAT ARTIŞ'

  • Haftalık Alman dergisi Wirtschaftswoche, 15 Temmuz askeri darbe girişiminin hemen ertesinde, yurtdışındaki eğitim olanakları konusunda kapsamlı danışmanlık veren 'Study Portal' sitesinden bilgi almak isteyen Türkiye vatandaşlarının sayısının üç kat arttığını yazdı.

'KOLEJ MEZUNLARI TÜRKİYE'Yİ TERCİH ETMİYOR'

  • Kolej mezunları arasında yurtdışındaki üniversitelere başvuranların sayısı artıyor. Her yıl mezunların yaklaşık yüzde 40’ının üniversite için yurtdışına gittiği Robert Kolej'de bu sene 196 son sınıf öğrencisinin 115’i yurtdışındaki üniversitelere başvurdu. Saint Michel Lisesi’nde yurtdışı eğitim için başvurular geçen yıla kıyasla yüzde 15 oranında arttı; mezunların yaklaşık yarısı başvurdu. Notre Dame De Sion Lisesi’nde mezun öğrencilerin yüzde 70’i yurtdışındaki okullara başvurdu. (Cumhuriyet, 19 Haziran 2016)

'BARIŞ AKADEMİSYENLERİ ALMANYA'DA'

  • Alman Akademik Değişim Servisi'nin (DAAD) istatistiklerine göre, Türkiye’deki öğrenci ve akademisyenlerin Almanya’ya ilgisi arttı. DAAD İstanbul Danışma Merkezi’nin Başkanı Dr. Wiebke Bachmann, hem Almanya’da okumak isteyen öğrencilerin, hem de araştırma amacıyla bu ülkeye gitmek isteyen akademisyenlerin sayısının yükseldiğini söyledi. Almanya’da 100-150 civarında Barış için Akademisyenler İnisiyatifi’ne imza atan akademisyen olduğu tahmin ediliyor. (Deutsche Welle Türkçe, 21 Kasım 2016)

'Barış akademisyenlerinin gidişi topluma ceza''Barış akademisyenlerinin gidişi topluma ceza'

'GEÇMİŞTE GÖRÜLMEMİŞ BİR ARTIŞ'

  • Kendini tehdit altında hisseden akademisyenlere başka ülkelerde geçici iş bulma amacıyla kurulan Scholars Rescue Fund (Akademisyen Kurtarma Fonu - SRF) adlı kuruluşa Türkiye'den başvurular arttı. Fonun direktörü Sarah Willcox, 13-16 Eylül'de Liverpool'da düzenlenen Avrupa Uluslararası Eğitim Birliği yıllık konferansında, SRF'ye Türkiye'den başvuruların 'geçmişte görülmemiş' bir sayıya yükseldiğini söyledi. Buna göre, 15 Temmuz ile konferans tarihi arasında siyasi baskı ve tutuklanma endişesini gerekçe gösteren 65 Türkiyeli akademisyen bu kuruma başvurdu.

Akademisyenler gitti dersler boş!Akademisyenler gitti dersler boş!

'ÇOK ÜZÜCÜ'

  • İngiltere merkezli Council for At-Risk Academics (Risk Altındaki Akademisyenler için Konsey - Cara) normalde haftada 4-5 başvuru aldıklarını ancak sayının bu yıl Türkiye'den gelen talepteki artışla 15-20'ye çıktığını açıkladı. Kurumun direktörü Stephen Wordsworth, "En çok başvuru Türkiye'den geliyor ve bu çok üzücü" dedi.

'BAŞVURU SAYISI SURİYELİ AKADEMİSYENLERİ GEÇTİ'

  • Bonn’daki Alexander von Humboldt Vakfı’nın 2016’da tehdit altındaki sığınmacı akademisyenlere yardım için başlattığı Alman Philipp Schwartz Girişimi, son dönemde en çok başvuruyu Türkiye’den aldı. Mart ayındaki ilk tur başvurulara en çok Suriyeli akademisyenler rağbet gösterirken, ikinci turda başvuruların yüzde 46’sı Türkiye’den gitti. Vakfın sözcülerinden Georg Scholl, “Türkiye’deki akademisyenlerin eskisi gibi tehdit ve görevden almalarla karşılaşmadan çalışabilmesini umuyoruz” dedi.

ABD basını: Türkiye beyinlerini kaybediyorABD basını: Türkiye beyinlerini kaybediyor

'SEFARAD YAHUDİLERİ PORTEKİZ'E BAŞVURUYOR'

  • The Guardian gazetesi, Türkiye'deki Sefarad cemaatinin mensubu yüzlerce Yahudi'nin Portekiz'e taşınmak için başvuruda bulunduğunu yazdı. Portekiz'deki Yahudilerin temsilcilerinden Michael Rothwell, "500 yıl önce İspanya ve Portekiz Yahudileri sınırdışı etti ve Osmanlı Sultanı onları memnuniyetle karşıladı. Çok iyi bir anlaşmaydı ve aynı bölgelerde 500 yıl boyu yaşadılar. Fakat şimdi çember bir şekilde daralıyor. Türkiyeli Yahudiler bulundukları yerde çok güvende hissetmiyor" ifadelerini kullandı. (The Guardian, 31 Aralık 2016)

Türkiye'deki Yahudiler Portekiz'e 'kaçıyor'Türkiye'deki Yahudiler Portekiz'e 'kaçıyor'

OECD: 10 YILDA YÜZDE 83 ARTIŞ VAR

  • Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün (OECD), Türkiye’de emek göçüne dair bir raporunda, 2001-2011 arasında ‘yüksek eğitimli’ işgücünün ülke dışına çıkışının hızlandığı belirtildi. Buna göre, OECD ülkelerine göç eden yüksek eğitimli Türk vatandaşlarının sayısı 2001 yılında 99 bin 500 civarındayken, 2011 sonunda yüzde 83 artışla 182 bin kişiye ulaştı. 2011 sonunda OECD ülkelerine göç etmiş ve çalışan Türk vatandaşı sayısı 1 milyon 281 bin kişiydi. 2001'e kıyasla, artış oranı yüzde 25,2 seviyesinde.
  • Rapora göre, göç eden yüksek eğitimli erkek sayısındaki artış oranı yüzde 69, kadınlarda yüzde 82. En çok tercih edilen ülkelerinde başında Almanya, ABD, İngiltere, Fransa ve Hollanda geliyor. (Gazete Manifesto, 6 Kasım 2015)

Akademisyenden istifa: Seyretmek istemiyorumAkademisyenden istifa: Seyretmek istemiyorum

Bahçeşehir Üniversitesi'nde barış imzacısı profesör işten çıkarıldıBahçeşehir Üniversitesi'nde barış imzacısı profesör işten çıkarıldı

Akademisyenin mesaisi: Soruşturma!Akademisyenin mesaisi: Soruşturma!

Praksis: İmzacı akademisyenler iade edilsinPraksis: İmzacı akademisyenler iade edilsin

Akademisyenler: Bir gün mutlaka döneceğizAkademisyenler: Bir gün mutlaka döneceğiz

AÜ'lü akademisyenlerden ihraç edilen arkadaşlarına destekAÜ'lü akademisyenlerden ihraç edilen arkadaşlarına destek

İhraç edilen akademisyenlerden Dayanışma Akademisiİhraç edilen akademisyenlerden Dayanışma Akademisi

Barış imzacısı akademisyen: Kamuoyunu bilgilendirdiğim için ceza aldımBarış imzacısı akademisyen: Kamuoyunu bilgilendirdiğim için ceza aldım

Hangi üniversiteden kaç akademisyen atıldı?Hangi üniversiteden kaç akademisyen atıldı?

Akademide son durum: Gidebilen yola düşüyorAkademide son durum: Gidebilen yola düşüyor