Almanya'dan Türkiye'ye 'FETÖ' yanıtı: Biz karışamayız

Almanya İçişleri Bakanı De Maiziere, 15 Temmuz sonrası sığınma talep eden subayların başvurularının yasal açıdan değerlendirilmek zorunda olduğunu söyledi. Alman Bakan, Federal Göç İdaresi'nin bağımısız bir kurum olduğuna dikkat çekti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Almanya, 15 Temmuz askeri darbe girişimi sonrası ülkeden sığınma talep eden Türk subayların başvurularının değerlendirilmemesi yönünde Ankara'dan gelen talebi reddetti. Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere "Türkiye'ye özel bir uygulama yok" dedi. Açıklamanın, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in ziyaretiyle eşzamanlı yapılması dikkat çekti.

'GÖÇ DAİRESİ BAĞIMSIZ BİR KURUM'

Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, Ankara'nın iltica etmek isteyen Türk subaylarının başvurularının değerlendirilmemesi yönündeki talebini reddederek, 'Türkiye'ye yönelik özel bir uygulama olmadığını' vurguladı. Alman bakan,"Federal Göç ve Uyum Dairesi kararlarını yasalar çerçevesinde tek başına veriyor. Bu kuşkusuz Türklerin yaptığı başvurular için de geçerli" dedi. De Maiziere, iltica etmek isteyen Türklerin başvurularının kabul edilme oranın düşük olduğunu belirterek, 2016'da başvuruların yüzde 8'inin kabul edildiğini ifade etti. Ancak geçen yıl Türkiye'den sığınma başvurularının arttığını da ekledi.

MERKEL DE YARGI BAĞIMSIZLIĞINA İŞARET ETMİŞTİ

Alman basını, NATO üslerinde görev yapan yaklaşık 40 Türk askeri personelinin darbe girişimi sonrasında Almanya’ya iltica başvurusunda bulunduğunu yazmıştı. Almanya Başbakanı Merkel ise Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile ortak basın toplantısında Türk gazeteciden gelen, "FETÖ mensubu olduğu düşünülen kişilerin iadesiyle ilgili atacakları adımlarla" ilgili soruya şu yanıtı vermişti: "Bizim adım atmamız, önlem almamız için elimizde kanıtlar olması gerekiyor. Mahkemeler bu kanıtları değerlendiriyor. Almanya'da bazı mahkeme kararları var. İadenin bazı koşullarda yapılamayacağı yönünde. Adalet bakanlarımız bu konuda görüşmeler yapacak bundan sonra da. Mahkemelerin vereceği karara da saygı duymalıyız." (Kaynak: Deutsche Welle)