Platformlar kampanyaya başladı

Nisan ayında yapılacak referandum için sivil toplum da harekete geçti. Siyasi partilerin dışında faaliyet gösterecek çok sayıda platform vatandaşın oyunu etkilemeye çalışacak.

Google Haberlere Abone ol

Serkan Alan

ANKARA - Anayasa değişikliği referandumu için Meclis'ten karar çıktı şimdi tarih bekleniyor. Siyasi partilerin mutfaklarında referandum kampanyaları için hummalı bir çalışma var. Bu kampanyaların bu ayın ortalarında başlaması beklenirken meslek örgütü ve sendikalar şimdiden kolları sıvadı. Dernekler, konfederasyonlar ve odaların referandumdaki tavırlarını ortaya koyduğu açıklamalar sürerken bu referanduma özel platformlar da oluşturuluyor.

Farklı sivil toplum kuruluşlarından üyelerinin bi raraya gelerek oluşturdukları platformlar şimdilik şöyle:

Ortak Akıl Platformu: ‘Cephe olmayan bir cephe yaratılsın’ sloganıyla çalışmalarına başlayan platform TBMM eski Başkanvekili Uluç Gürkan, eski CHP milletvekilleri Enis Tütüncü, Ali Kemal Kumkumoğlu, Ergün Aydoğan, emekli büyükelçiler ve ekonomistlerden oluşuyor. Ortak Akıl Platformu üyeleri CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile de bir araya gelerek referandum için önerilerde bulundu.

Türk Milliyetçileri Hayır Diyor Organizasyonu Komitesi: Son genel seçimlerde MHP lideri Devlet Bahçeli'ye bayrak açan parti içi muhalefet “Hayır” kampanyası için yeniden bir araya geldi. Aralarında Meral Akşener, Sinan Oğan, Koray Aydın ve Ümit Özdağ’ın da bulunduğu Komite 18 Şubat tarihinde ‘Türk Milliyetçileri Hayır Diyor’ toplantsııyla kampanyayı başlatacak. Kampanya çerçevesinde 81 ilde çalışma yürütülmesi bekleniyor.

Demokrasi İçin Birlik Platformu: “Her alanda 'Hayır'ı örgütleyeceğiz”, sloganıyla hareket eden platform çok sayıda politikacı, meslek örgütü ve insan hakları aktivistinin katılımıyla kuruldu. Alevi Bektaşi Federasyonu ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği gibi birçok Alevi örgütü platforma desteğini sundu.

Hayır Diyen Kadınlar: Referandum sürecinde kadınlar da ayrı çalışma yapacak. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, Barış Anneleri İnsiyatifi, Alevi Bektaşi Federasyonu ve işlerinden uzaklaştırılan akademisyenlerin desteklediği ‘Hayır Diyen Kadınlar’ Platformu referandum sürecinde meydanlarda olacak.

Hürriyet ve Memleket İçin El Ele: Trabzon’da kurulan platform 52 STK'dan oluşuyor. ‘Hayır’ kampanyası yürütecek olan platform referandum sürecinde çeşitli etkinlikler düzenlemeyi planlıyor.

Hayır'lı Kadıköy Platformu: Referandum sürecinde yerel ölçekli çok sayıda platform da kuruldu. “Özgürlük, kardeşlik, laiklik için başkanlığa hayır” diyen Kadıköy Platformu bunlardan biri. Platform ilçe genelinde referandum boyunca çalışma yapacak.

Yurttaş Girişimi ve Barış Bloku da referandum hazırlığında. Girişim üyeleri yapacakları toplantılarda bu süreçte nasıl bir tavır alacaklarını ele alacak.

HEM EVET HEM HAYIR

Sakarya’da kurulan 'Sakarya Adalet ve Özgürlükler Platformu' ise referandum öncesinde “Evet, diyenler de Hayır diyenler de bu memlekete dahildir” açıklaması yaptı.

EVET HAZIRLIKLARI DA BAŞLADI

Hayır kampanyası için kurulan platformların yanı sıra ‘Evet’ için de platformların kurulması bekleniyor.