İranlı LGBTİ bireyleri Türkiye'de mahsur

ABD'ye yerleştirilme aşamasındaki LGBT'li İran vatandaşları Türkiye'de mahsur kaldılar. Ülkelerini aldıkları ölüm tehditleri nedeniyle terk etmek zorunda kalan bu insanların gelecekleri belirsiz.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Trump'ın geçtiğimiz günlerde imzaladığı başkanlık yönergesi, aralarında İran'ın da bulunduğu 7 ülke vatandaşlarının ABD'ye seyahatini engelliyordu.

Guardian Gazetesi'nin haberine göre, Türkiye'de kalan LGBTİ bireyleri İran vatandaşlarına Birleşmiş Milletler mülteci ajansı tarafından sığınma hakkı verildi ve bu vatandaşlar ABD'ye yerleştirilme aşamasında bulunuyorlardı.

'TÜM UMUTLARIM YOK OLUYOR'

Denizli'de yaşayan 27 yaşındaki lezbiyen Mitra, İran'da 'Aghaliat' isimli LGBT haklarına dikkat çeken derginin editörlüğünü yaptığı için ölüm tehditleri alıyordu. 2014 yılında İran'dan ayrılmak zorunda kalan Mitra yaptığı açıklamada "Tüm umutlarım yok oluyor. Kanada'ya ya da ABD'ye yerleşmek benim için fark etmez. Sadece güvenli bir yerde özgürce yaşamak istiyorum... Kanada artık bizi istemiyor, çünkü Suriyeli mültecilere odaklanıyor. Avrupa Türkiye üzerinden yaptığımız başvuruları kabul etmiyor. Şimdi de ABD bizi kabul etmiyor. 2015 yılından beri 3 arkadaşım intihar etti" dedi.

50 yaşında engelli bir eşcinsel olan Javad ise "Ailem beni terk etti, ülkem beni terk etti. Şimdi ise gidecek hiçbir yerim kalmadı" şeklinde konuştu.

Kanada'da bulunan ve İranlı LGBTİ bireylere yardım eden ana organizasyonun yetkilisi Saghi Ghahraman gazeteye yaptığı açıklamada, "ABD ve Kanada yüksek miktarda Suriyeli mülteci almaya başlayınca, LGBTİ bireyler için bekleme süresi 1.5 yıl ila 3 yıl arasına çıkmış durumda" diyerek bu insanların mağdurluğuna dikkat çekti.