‘Belediyelerin muhalif sanatçılara özel kara listeleri var’

Türkiye’de siyaset sahnesindeki 'kutuplaşma' yıldızların sahnesine de yansıdı. Muhalif isimler belediyelerin kara listelerine alınıyor, yılda yaklaşık 400 milyon TL hükümete yakın sanatçılar arasında ‘paylaşılıyor’.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR – Popüler kültür şahsiyetlerinin başını çektiği ‘Evet’ zinciri… Bir sözüyle konserleri bir bir iptal edilen ünlüler… Bunun karşılığında ‘AKP’li belediyelerin konserine gitmem diyenler’ veya ‘küsüp’ kendilerini tamamen geri çekenler…

Popüler kültür ikonlarının siyasetle ilişkisinin karşılıklı çıkar temelinde somutlaşması yeni bir mefhum değil. ABD’de müzisyen ve oyuncular –genellikle özgürlükleri savunan ‘muhalif’ cephede yer alarak- sıklıkla siyasi görüşlerini ortaya koyuyor. Almanya’da Angela Merkel ilk seçim kampanyasında Rolling Stones’un ‘Angie (Melek)’ şarkısını kendi adını olumlamak için kullanmak isteyince grupla mahkemelik olmuştu. Nelson Mandela bile Spice Girls ile fotoğraf çektirme ‘fırsatını’ geri çevirmemişti. Fakat herhalde hiçbir ülkede, siyaset sahnesindeki kutuplaşma yıldızların sahnesine böylesine net bir biçimde yansımamıştı.

‘PERDE ARKASINDA KARA LİSTELER KONUŞUYOR’

Sıla’nın tam olarak neyi kast ettiğine bakılmaksızın adeta ‘aforoz’ edilmesi veya Şevval Sam’ın bir cümlesinin cımbızlanması sonucu konserlerinin iptal edilmesi, işin sadece kamuoyundan saklanamayacak kadar büyüyen kısmı. Oysa perde arkasında, işler açıkça ‘kara listeler’ üzerinden yürüyor. Ve bu kara listeler, 500’ü aşkın sanatçının iş alamamasına, yılda yaklaşık 400 milyon TL’nin de belirli isimler arasında paylaşılmasına yol açıyor.

'60 SANATÇIYA 400 BİN TL DÜŞÜYOR’

Yaklaşık 25 yıl boyu sektörü en ünlüleriyle çalışmış ve hâlâ da çalışan bir organizatörle bu hesabı şöyle çıkarıyoruz: Türkiye’de isim yapmış 600 sanatçı var. Ancak bu kişilerin sadece 60’ı şu an ‘eskisi gibi’ sahneye çıkıyor. Bu 60 sanatçının ortalama 65’er bin TL’den yılda toplam 100 konser verdiği düşünülürse, yaklaşık 400 milyon TL bu kişiler ve onların ekibi arasında paylaşılıyor.

BİR YANIYLA ‘İŞİN DOĞASI’ AMA…

Organizatöre göre, esasında her partinin kendi sanatçıları var: “Belediye başkanı CHP’liyse ona göre, HDP’liyse ona göre, AK Partili veya MHP’liyse ona göre yandaş sanatçılar oluşmaya başladı.” Bu durum ‘organizasyon işi’nin doğası gereği bir yanıyla şaşırtıcı değil. Zira bir HDP’li belediyenin Serdar Ortaç konseri veya CHP’li bir belediyenin Uğur Işılak konseri organize etmesi pek beklenemez galiba.

Fakat ‘güçlü’ olanın baskın geldiği, ‘partilerüstü’ olması beklenen sanatçılar arasında ‘eleme’ yaptığı, böylelikle ‘elenmeyenlere’ de bir sınır çizdiği ortada. Duvar’a konuşan organizatör, bu ‘tanıdık’ sınırı şöyle anlatıyor:

“Siyasi partilerin ya da siyasi partileri temsil eden belediyelerin konserleri oluyor. Kara liste diye bir şey var. AK Partili belediyeler de listeleri önlerine alıyorlar; ‘Tamam biz bu sanatçıyı kabul ediyoruz da Google’a bir girelim, Gezi’ye katılmış mı, 15 Temmuz’da meydanlara inmiş mi, Facebook’una sosyal medyasına bir bakalım neler söylemiş’ deniyor.”

Türkiye'de müzik sustu!Türkiye'de müzik sustu!

‘SADECE MENFAAT İLİŞKİLERİ VAR’

“O kişinin sahnedeki duruşundan, müziğinden daha öte, kişisel duruşu ve düşüncesiyle ilgilenip ona göre tercihler yapılıyor” diyen organizatöre göre, bazı ünlüler bu sistemin sınırlarına dahil olmakta sakınca görmüyor:

“İktidar partisi sağ eğilimli. Sol yanıyla tanıdığımız sanatçılar bile günümüzün en uç sağ sanatçıları olarak iktidara yanaşmaya başladı. Bunun altında sadece ve sadece menfaat ilişkilerinin olduğunu düşünüyoruz.”

‘TWEET ATANLAR ENGELLENİYOR’

20 yılı aşkın süredir sektörün içinde olan ve albümü bir zamanlar milyonlar satmış ünlü bir isimle sahne alan bir müzisyen de, “Sol görüşlü olan, tweet atan kim varsa program yapması engellendi. Tek bir Gezi tweet’i yüzünden engellenen kişiler var. Bu yüzden de ‘İyi çocuk olursam belki hükümet bana şeker verir’ diyenler var” sözleriyle isyan ediyor.

‘İŞ SAYILARI DÜŞÜNCE’

Peki işler ne zamandır böyle yürüyor? ”Bu durum, MHP ve AK Parti’de yeni. En çok yedi yıl geriye gider ama son 2-3 yılda tavan yaptı. Bakıldı iş sayıları düşmeye başladı, birçok sanatçı yandaş olmak zorunda hissetti kendisini.”

‘AKP BELEDİYESİ'NE GİTMEM DİYEN DE VAR’

Öte yandan, bazı sanatçıların da MHP ve AK Parti belediyelerinin konserlerine çıkmadığı sır değil. Hatta sektörde, ünlü bir ismin bir AK Parti belediyesinden kendisine gönderilen avansı da geri yollayarak konser teklifini reddettiği konuşuluyor.