Sıkıyönetim komutanları var, bakanlar yok!

Meclis, İçişleri Bakanlığı'ndan, 'Yurtta Sulh Konseyi' üyeleri ve darbe sonrası kurulacak kabinenin listesini istedi. Sıkıyönetim komutanları listesini gönderen bakanlık, diğer talepleri gizlilik kararını gerekçe göstererek reddetti.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - 15 Temmuz darbe girişimini aydınlatmak için kilit önemde bulunan bilgilere, soruşturmanın gizliliği gerekçe gösterilerek yanıt verilmiyor. İçişleri Bakanlığı, TBMM 15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu'nun talep ettiği bilgilere, mahkemenin soruşturmanın gizliliği kararını gerekçe göstererek yanıt vermedi.

Komisyon, İçişleri Bakanlığı'ndan darbe gecesi TRT'de okunan bildiride adı geçen Yurtta Sulh Konseyi üyelerinin isimlerini, darbenin başarılı olması durumunda oluşturulacak kabinede kimlerin yer alacağına dair bilgi ve belgeleri talep etti. İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı bu talep doğrultusunda, Sahil Güvenlik, Jandarma Genel Komutanlıkları ile Emniyet Genel Müdürlüğü'nden gelen yazıları Meclis'e gönderdi.

Sahil Güvenlik Komutanlığı'ndan verilen yanıtta Yurtta Sulh Konseyi ve Bakanlar Kurulu ile ilgili bilgi belge olmadığı belirtildi, sadece darbe gecesi Genelkurmay Başkanlığı'ndan gönderilen “Karargah Sorumlularının Belirlenmesi” konulu mesaj iletildi. Daha önce basına yansıyan mesajda Tuğgeneral Mehmet Partigöç'ün Genelkurmay Başkanlığı karargahında görevlendirildiğini gösteren 6 kişilik karargâh sorumluları listesi yer alıyor.

GÖREVLENDİRME LİSTESİ

Jandarma Genel Komutanlığı'ndan gönderilen yanıtta ise daha önce basında yer alan sıkıyönetim direktifi ve lahikaları, il sıkıyönetim komutanları listesi ve sıkıyönetim mahkemeleri görevlendirme listesi yer aldı. Atama listesi adı altındaki belgede Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar'ın adının karşısı boş olarak yer alırken diğer komutanlıklar için yapılan görevlendirme listesi de Meclis'e sunuldu.

Jandarma Genel Komutanlığından Meclis'e gönderilen belgeler arasında darbe girişimi sonrası sağlık gerekçesiyle emekliye sevk edilen eski komutan Galip Mendi imzası ile “Yurtta Sulh Harekatı başarıyla yürütülmektedir. Basındaki dezanformasyonlara itibar edilmesin. Emredilen Sıkıyönetim Kanunu'na riayet edin, uymayanlar hakkında her türlü yasal tedbir alınacaktır” ifadelerinin yer aldığı sıkıyönetim direktifi de yer aldı.

Emniyet Genel Müdürlüğü'nden gönderilen yazıda ise Ankara Sulh Ceza Hakimliği'nin 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili soruşturmalar hakkında gizlilik kararı gönderildi, konu ile ilgili ellerinde bilgi belge olmadığı ifade edildi.