'Örtülü ödeneğe AYM örtüsü'

Gazeteci Çiğdem Toker: "Anayasa Mahkemesi'nin örtülü ödenek kararı başkanlığın ön tahkimatı niteliğinde."

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhuriyet yazarı Çiğdem Toker, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) 'örtülü ödenek kararı'nı bugünkü köşesine taşıdı.

Başbakan'ın kontrolündeki örtülü ödeneğe Cumhurbaşkanı'nı da ortak eden düzenlemenin iki yıl önce çıkarılan 6639 sayılı torba yasaya TBMM'de sabaha karşı yapılan ekle gerçekleştirildiğini hatırlatan Toker, yasayı CHP'nin Anayasa Mahkemesi'ne götürdüğünü hatırlattı.

AYM'nin 18 Ocak'ta CHP'nin başvurusunu reddettiğini hatırlatan Toker, şu yorumu yaptı: "Muhalefet (Meclis'te yasaya) itiraz etti. Örtülü ödeneğin temel kullanım amaçlarından birinin “kapalı istihbarat ve kapalı savunma olduğu hatırlatıldı.  Cumhurbaşkanı görev ve yetkilerinin listelendiği 104. maddede 'kapalı istihbarat ve kapalı savunma yapmak' gibi bir icrai görevin yer almadığı anlatıldı. Olmadı.

'Torba'ya eklenen madde, cumhurbaşkanının yapacağı örtülü ödenek harcamasının Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle belirleneceği kuralını getiriyordu.

Muhalefet itiraz etti. Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile neler yapılabileceği yine anayasada sayılmıştı.

Örtülü ödenek bunların içinde de yoktu. Dinlenmedi.

Yanı sıra, örtülü ödenek öyle bir düzenlemeydi ki, bir değişiklik yapılması isteniyorsa Bütçe Kanunu’nda değişiklik yapılmalıydı. Bu yapılmadığı için de anayasaya aykırıydı.

Takan olmadı.

Neredeyse iki yıl geçti. Ve kritik haber, 18 Ocak’ta AA’dan geldi.

Anayasa Mahkemesi (AYM) başbakanın kullanımındaki örtülü ödeneğe, torba kanunla cumhurbaşkanının da ortak edilmesinde anayasaya aykırılık görmemiş. Yüksek Mahkeme, CHP’nin iptal başvurusunu reddetmiş. Gerekçeleri henüz bilmiyoruz. Haberde, başvurunun reddedildiği ve ret kararının da “oybirliği”yle alındığı belirtiliyor.

Cumhurbaşkanı’nın referandum için meydanlara inme olasılığının konuşulduğu bugünlerde, AYM’nin ret kararı, ülkeye dayatılan başkanlık sisteminin ön tahkimatı niteliğini taşımakta.

Bu yanıyla da örtülü ödeneği biraz daha sarıp sarmalamaya katkı sunuyor.