Kadıgil: Hayır dediğim için gözaltına alındım

Sosyal medya paylaşımları nedeniyle hakkında başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan CHP PM üyesi Serra Kadıgil, tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi. Kadıgil, mahkemedeki ifadesinin ardından serbest bırakıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP Parti Meclisi (PM) üyesi Sera Kadıgil, sosyal medya paylaşımları nedeniyle hakkında başlatılan soruşturma kapsamında gözaltında tutulduğu İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nden akşam saatlerinde adliyeye sevk edildi. Savcı Umut Tepe Kadıgil'i, "Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama ve halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik" suçundan tutuklanması talebi mahkemeye sevk etti. Kadıgil çıkarıldığı mahkemece serbest bırakıldı.

CHP PM Üyesi avukat Sera Kadıgil serbest bırakıldıktan sonra açıklamalarda bulundu. Kadıgil, 'Herkese çok teşekkür ediyorum.Büyük bir yanlıştan dönüldü.Gençlik Kolları'mızın mensupları kapıda beni almadan çıkmayacaklarını söylemişlerdi, çıkmadılar. Var olsunlar, çok teşekkür ediyorum. Neyin neden yapıldığı çok ortadaydı.Ama korktuk mu kormadık.Ne diyoruz; Hayır diyoruz, Hayır demeye devam ediyoruz.Demokratik haklarımızı kullanıyoruz herkesten de bir parça saygı rica ediyoruz.İnadınına adalet, inadına özgürlük, inadına hayır!' dedi.

'ESKİ PAYLAŞIMLARIM GÜNDEME GETİRİLDİ'

Sera Kadıgil’in savcılık sorgusunda, tweetlerin 2010 ve 2011 yıllarına ait olduğunu söylediği ve “Referandumda hayır diyeceğimi açıkladım. Birçok televizyon programına katılarak neden hayır denmesi gerektiğini açıkladım. Ayrıca bir video çektim. Bu videodan sonra yaklaşık 4 milyon kişi tarafından izlendi. Bu nedenlerle geçmişte yapmış olduğum paylaşımlar gündeme getirildi” dedi.

2010 yılında attığı, “O ezanlar ki şehadetleri dinin temeli ama benim yurdumun üstünde ebedi inlemesin n’olur ya! Resmen ağzıma ağızıma okunuyor her sabah” tweeti sorulan Kadıgil, “Bu mesajım da yıllar sonra gündeme getirildi. O tarihte 25 yaşında üniversite tezi hazırlayan genç bir kızdım. Hiçbir siyasi görevim yoktu. Benim önceden oturduğum eve yakın bir noktada cami vardı. Bu camide yüksek sesle ezan okunuyordu. Ezan okuyan müezzin makama da uymadan kötü bir şekilde ezan okuyordu. Ezanı hakkıyla okuyamadığı için bu müezzini eleştiri mahiyette bir mesajdır” dedi. Müezzinle ilgili mahallinin de şikayetçi olduğunu söyleyen Kadıgil bu müezzinin sonrasında camiiden alındığını belirtti.

'DARBE KARŞITI BİR İNSANIM'

15 Temmuz darbe girişiminin ardından TRT’de okunan darbe bildirisini sosyal medyadan paylaştığını söyleyen Kadıgil, “Tam tersine ben darbe karşıtı bir insanım” dedi. Cumhurbaşkanı’na hakaret kastı olmadığını söyleyen Kadıgil, “Cümle bana ait değildir. TRT spikerinin okuduğu bildiriyi dinlerken siyasi görevim nedeniyle haber verme okunan metinden paylaştığım bir cümledir. Daha henüz ne olduğu herkes tarafından bilinmeden önce ben TRT spikerinin silahlı askerlerin zorlamasıyla bu metni okuduğunu tahmin edip darbeye karşı durdum” dedi. Kadıgil hakkındaki suçlamaları kabul etmediğini dile getirdi.

ÖNCE DURUŞMA SONRA GÖZALTI

Bilal Erdoğan paylaşımlarıyla ilgili duruşma başlayana kadar polis gözetiminde bekleyen Kadıgil, duruşmada savunmasını yaptıktan sonra polisler tarafından İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. Sera Kadıgil’e destek olmak için CHP’li milletvekilleri Barış Yarkadaş, Selina Doğan ve Onursal Adıgüzel adliyeye gelirken, Kadıdil’in avukatlığını da  babası Engin Çelik Kadıgil yaptı.

Kadıgil akşam saatlerinde adliyeye sevk edilerek, Savcı Umut Tepe'ye ifade verdi. Tepe, Sera Kadıgil'i tutuklama talebiyle mahkemeye sevk etti. Mahkeme, Kadıgil'in serbest bırakılmasına karar verdi.

'7 YIL ÖNCEKİ TWEETLERİ MONTAJLANDI'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, Kadıgil hakkında yürütülen soruşturmaya tepki göstererek, şu açıklamada bulundu: "Sera Kadıgil, çalışkan bir parti meclisi üyesidir, çalışkan bir avukattır. Son dönemde özellikle Anayasa değişikliği sürecinde televizyonlarda gösterdiği yüksek performans nedeniyle göz dolduran bir arkadaşımızdır. Konuşmaları sade, berrak net anlatımı ile Anayasa’ya niye karşı çıktığımızı çok rahat anlatıyordu. Karşısına çıkan akademisyenleri de hırpalayıp bir kenara koyabilecek yetenekte bir arkadaşımızdı. Son dönemdeki çıkışları göz doldurmuş ve iktidar kanadını korkutmuş olacak ki geçen hafta sonundan itibaren Sera Kadıgil için bir linç kampanyası başladı. 7 yıl öncesinde attığı twetler, parçalanarak montajlanarak, anlamlarından koparılarak servis edilmeye başlandı. Bunlardan dolayı hiçbir kaygımız korkumuz yok."