İngiltere Başbakanı May: Demokrasiyi sürdürün

İngiltere Başbakanı Theresa May, resmi temaslarda bulunmak üzere Ankara'ya geldi. May ve Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndaki görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Erdoğan İngiltere Başbakanı Theresa May'i Ankara'da ağırlıyor. Beştepe'de yapılan ortak basın toplantısında, iki lider işbirliği vurgusu yaptı. May, "15 Temmuz'da demokrasiye sahip çıktınız, şimdi bunu korumanız çok önemli" ifadelerini kullandı.

May'in konuşmasından satır başları şöyle:

"Son derece faydalı görüşmeler oldu. Türkiye en eski dostlarımızdan biri. İlişkilerimiz 400 yıl öncesine dayanıyor. Gelecekte de yapabileceğimiz çok sayıda şey var. 15 Temmuz'da tabii demokrasimize sahip çıktınız, demokrasinin şimdi de sürdürülmesi, hukukun üstünlüğüne sahip çıkılması çok çok önemli, hükümet de bunun sözünü verdi. Kıbrıs konusunda tabii ki bir çözüm bulunmasını arzuluyoruz. Suriye'de DAEŞ'a karşı bir mücadelemiz söz konusu, bu konuda başarı elde etmek istiyoruz. Çok farklı konuları bugün ele aldık. Belki de tüm bunların altında önemli nokta şu oldu. Türkiye ve Birleşik Krallık ilişkilerini ileri taşımalıdır."

Erdoğan görüşmesi öncesi büyük baskı altındaErdoğan görüşmesi öncesi büyük baskı altında

DEFTERE 'YURTTA SULH CİHANDA SULH' YAZDI

Esenboğa Havalimanı'na saat 11.05'te inen İngiltere Başbakanı, beraberindeki heyetle Anıtkabir'i ziyaret etti. Arslanlı Yol'dan yürüyen May'e İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Richard Moore ve diğer yetkililer eşlik etti. Atatürk'ün mozolesine çelenk bırakarak saygı duruşunda bulunan May, daha sonra Anıtkabir Özel Defteri'ne, "Modern Türkiye'nin kurucusunu anmak için bu özel yeri ziyaret etmek büyük bir onur. Atatürk'ün 'Yurtta sulh dünyada sulh' vizyonunu yerine getirmek için hep beraber çabalarımızı tazeleyelim" satırlarını yazdı.

Patrick Cockburn: Erdoğan'ı ziyaret, yüzsüzlükPatrick Cockburn: Erdoğan'ı ziyaret, yüzsüzlük

Başbakan Binalı Yıldırım tarafından da Çankaya Köşkü'nde resmi törenle karşılanacak May, düzenlenecek ortak basın toplantısının ardından onuruna verilecek akşam yemeğine katılacak. May'in ziyaretinin ana gündeminin ticaret ve güvenlik olması bekleniyor. İngiltere Başbakanı'nın ofisinden yapılan açıklamaya göre, Avrupa Birliği'nden çıkışı (Brexit) ardından Türkiye ile imzalaması beklenen yeni ticaret anlaşması, masadaki konulardan biri olacak.