Ali Haydar Cilasun'un vefat ettiği açıklandı

Demokratik Alevi Hareketi Onursal Başkanı Pir Ali Haydar Cilasun’un 27 Aralık'ta yaşamını yitirdiği açıklandı. Vefatı yeni duyurulan Cilasun'un vasiyeti doğrultusunda küçük bir törenle defnedildiği bildirildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Alevi hareketinin önemli isimlerinden ve emektarlarından, Demokratik Alevi Hareketi Onursal Başkanı Pir Ali Haydar Cilasun’un 27 Aralık 2016’da hayata gözlerini yumduğu açıklandı.

Ailesi Rüçhan Tolgay, Emrah Cilasun imzasıyla dün yapılan açıklamada, 24 Mayıs 1930 doğumlu Cilasun’un, 27 Aralık 2016 saat 08:10’da yaşamını yitirdiği ve kendisinin isteği üzerine mütevazi bir törenle toprağa verildiği belirtildi.

Ailenin yaptığı açıklama şöyle:

"Ali Haydar Cilasun anısına

Küçük bir çocuktu. Kan ve gözyaşı deryasında koca bir katliama tanıklık etti. Binlercesi gibi Dersim’den Kayseri’ye uzanan o zahmetli yolu ailesiyle birlikte geride bıraktı.

Irkçı, şoven, faşist itham ve aşağılamalara maruz kalarak büyüdü. Lise ’de tanıştığı Nazım Hikmet Ran’ın eserleri sadece edebiyata ve şiire ilgisini teşvik etmekle kalmadı, aynı zamanda kabına sığmayan öfkesine de rehber oldu.

Yazdığı onca öykü ve şiire rağmen sanatçı yaşamında istikametini yine de tiyatro belirledi. Brecht ve Stanislawski ekolünün Türkiye’deki temsilcilerinden biriydi.

1968’in fırtına yıllarında barikatın bu tarafında yerini aldı. Aşık İhsani’den Can Yücel’e uzanan zengin arkadaş yelpazesinde, edebiyatın ve şiirin konuşulduğu, türkülerin dillendirildiği dost sohbetlerinin ortağı oldu. Sinan Cemgil’den İbrahim Kaypakkaya’ya nice devrimci ve komünistle siyaset ve sanat üzerine tartıştı.

ÖMRÜ MÜCADELEYLE GEÇTİ

Türkiye ve Kürdistan’ın sayısız şehir ve kasabalarına hatta köylerine kadar tutkuyla devrimci sanatı götürdü. Jandarma dipçiğine, polis copuna, faşist ve İslamcı saldırılara korkusuzca göğüs gerdi. 12 Mart’ın karanlık günlerinde aranan devrimcilere kapısını açtı. Kıl payı kurutulduğu 1 Mayıs 77 katliamından bir sene sonra Türkiye’yi terk etti.

İltica ettiği Almanya’da devrimci sanatı ısrarla sürdürdü. Kıta Avrupası’nda ve hatta Avusturalya’da sayısız tiyatro oyunu sahneledi. 80’ler ve 90’larda onlarca sinema filminde, televizyon dizisinde rol aldı. Aynı zamanda ezilenlerin tüm dünyadaki mücadelesine her zaman destek oldu. 12 Eylül’de yurtdışına çıkmak zorunda kalanların yanı sıra, İranlı, Perulu, ABD’li, Eritreli nice devrimciyi evinde ağırladı.

Kendisine has üslubuyla belleklerde yer etti ve zorlu bir hastalığın ardından 27 Aralık 2016, saat 08:10’da sessizce aramızdan ayrıldı.

Baskı ve sömürünün kol gezdiği bu köhne dünyanın sınıflı toplumunda insan doğar, doğruları ve yanlışlarıyla büyür ve ölür. Ondan geriye daima hatırlayacağımız ve güzellikler kaldı.

Can dostu Can Yücel’in sözlerini tekrar edecek olursak;

Başımız sağ değil, sol olsun!

Rüçhan Tolgay

Emrah Cilasun"

(HABER MERKEZİ)