Milli Eğitim Bakanı: TEOG, YGS ve LYS'de değişiklik yok

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz gelecek yıl 1, 5 ve 9. sınıflarda yeni hazırlanmış müfredatla eğitime başlanacağını duyurdu. Bu değişiklik TEOG, YGS veya LYS sınavlarını etkilemeyecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz yeni müfredatı açıkladı. Bakan Yılmaz açıklamasında , "Önümüzdeki eğitim öğretim yılından itibaren 1, 5 ve 9. sınıf öğrencilerimiz, yeni hazırlanmış müfredatla eğitime başlayacaklar. Dolayısıyla bu sene ve gelecek sene ve sonraki takip eden sene de değişen müfredattan dolayı TEOG, YGS veya LYS sınavlarında herhangi bir farklılık olmayacaktır" dedi. Bakan Yılmaz sömestr tatilinde kar tatili nedeniyle telafi eğitimi yapılacak iddiaları için de "Yarıyıl tatilinde telafi eğitimi koymuyoruz. Tatil tatildir" dedi.

Yılmaz'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

İYİLEŞTİRMEYE HAZIR: Eğitime dair güncelleme, yenileştirme ve geliştirme çalışmalarımızın bir sonucu olarak taslak programlarımızı askıya çıkarıyoruz. Taslak program görüşlere sunulmaya ve görüşler doğrultusunda iyileştirmeye hazır hale geldi. Kamuoyunun katkılarını, paydaşlarımızın katkılarını alacağız, ortak aklın süzgecinden geçirerek öğrencilerimizin önüne getireceğiz. 2017-2018 eğitim öğretim yılından itibaren de sınıflarımızda öğretmenlerimiz, bu çerçevelere uygun olarak derslerini yürütecekler.

FARKLILIK YOK: Önümüzdeki eğitim öğretim yılından itibaren 1, 5 ve 9. sınıf öğrencilerimiz, yeni hazırlanmış müfredatla eğitime başlayacaklar. Dolayısıyla bu sene ve gelecek sene ve sonraki takip eden sene de değişen müfredattan dolayı TEOG, YGS veya LYS sınavlarında herhangi bir farklılık olmayacaktır. Kamuoyunun görüşlerine sunulan yeni müfredatla ilgili bu süreçte, programlarla veya ders programları ile ilgili söylenecek bir eleştiri varsa bu dönemde söylenmesini istiyoruz.

Bugünden itibaren bir ay süre ile öğretmenlerimiz, velilerimiz ve bir görüşüm var diyen herkesin görüş ve önerilerini bekliyoruz. Web sayfamızdan yeni müfredata ulaşabilirsiniz. 10 Şubat'a kadar bütün halkımız yeni müfredatla ilgili görüşlerini bize sunmalı. 53 farklı dersle ilgili taslak programlar hazırlanmıştır. 19 farklı ders ilköğretim için, 34 farklı ders ortaöğretim için hazırlanmıştır. Bu taslaklar askıya çıkarılmıştır. Bu programa 1000'in üzerinde arkadaşımız katıldı. Genel müdürlüklerin koordinatörlüğünde komisyonlar taslak programları hazırladı. Ülke genelinde uzmanlar girdi sağladı. Talim Terbiye Kurulu inceledi ve askı sürecine çıkarıldı. Taslak programa hazırlanırken, öğretim programlarıyla ilgili çalışmaların başlangıcında üniversite eğitiminde ve günlük hayatında başarılı olmaları için bilgi ve becerileri öncelik edildi. Dünya ölçeğinde eğitimde başarı göstermiş ülkerin tecrübelerinden faydalanıldı. Bunların ışığında bu taslak program milletimizin görüşlerine açıldı.

DERS SAATİNİ ARTIRMAK LAZIM: Önümüzdeki dönemde yardımcı kaynak ve yardımcı dersler konusunda öğretmenlere esneklik sağlayalım. Son olarak ders sayılarını henüz belirlemedik. Her alan kendi ders saatinin artırılmasını istiyor. Ders saatleri artınca öğretmen sayısının artırılması gerekir. Ders saatini artırmak lazım. Gereksiz konulardan arındırmak lazım. Müfredatın amacı bu olacak. Ders saatinin azaltılması söz konusu değil. İçeriğinin azaltılması daha doğru diye düşünüyorum.

KADEMELİ GEÇİŞ: Gelen öneriler tartışılıp incelenecek. Kademeli bir geçiş yapacağız. 10 Şubat'tan 20 Şubat'a kadar Talim terbiye kurulunun onay süreci var ondan sonra kitap yazımlarına başlanacak. Öğrencilerimizin öğrenmeyi öğrenmesini istiyoruz. Böylece kendine özgüveni gelir ve kendini eleştirebilir. Bazı ağırlıklı  derslerde OECD ülkelerinden daha az ders saati işliyoruz. Buna göre düzenleme yapılacak. Derslerde işlenen konulardan gereksiz bilgiler temizlenecek. Önemli olan öğrencilere verilen bilginin anlamlı olması

YARI YIL TATİLİNDE TELAFİ EĞİTİMİ YOK: Yarıyıl tatilinde telafi eğitimi koymuyoruz. Tatil tatildir. Şubat'tan sonra okul süreci başlayacak. Öğretmenler o ders saatleri içerisinde o günlerde kayıpları telafi edecekler.