Diyarbakır Barosu: Mevcut paket Meclis gündeminden çekilmelidir

Meclis’te görüşmeleri devam eden anayasa değişiklik teklifi ile ilgili Diyarbakır Barosu açıklama yaptı. Baro Başkanı Ahmet Özmen’in yaptığı açıklamada, “Sadece içinde olduğumuz zamana göre değil, bir gelecek perspektifine de anayasa metninde ve ruhunda yer vermelidir” denildi.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Diyarbakır Barosu, Meclis’te görüşülmeye devam eden anayasa değişiklik teklifi hakkında açıklama yaptı. Yönetim kurulu üyelerinin katıldığı basın toplantısında, açıklamayı Baro Başkanı Ahmet Özmen yaptı.

Özmen, anayasa görüşmelerinin yapıldığı ortamı, “Kent merkezlerinde yaşam hakkına yönelik saldırılar ve patlamalarla derin ve büyük acıların yaşandığı, yeniden başlayan çatışmalı süreçle birlikte siyasal ve toplumsal sorunlarımızın çözümünden uzaklaştığımız bir süreç içerisindeyiz. Bütün farklılıklarımızla toplumsal birlikteliğe ihtiyaç duyduğumuz bugünlerde, üzülerek belirtmek isteriz ki, yeni bir gerginlik ve sorunla karşı karşıya bırakılmış durumdayız” şeklinde ifade etti.

'ANAYASANIN DEMOKRATİK OLMASI YAPILIŞ SÜRECİ İLE İLGİLİDİR'

Anayasa değişikliğinin tüm toplumun ve ülkenin geleceğini ilgilendirdiğini belirten Ahmet Özmen, şunları söyledi:

“Anayasal değişikliğin hazırlanma sürecine, teklif, görüşme ve oylama süreçlerinde toplumsal tüm kesimlerin katılım ve temsiliyetinin sağlanması anayasa yapım süreçlerinin ve demokrasinin bir gereğidir. Malum olduğu üzere anayasalar toplumsal sözleşme niteliğindedir. Bu sözleşmenin bir tarafında toplum diğer tarafında devlet mekanizması bulunmaktadır. Yani anayasalar, toplum ve devlet hukukunun başka bir değişle aralarındaki hukuki ilişkinin bir belgesi niteliğindedir. Bu itibarla hukuk devleti olmanın da garantisi olan anayasaların içeriği kadar yapılış süreçleri de önemlidir. Zira bir anayasanın demokratik ve özgürlükçü olması her şeyden önce yapılış süreçleri ile doğrudan ilgilidir.”

'BU HALİYLE ANAYASA TOPLUMSAL SÖZLEŞME VASFINI KAYBEDECEKTİR'

Anayasa değişiklik teklifinin gündeme getirildiği andan başlayarak demokratik teamüllere uyulmadığını savunan Özmen, uyarıların da dikkate alınmadığını vurguladı.

Özmen, “Dolayısıyla yapılması istenen değişikliklerden önce yapılış usullerindeki bu aykırılıklar ve yapılması istenilen değişiklikler, anayasayı toplum-birey merkezli olmaktan çıkarıp, tamamen devlet lehine bir sözleşme şeklini almasına neden olacaktır. Bu haliyle yapılması istenen anayasal değişiklikler anayasayı toplumsal sözleşme olma vasfından uzaklaştıracak hatta kaybettirecektir” dedi.

"Başkanlık sistemi dahil olmak üzere bütün demokratik sistemlerin tartışmaya açılması makul ve kabul edilmesi gereken gelişmelerdir" diyen Özmen, “Ancak yaşanılacak bu değişim sürecine toplumun ihtiyaçları ve katılımının ne ölçüde bu dinamizme uygun bir şekilde harekete geçirildiği hiç tartışılmadan hatta üzeri örtülerek gerçekleştiriliyor olmasını kabul etmek mümkün değildir” şeklinde konuştu.

'DEMOKRATİK VE SİVİL BİR ANAYASAYA İHTİYAÇ VAR'

Toplumun ihtiyacının demokratik, sivil ve kuvvetler ayrılığına dayanan yeni bir anayasa olduğunu dile getiren Diyarbakır Barosu Başkanı Ahmet Özmen, sözlerini şöyle tamamladı:

“Bu vesileyle bir kez daha siyasal iktidardan siyasi partilerin, sivil toplum örgütü ve kuruluşlarının, yani toplumun tüm kesimlerinin hazırlık sürecine dahil edileceği demokratik, özgürlükçü, evrensel insan haklarına dayalı, ülkedeki bütün farklılıkları ve zenginlikleri gözeten yeni bir anayasa yapım sürecinin başlatılmasını; mevcut değişiklik taleplerini içeren paketin sorunların çözümüne katkı sunmayacağı inancı ve yeni sorun alanları yaratacağı kaygısıyla meclis gündeminden çekilmesini talep ediyoruz.” (DUVAR)