Sokaktaki canlar için 5 kış hazırlığı

Yaşamlarını sokaklarda sürdüren birçok hayvan ölüm-kalım mücadelesi veriyor. Kış günlerinde sokak canları için neler yapılabilir?

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Kış mevsiminin bastırması ve kar yağışı nedeniyle, sokaktaki hayvanlar için yılın en zor dönemi başladı. Vücut ısılarını korumak ve yemek bulmak için her zamankinden fazla enerji harcaması gereken hayvanlar için hayatta kalmak zorlaştı. Sert kış günlerinde sokak hayvanlarına yardım ederek hayatlarını kurtarmak için neler yapabilirsiniz? Yeşil Gazete'den Deniz Aytekin derledi.

SOKAĞINIZA SU KABI YERLEŞTİRİN 

Kedi, köpek ve kuşların güzel havalarda su kaynağı olarak kullandığı küçük birikintiler kış aylarında donduğundan su bulmaları zorlaşır. Büyük bir pet şişeyi yarıya keserek iş görecek bir su kabı yapmış olursunuz. Kaba sıcak su koyarak daha uzun süre içilebilir halde kalmasını sağlayabilirsiniz. Sokağınızdaki birkaç hayvanseverle iş birliği yaparak su kabının sürekli temiz ve dolu kalmasını sağlayabilirsiniz.

ONLARI DOYURUN

Yine plastik büyükçe bir şişeyi ikiye keserek işlevsel yemek kapları yapabilirsiniz. Evdeki artan yemekleri çöpe atmaktansa ayrı bir poşette biriktirin ve sokağın çöp tenekesinden uzak ve arabaların park etmediği bir bölgesine yerleştirin. Mama alamıyorsanız, bir parça kemikle beraber pişireceğiniz makarna ya da kırrılan yumurtalardan yapacağınız omlet, sokak hayvanlarına sandığınızdan daha fazla yarar sağlar. Hayvanlara bozuk yemek vermemeye dikkat edin. Soğuk havalarda direnci azalan hayvanlar için bir ishal vakası bile ölümcül olabilir.

KISIRLAŞTIRMA

5199 no’lu Hayvanları Koruma Kanunu gereğince sokak hayvanlarını kısırlaştırma, belediyelerin asli görevlerindendir. Bağlı olduğunuz belediyeyi arayarak sokağınızdaki hayvanların kısırlaştırılma sürecini takip edin. Ayrıca pek çok veteriner sokak hayvanlarının kısırlaştırılması için kampanyalar düzenlemekte. Mahalle veterinerinizle konuşarak sokaktaki hayvanların kısırllaştırılması için işbirliği yapın. İşlemden sonra hayvan ayılana ve eski haline geri dönene kadar sokağa salınmadığından emin olun.

YUVA VERİN

Yaşamının sonuna kadar sizinle kalma garantisi veremiyorsanız, sokaktaki hayvanları eve almayın. Zemin katta oturuyorsanız balkonda, varsa bahçenizde sokağınızdaki hayvanlara ev ve kulübe desteği verebilirsiniz. Bu video‘yu izleyerek 20 dakikada ve çok ucuza sokaktaki hayvanlar için barınak yapabilirsiniz. Barınağı balkon, bahçe ya da sokağın arabaların park etmediği bir bölümüne yerleştirin. Barınak içine havlu, battaniye gibi şeyler koymayın. Hayvanlar ısınsın diye iyi niyetle yerleştirdiğiniz kumaşlar kısa süre içerisinde ıslanarak barınağı yaşanabilir bir yer olmaktan alıkoyar. Ayrıca sahiplenmek istiyorsanız da lütfen hayvan satın almayın. Barınaklar ve sokak hayvanlarının gönüllü olarak tedavisini yapıp yuvalandıran veteriner klinikleri bakacağınız ilk adres olsun. Bu veterinerlerden birine buradan ulaşabilirsiniz.

İYİLEŞTİRİN

Yaralı hayvanları veterinere götürün, belediyenin veterinerlik bölümünü arayarak iyileştirildiklerinden emin olun. Bunları yapacak imkânınız yoksa ve hayvan size çekinmeden yaklaşıyorsa eczaneden temin edeceğiniz acıtmayan tentürdiyotlar (betodin, baticon gibi) ile pansuman yapabilir, antibiyotikli göz damlasıyla gözlerindeki iltihapları silebilirsiniz. (HABER MERKEZİ)