Başbakan'dan ABD'ye Nihat Erim tepkisi: Zevzeklik etmiş

Başbakan Yıldırım, ABD Ankara Büyükelçiliği'nin eski Başbakan Nihat Erim'in fotoğrafını paylaşmasına tepki gösterdi: "Nereden aklına gelmiş gider ayak. Sormak lazım. Ben bir alaka kuramadım."

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Başbakan Binali Yıldırım, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Yıldırım, ilk olarak başkanlık sistemini öngören anayasa değişikliğine destek vermeyi 'ihanet' olarak niteleyen CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na yanıt verdi. Yıldırım, şöyle dedi:

''Kılıçdaroğlu, Sayın Bahçeli'ye 'İhanet ediyorsun mu' demek istedi? Neye ihanet ediyor, Sayın Bahçeli? O halde biz de ihanet ediyoruz, Sayın Bahçeli ile beraber iki parti olarak bu değişikliği yaptık, fevkalade çirkin, fevkalade yakışıksız bir ifadedir. Anamuhalefet partisi genel başkanına hiç yakışmıyor. Halkın iradesine başvurmak, halkın kararına gitmek 'ihanet' diye nitelendirilemez. İhaneti kimin yaptığını görmek için 15 Temmuz'a gitmek lazım.''

'NEREDEN AKLINA GELMİŞ GİDERAYAK''

Başbakan Yıldırım, ABD Ankara Büyükelçiliği'nin dün eski Başbakan Nihat Erim'in fotoğrafını paylaşmasına ilişkinse  "Duydum. Nereden aklına gelmiş gider ayak. Sormak lazım. Ben de bir alaka kuramadım. Altında bir mesaj yoksa zevzeklik yapmış" ifadelerini kullandı.

ABD Ankara Büyükelçiliği'nin resmi internet sitesinde Nihat Erim'in fotoğrafını yayınlaması dün özellikle sosyal medyada geniş tartışma konusu oldu.

Daha sonra ABD'nin Türkiye Büyükelçiliği'nin Twitter hesabından, Türkiye'yle ilgili bir tweet daha atıldı. Elçilik, ABD Dışişleri Sözcüsü John Kirby'nin "Türkiye medyasında ABD'ye karşı tahrik edici ve yanlış suçlamaları saldırganca ve vatandaşlarımızı tehlikeye atabilir" mesajını paylaştı. Bu durum son bulmalı" mesajını yeniden paylaştı.

NİHAT ERİM KİMDİR?

ABD Büyükelçiliği'nin paylaşımıyla adı gündeme gelen Nihat Erim, bir döneme damgasını vurmuş bir isim. Erim, 12 Mart 1971 Muhtırası'nın ardından partisi CHP'den ayrılması koşuluyla hükümeti kurmakla görevlendirildi. 26 Mart 1971 tarihinde kurduğu partilerüstü hükümet 3 Aralık 1971 tarihinde istifa etti. Sonra yeniden hükümeti kurmakla görevlendirildi. Kurduğu 34. Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti 22 Mayıs 1972 tarihine kadar işbaşında kaldı. 1977 yılına kadar Cumhuriyet Senatosu'nda kontenjan senatörü olarak görev yaptı.

Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan'ın idam edilmesine kadar uzanacak Balyoz Harekâtı olarak bilinen uygulamalar, Erim hükümeti döneminde gerçekleştirildi. Erim'in o dönem sarf ettiği "Gerekirse demokrasilerin üstüne şal örtmeli" sözü bir döneme damgasını vurdu.

Erim 19 Temmuz 1980 tarihinde İstanbul Dragos'taki evinin yakınında suikasta uğradı. Suikastı üstlenen Dev- Sol, eylemi Mahir Çayan ve arkadaşlarının intikamını almak için yaptığını açıkladı. (HABER MERKEZİ)