CNN yazdı: Türkiye neden terörün hedefi?

Türkiye'nin son dönemde peş peşe hedefi olduğu terör saldırıları CNN International'da mercek altına alındı. Kanalın internet sitesinde, terörün dört ana sebebi incelendi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CNN International, 'Türkiye niçin böylesi bir terörün hedefi oluyor?' sorusunu irdeledi. İstanbul Atatürk Havalimanı ve Reina saldırıları ile Rusya Büyükelçisi Andrey Karlov'un öldürülmesinin yanı sıra diğer saldırıların da hatırlatıldığı makalede, terörün sebebi olarak şu dört faktör sıralandı: 'Suriye bataklığı, Kürtler, siyasi kutuplaşma ve coğrafya.'

Analizde, en ciddi sorunlardan birinin siyasi kutuplaşma olduğu vurgulanarak, "Türkiye'de her yere yayılan siyasi ve toplumsal kutuplaşma saldırıların daha muhtemel olduğu bir atmosferin oluşmasına yol açtı" yorumu yapıldı. Uzman yorumlarına da yer verilen analiz özetle şöyle:

1- SURİYE BATAKLIĞI

CNN "Türkiye'nin dış politikası son dönemde Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın düşüşü için bastırmak, IŞİD'i büyük ölçüde gözardı etmek ve sonra bu ikisinden de geri adım atmak gibi değişkenlikler gösterdi" yorumunu yaptı. Haberde "Türkiye IŞİD'e dokunmamış ve IŞİD de, savaşçıları ve tedariki ülkenin üzerinden geçiş yapsa da, Türkiye'yi saldırılardan muaf tutmuştu. Türkiye daha fazla önlem almaya karar verdiğinde, IŞİD geniş bir zemin ve destekçi kazanmıştı" denildi.

Londra merkezli köklü düşünce kuruluşu Chatham House'un Türkiye uzmanlarından Fadi Hakura da, "[Cumhurbaşkanı Tayyip] Erdoğan Suriye ihtilafında Esad'ın düşmesini hızlandırmak için taraf alan ana oyunculardan biriydi. Türkiye'yi bu ihtilafa giderek daha fazla soktu. Bu durum, bugün gördüğümüz olumsuz geri tepmeye yol açtı" dedi.


2- KÜRTLER

CNN, "Erdoğan birkaç yıl önce Türkiye'nin Kürt nüfusuyla barış yapmıştı. Fakat sonra sınırın Suriye tarafındaki Kürt güçlerini vurmaya başladı. Erken seçimler Kürt oyunu geriletti ve Erdoğan'ın hükümet üzerindeki gücünü yeniden tesis etti. 2016'ya gelindiğinde, Kürt grupların şiddet içeren bilindik isyanı geri dönmüştü" tespitinde bulundu.

Londra'daki King's College'dan Türkiye uzmanı Simon Waldman CNN'e "PKK ile potansiyel barış konusundaki sorunlardan biri bunun çok duygusal bir mesele olması" yorumunu yaparken, Hakura insan hakları ve demokrasi konusunda iddialı bir program önerdi. Hakura, "Demokrasinin arttığı dönemlerde, Kürt sorunu Türkiye'de daha az öne çıkmıştır. Eğer Türkiye Kürt sorununu demokratik bir çerçevede çözerse, bölgesel oyuncuların bu bölünmelerden yararlanmasını engelleyecektir" diye konuştu.


3- SİYASİ KUTUPLAŞMA

CNN "Türkiye'de her yere yayılan siyasi ve toplumsal kutuplaşma saldırıların daha muhtemel olduğu bir atmosferin oluşmasına yol açtı" yorumunu yaparken, üç farklı uzman karanlık bir tablo çizdi.

Hükümetin 15 Temmuz darbe girişimini 'birlik sağlamak için kullanmak yerine Türkiye toplumundaki ve siyasi kültüründeki bölünmeleri canlandıran politikalar benimsemediğini' savunan Chatham House uzmanı Hakura şu yorumu yaptı: "Siyasi ve toplumsal kültür etnik ve ideolojik hatlar üzerinden öylesine aşınmış, parçalanmış ve bölünmüş ki, bu durum bu tür şiddet içeren olayların yaşanabileceği bir ortam yaratıyor. Ne kadar bölünürseniz, bölgesel oyuncuların yararlanması için o kadar çok fırsat yaratırsınız."

Waldman ise darbe girişimi sonrasındaki tasfiyelerin 'kritik bir dönemde bir güvenlik boşluğu yarattığını' savundu. "Türkiye'nin söz konusu yol ayrımında çeşitli terör örgütlerine karşı koyabileceğini sanmıyorum" diyen Waldman, güvenlik birimlerinden binlerce kişinin tasfiye edilmesinin terör tehdidine karşı koyma becerisini azalttığını söyledi. Amerikalı uzman, "Bunun sonucunda iki büyük terör örgütüyle aynı anda başa çıkmak son derece büyük bir yük haline geldi. Pragmatik bir politikaya ihtiyaç var" dedi.

Royal United Services Enstitüsü'nün uluslararası güvenlik uzmanı Raffaello Pantucci ise "Türkiye devleti, aynı anda çok sayıda meseleyle boğuşuyor, çok fazla baskı altında. Bunun sonucunda, Türkiye'ye saldırı düzenlemek ve başarılı olmak kolay hale geliyor" diye konuştu.


4- COĞRAFYA

CNN, Türkiye'nin Avrupa'yla Asya arasındaki coğrafi konumunun bir 'kültür karışımı kadar çatışmalara da yol açtığını' belirtip, "Coğrafi konumu açısından şu an her zamankinden önemli olan noktaysa, belki de Suriye sınırı. Burası, yıllar boyu sığınmacıların kaçışının yanı sıra savaşçıların ve kaynakların Suriye'ye girişine izin veren, şu an ayrıca Türkiye'ye zarar vermek isteyenleri de içeriye alan, fiilen açık bir sınır" yorumunu yaptı.

Pantucci ise Türkiye'nin şu an en büyük sorunlarından birini bir iç savaşa komşu olması ve isyancı grupların ülkeyi geçiş noktası olarak kullanması olduğunu söyleyerek, "Sadece IŞİD'in değil, Suriye'deki savaşı besleyen diğer grupların da saldırılarını görüyoruz. Türkiye'deki güvenlik ortamı, çok yakın gelecekte epey zorlu hale gelecek" dedi. (Dış Haberler)

HABERİN ORİJİNAL METNİ