'Başkanlık'ta 120 Bylockcu vekil oy verecek'

Darbe Komisyonu'nun CHP'li üyeleri, komisyonun görev yapmasının AK Parti tarafından engellendiğini öne sürdü. AK Parti'de 120'ye yakın vekilin Bylock kullandığını öne süren CHP'liler "Anayasa değişikliğinde terörist olduğu iddia edilen 120 milletvekili oy kullanabilir" dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Meclis'te 15 Temmuz darbe girişimi sonrası, 4 partinin ortak önergesiyle kurulan araştırma komisyonu, 3 aylık çalışmanın sonunda ikiye bölündü. Komisyon Başkanlığı darbenin aydınlatılmasıyla ilgili önemli bilgilere ulaşıldığını açıklarken, CHP darbe girişiminin AK Parti eliyle karartıldığını savundu. CHP’li Aydoğdu, Bylock kullanan 120 milletvekili iddialarını gündeme getirerek Anayasa oylaması nedeniyle darbenin siyasi ayağının açığa çıkarılmadığını ileri sürdü.

Çalışmaları bugün sona eren 15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu'nun AK Partili Başkanı Reşat Petek, Meclis’te basın toplantısı düzenledi. Komisyon’un Ekim 2016’da çalışmaya başladığını hatırlatan Petek, “3 ayda uzatma almaya gerek duymadan en yoğun çalışan komisyon oldu” dedi. Petek Komisyon’un çalışmasıyla ilgili şu bilgileri verdi:

3 ayda 22 toplantı yapıldı. Kişi başına ortalama 3 saat dinleme oldu. Komisyon toplantı salonunda 51 kişiyi dinledik. Çalışma ziyaretleri kapsamında da 90 kişi olmak üzere toplam 141 kişiyi dinledik. Salondaki toplantı süresi toplam 142 saat 22 dakika oldu. Komisyona 604 dilekçe geldi. 4 siyasi partiden 70 önerge sunuldu. 86 bilgi belge talebine 67 cevap geldi. Diğerlerini de bekliyoruz. Eski Cumhurbaşkanı Başbakanlara yazılı sorulara da cevap bekliyoruz.”

TASLAK RAPOR YAZILIYOR

Komisyon’un Ankara, İstanbul ve Marmaris’e yaptığı çalışma ziyaretleri hakkında bilgi veren Komisyon Başkanı Petek, “3 aya sığdırarak uzatmaya gerek olmadan çalışmayı tamamladık. Ama beklediğimiz belgeler var. Eski Cumhurbaşkanı ve Başbakanlardan da yazılı sorulara yanıt bekliyoruz. Uzmanların taslak rapor çalışması sürüyor. Taslak rapor bitince üyelere sunulacak. Değerlendirme toplantılarının ardından nihai rapor Meclis Başkanlığına sunulacak” dedi.

ULAŞTIĞI SONUÇ NE OLDU?

Petek, “Çalışmanın ulaştığı sonuç ne oldu?” sorusuna yanıtın hazırlanan rapor olacağını, kanaat belirtmenin doğru olmadığını söyledi. “Çalışmanın sonunda tespitler üzerinden suç duyurusunda bulunmayacaklarını söyleyen Petek, Komisyon tutanaklarının açık olduğunu, bu çerçevede savcılıkların harekete geçebileceğini söyledi.

'ÖNEMLİ TESPİTLER YAPTIK'

Bazı bilgi taleplerine soruşturmanın gizliliği nedeniyle ulaşamadıklarını kabul eden Petek, bunun da normal olduğunu söyleyerek şöyle devam etti:

“Çalışmanın başladığı günden bu yana bizim açımızdan pekçok şeyi açıklığa kavuşturacak bilgi belge sağladık. Hem o geceyi aydınlatacak hem de 1966’dan bu yana FETÖ’nün nasıl örgütlendiği yönünde tespitler yaptık ve biz yeterli görüyoruz. Eksik kalmış bazı noktalar var ama adli soruşturma devam ediyor.”

'ARAŞTIRMA OLAY YERİ İNCELEMEYE DÖNDÜ'

Darbe riskinin sürdüğünü belirten Petek, “darbecilerin devlet kadrolarından temizlenme çalışması nihayete ermemiştir. Öyle bir yapı ki cezaevindekilere beslendikleri FETÖ liderinden talimatlar giderek motivasyonları sağlanıyor. Şifreli bazen avukatları aracılığıyla bilgiler ulaşıyor. FETÖ ile mücadeleye rehavete kapılmadan devam edilmeli” dedi.

'ERDOĞAN'IN MESAJIYLA SONLANDI'

Petek’in basın toplantısının hemen ardından komisyonun CHP’li üyeleri açıklama yaptı. CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Whatsapp mesajıyla komisyonun çalışmalarının tamamlandığını öğrendiklerini söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 9 Aralık’ta Komisyon’un raporunu yazması gerektiği mesajıyla çalışmaların sonlandığını ileri süren Tanrıkulu, “Komisyon araştırma komisyonundan olay yeri inceleme komisyonuna dönüştü” dedi. Tanrıkulu, komisyonunun görevini yapmasının AK Parti tarafından engellendiğini söyledi.

'BÜROKRATLAR ŞÜPHE ALTINDA BIRAKILDI'

CHP Milletvekili Aykut Erdoğdu da, “komisyon lağvedildi” dedi. Darbeyi yapanların devlete nasıl yerleştirildiği, darbeden daha önce haberdar olunup olunmadığı gibi konuların açıklığa kavuşmadığını söyleyen Erdoğdu, bunların bir kısmını soracakları Genelkurmay Başkanı ve MİT Müsteşarı'nın komisyona getirilmediğini belirterek, “Bu bürokratlar ciddi şüphe altında bırakıldı” dedi.

'120 VEKİL BYLOCK KULLANIYOR' İDDİASI

Darbenin dış bağlantısı, Yurtta Sulh Konseyi üyeleri ve darbenin siyasi ayağı gibi soruların da yanıtsız kaldığını belirten Erdoğdu şöyle devam etti:

“Bu Meclis rejim değişikliğine yol açacak bir anayasa değişikliğini oylamak üzere. Eğer konuşulanlar doğruysa 120 milletvekili Bylock kullanarak veya çeşitli vesilelerle bu darbenin içindeyse anayasa değişikliğinde terörist olduğu iddia edilen 120 milletvekili oy kullanabilir. Bu ülkenin bekası açısından tehlikeli bir durum. İşte darbe komisyonu bunları açığa çıkarmalıydı” dedi.

SİYASİ AYAĞA ANAYASA ENGELİ

CHP’li Sezgin Tanrıkulu da benzer iddialarda bulundu. Bylock listelerinin anayasa değişikliği süreci nedeniyle verilmediğini ileri süren Tanrıkulu şunları söyledi:

“Bylock yaygın olarak kullanılmış. Bu parlamentonun eski ve yeni üyeleri arasında nasıl olmaz. Mutlaka vardır. Peki neden verilmiyor. Çünkü önümüzde referandum var. Oylaması var. Bir parlamenter için bile böyle bir işlem yapılsa, bir oyun bile değerli olduğu ortamda ne olacak? Siyasi ayakla ilgili çalışma yapılmamasının nedeni anayasa görüşmeleridir. O milletvekillerinin bir şekilde oy kullanması sağlanmaya çalışılıyor.

CHP’li Aytun Çıray da, “Kendisine darbe yapıldığını söyleyen bir siyasi yapı neden bu darbenin açığa çıkarılmasını istemez? Asıl soru bu?” dedi.