The Independent: Türkiye'nin IŞİD'e karşı yapabileceği bir şey yok

The Independent yazarı Patrick Cockburn, Türkiye 'hükümetin IŞİD'i durdurmak için yapabileceği hiçbir şey olmadığını' savundu. Cockburn, Reina saldırısıyla örgütün 'püriten İslamcıların sempatisini almayı hedefledini' yazdı; "Selefi inancı Türkiye'de yayılıyor" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiliz gazetesi The Independent'ın Ortadoğu muhabirlerinden Patrick Cockburn, IŞİD'in Reina'daki katliamını yazdı. Cockburn, 'Türkiye hükümetinin topraklarındaki IŞİD terör saldırılarını durdurmak için yapabileceği hiçbir şey yok' başlıklı yazısında,

'HÜKÜMET NE YAPACAĞINI BİLMİYOR'

"Bir IŞİD militanının İstanbul'daki bir gece kulübünde 39 sivili öldürmesi, artık birkaç haftada bir bu tür olaylara sahne olan Türkiye'deki son katliam. Failler değişkenlik gösterebilir ama bu mezalimlerin birikerek ortaya çıkardığı etki, Türkleri giderek korkutucu ve istikrarsız bir ülkede yaşadıklarına inandırmak yönünde. Türkiye hükümetinin bu saldırıları durdurmak için ne yapacağını bilmediği de açık.

'IŞİD TÜRKİYE'DE GÜÇLÜ'

Hükümet ne yaparsa yapsın, saldırılar amansız bir gaddarlıkla devam edecek gibi gözüküyor. Zira IŞİD ortadan kaldırılamayacak kadar büyük ve iyi kaynaklara sahip bir halde. Türkiye'deki yapılanması derin; yerel militanlarını kullanabilir veya muhtemelen Reina ve Atatürk Havalimanı saldırılarında olduğu gibi ülke dışından katiller getirebilir.

Fransa, Belçika veya Almanya'da da yaşandığı gibi, sıradan sivillerin hedef seçildiği ve katillerin ölmeye hazır olduğu durumlarda saldırıları durdurmak imkânsız. Saldırıların faturası genelde 'güvenlik açıkları'na mal ediliyor. Fakat pratikte hiçbir önlem güvenlik sağlamıyor.

'AVRUPA VE ORTADOĞU'DAN FARKLI'

Türkiye'deki 'terörizm'i Avrupa ve Ortadoğu'dakinden farklı kılan şey hayatını kaybeden insanların sayısı değil. Bağdat'ta her ay daha fazla insan IŞİD tarafından öldürülüyor. Saldırıları farklı kılan şey, onları düzenleyenlerin çeşitliliği. Üç hafta önce İstanbul'daki bir futbol stadyumunda çoğu polis 44 kişinin öldürülmesini, PKK'nin bir kolu olduğu söylenen TAK üstlendi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Rusya büyükelçisinin suikastla öldürülmesi konusunda, aynı zamanda başarısız darbe girişiminden de sorumlu tutulan Fethullah Gülen'in müritlerini suçladı.

The Independent: İstanbul saldırısı IŞİD'in savaş ilanıThe Independent: İstanbul saldırısı IŞİD'in savaş ilanı

'TEK SEBEBİ, SURİYE'

Bütün bu güçlü örgütlerin Türkiye'nin içinde ve dışında binlerce sadık üyesi var ve hiçbiri sahneden kısa süre içinde çekilmeyecek. Ankara'daki hükümetten bu farklı grupların 'inlerine girmek' konusunda alışılmış açıklamalar geliyor ama bunu söylemesi yapmasından daha kolay. Hem IŞİD hem PKK Suriye ve Irak'ta güçlü fiili devletler kurmuş durumda. Ve bunun tek sebebi, Erdoğan'ın Suriye'deki iç savaşa 2011'den sonra yanlış planlanmış bir biçimde müdahil olması.

'DAYANIŞMA YARATMADI'

Bir zamanlar Türkiye'yi bir geçiş noktası ve sığınak olarak kullanan IŞİD şimdi bu ülkeyi düşman görüyor ve saldırılarını da azami bölünmeye yol açacak şekilde ayarlamaya başladı. Türkiye'nin son iki yıldır bu saldırılara karşı tepkisinin çarpıcı unsurlarından biri, yaşananların ulusal dayanışmanın aksine Erdoğan yanlısı ve karşıtı güçlerin birbirlerini terörün beslendiği bir ortam yaratmakla suçlaması oldu.

Robert Fisk yazdı: Batı niçin Türkiye'de yaşananlara sessiz?Robert Fisk yazdı: Batı niçin Türkiye'de yaşananlara sessiz?

'SELEFİ İNANCI YAYILIYOR'

Bir gece kulübünde eğlenenlere yönelik saldırının bir diğer tehdit edici yanı da şu: Saldırının, püriten İslamcıların sempatisini veya desteğini almayı hedeflediği ortada. Selefi inancı Türkiye'de yayılıyor ve son birkaç yılda kurulan IŞİD hücrelerine verimli bir ortam sağlıyor.

'EL BAB'DA ZAFER ZOR'

Erdoğan Suriye'nin kuzeyinde ilerlemeye devam ederek IŞİD ve Suriyeli Kürtleri ezeceğini söylüyor. Türk birlikleri IŞİD'in kalesi el Bab'a iyice yaklaşmış durumda fakat çetin bir direnişle karşılaşıyor ve ciddi kayıplar veriyorlar. Erdoğan ne kadar sert açıklamalar yaparsa yapsın, Türkiye ordusu ile yerel müttefiklerinin pek az gerçek dosta ve çok sayıda tehlikeli düşmana sahip oldukları kuzey Suriye'de tam olarak neyi başarmak istediği hiç net değil. Giderek, kesin bir zaferle çıkmayı umut edemeyecekleri türden bir savaşın içine sürükleniyorlar." (Dış Haberler)

MAKALENİN İNGİLİZCE ORİJİNALİ