The Independent: İstanbul saldırısı IŞİD'in savaş ilanı

The Independent'a konuşan eski bir IŞİD'ci, örgütün Türkiye'ye savaş açtığını söyledi. Haberde, Urfa'daki camilerden IŞİD'e katılma çağrıları yapıldığı iddiası yer aldı. Eski bir İçişleri Bakanlığı yetkilisi, örgütün Adıyaman hücresine göz yumulduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Reina'daki yılbaşı katliamının faili hâlâ aranırken, The Independent gazetesine konuşan eski bir IŞİD üyesi örgütün Türkiye'ye savaş açtığını söyledi. Ebu Mutasım isimli eski IŞİD'ci Türkiye için "En kötü düşman olarak görülüyorlar, DAEŞ Türkiye'ye savaş açtı" dedi.

Gazetenin 'IŞİD Türkiye'ye savaş açtı' başlığıyla manşetten verdiği haberde, örgütün Türkiye içinde deniş bir yapılanması bulunduğu ve yetkililerin buna geçmişte fazla ses çıkarmadığı iddiası da yer aldı. Bu iddiayı eski bir İçişleri Bakanlığı yetkilisi doğruladı. Haberdeki bir diğer iddia da, Urfa gibi sınır kentlerinde din adamlarının halka IŞİD ve El Nusra gibi örgütlere katılma çağrısı yaptığı yönünde.

The Independent'ın savunma editörü Kim Segupta'nın imzasını taşıyan haberdeki ayrıntılar özetle şöyle:

'ERDOĞAN HÜKÜMETİ GÖZ YUMDU'

  • Haber, "İstanbul saldırısı, IŞİD'in Türkiye'ye savaş ilanı. Örgüt, Erdoğan hükümetinde geçmişte kendilerine göz yumma konusundaki istekliliği sayesinde ülkede kapsamlı bir üye ağı oluşturdu" cümlesiyle başlıyor.

'CİHADI TÜRKİYE'NİN KALBİNE TAŞIYACAK'

  • TSK'nın Suriye'deki operasyonuna ve IŞİD'e ağır kayıplar verdirildiğine dikkat çekilen haberde, "IŞİD şu an misilleme yapmaya, cihadı Türkiye'nin kalbine taşımaya kararlı görünüyor" denildi.

'ÖRGÜTTEN YURTDIŞI EMRİ'

  • Gazeteye konuşan eski IŞİD üyeleri, örgüt liderliğinin Irak'ta Musul'u, Suriye'de de Rakka'yı savunmaya çalışırken üyelerine 'yurtdışında bombalı ve silahlı saldırı emri verdiğini' anlattı.

'DAEŞ TÜRKİYE'YE SAVAŞ AÇTI'

  • Ebu Mutasım adlı eski IŞİD'ci, 'cihatçı liderliğinde Türkiye'ye yönelik nefretin arttığını' savundu. Ebu Mutasım, "Burası, yöneticilerinin İslam'a sırt çevirip Amerikalılar ve Ruslarla müttefik olduğu Müslüman bir ülke. En kötü düşman olarak görülüyorlar. DAEŞ Türkiye'ye savaş açtı" dedi.

'URFA'DAKİ DİN ADAMLARI IŞİD'E KATILMA ÇAĞRISI YAPTI'

  • Haberde, Suriye sınırında Beşar Eaad yönetimine karşı ılımlı muhaliflerin yanı sıra IŞİD ve El Nusra gibi örgütlerin de yapılandığı vurgusu yer alırken, İslamcı aşırılıkçılara karşı çıkan Suriyelilerin Türkiye içinde hedef alındığı öne sürüldü. The Independent, "Esad rejiminden kaçan ama aynı zamanda İslamcı aşırılıkçılara karşı çıkan Suriyeli aktivistler saldırıya uğradı, bazıları öldürüldü. Urfa'daki camilerdeki din adamları, genç erkekleri rutin biçimde IŞİD ve El Nusra'ya katılarak İslam'a hizmet etmeye çağırdı" ifadelerini kullandı.

. .

SURİYELİ AKTİVİST: URFA SURİYE KADAR TEHLİKELİ

  • İdlibli aktivist Yasir Abdülhamid, IŞİD'den aldığı tehditler nedeniyle İstanbul'a kaçtığını şu sözlerle anlattı: "DAEŞ yüzünden kaçmak zorunda kaldım. Urfa gibi yerler neredeyse Suriye'nin içi kadar tehlikeli. DAEŞ burada Türkiyeli yetkililer neler olduğunu bilmeden ve hiçbir şey yapmadan nasıl bu şekilde var olduğunu hiç anlamadık. Tabii ki bazı bağlantılara dair bazı şeyler duyduk fakat bunlar hakkında konuşmamak daha iyi, bu çok riskli."

'İSTANBUL'DA HERKES IŞİD TEHDİDİ ALTINDA'

  • Abdülhamid'in şu sözleri de dikkat çekti: "Gece kulübünde yaşananlar korkunç... Urfa veya Kilis gibi yerlerde aktivist olduğumuz için tehdit altındaydık. Şimdi İstanbul'da herkes IŞİD tehdidi altında."

'REINA KATLİAMI ÖNLENEMEZ MİYDİ?'

  • The Independent haberinde, Türkiye'deki güvenlik önlemleri de sorgulandı: "Katliamın hedef olması muhtemel bir yerde, tutuklamalara ve diğer güvenlik önlemlerine rağmen yapılması, IŞİD'in devam eden gücünü gösteriyor. Aynı zamanda, bu ölümlerin ve geçmiştekilerin yetkililer cihatçılara karşı daha önce harekete geçseydi önlenip önlenemeyeceği sorusu da var."

'KÜRTLERE KARŞI İTTİFAK MI?'

  • The Independent IŞİD'in Suriye'de Kürtleri de hedef aldığını hatırlatarak, "Harekete geçilmemesinin bir nedeninin ihtilafın karmaşık yapısı ve bunun sonucunda ortaya çıkan de facto ittifaklar" ifadesini kullandı.

ESKİ YETKİLİ: ADIYAMAN'DA NE OLDUĞUNU ANLAYAMADIK

  • Eski bir İçişleri Bakanlığı yetkilisi de, IŞİD'in Adıyaman hücresine istihbarata rağmen göz yumulduğunu şu sözlerle doğruladı: "Bu hücrede Suriye'ye gitmiş insanlar olduğunu biliyorduk. Özellikle bir kişinin üye topladığını biliyorduk. Eşleri de yanlarında olan yabancı savaşçıların varlığından haberdardık. Hiçbir tutuklama yapılmadı ve bombalı saldırıları gerçekleştirdiler. Onlara karşı nihayet harekete geçildiğinde, ana figürler Suriye'ye kaçmıştı. Orada tam olarak ne olduğuna dair hiçbir zaman yeterli izahat alamadık." (Dış Haberler)