'Kalkışma alacakaranlıkta bırakıldı'

TBMM 15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu'nun 3 aylık çalışma süresi bitti. Uzatma istemeyen Komisyon rapor yazımına başladı. Kendi raporunu hazırlayan CHP, “Kalkışma alacakaranlıkta bırakıldı” diyor.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Meclis'te grubu bulunan 4 partinin ortak kararıyla kurulan 15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu yoğun bir takvimle çalışmaya başladı.

İlk bir ayda 33 kişi dinlendi. Genelkurmay eski Başkanları Hilmi Özkök, Işık Koşaner, İlker Başbuğ, Jandarma eski Genel Komutanı Galip Mendi, eski bakanlar Efkan Ala, Mehmet Ağar, eski MİT Müsteşarı Emre Taner, eski Emniyet Genel Müdürleri Mehmet Kılıçlar ve Celalettin Lekesiz komisyonun konukları oldu, soruları yanıtladı. Darbe gecesiyle ilgili en önemli isim ise darbe sonrası yapılan YAŞ toplantısında Genelkurmay 2. Başkanlığına getirilen Ümit Dündar oldu.

45 KİŞİ KOMİSYON'A GELEREK BİLGİ VERDİ

Haftada 3 gün çalışan, bir günde 3 kişiyi dinleyen komisyonun çalışmaları son bir ayda yavaşlamaya, dinlenen isimler de etkisini yitirmeye başladı. Darbe gecesi mağdurları olan gazileri dinleyen komisyon, İstanbul, Ankara ve Marmaris'de inceleme gezileri yaparak darbe gecesi yaşananları yerinde tespit etti, bilgi aldı. Komisyonun 3 aylık çalışma sürecinde dinlenen isim 45'i buldu.

AKAR VE FİDAN'A DAVET YOK

Komisyonun 3 aylık çalışması sürecinde neredeyse her toplantının başında, darbe gecesinin kilit isimleri olan Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ile MİT Müsteşar Hakan Fidan'ın davet edilmesi istendi. Bu talepler hiç reddedilmedi ama davet için bir girişimde de bulunulmadı. Akar'a yazılı soru gönderilirken, MİT'ten ise darbe gecesi ne yaşandığıyla ilgili rapor istendi.

KOMİSYON BİTTİ, RAPOR YAZILIYOR

Komisyonun inceleme ve araştırma çalışmalarının sona erdiğini Komisyon Başkanı Reşat Petek bir yazıyla duyurdu. Yazıda, taslak raporun yazımına başlandığı, bittikten sonra üyelere dağıtılıp, gelen eleştiri ve öneriler değerlendirilerek nihai raporun Meclis Başkanlığı'na sunulacağı belirtildi.

CUMHURBAŞKANI İSTEDİ, ÇALIŞMALAR BİTTİ

Komisyonun muhalefet partisi üyeleri, çalışmalar devam ederken bu durumdan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı sorumlu tuttu. CHP'li Sezgin Tanrıkulu, “Cumhurbaşkanı, ‘Bu komisyon çalışmasını tamamlamıştır, raporunu yazsın’ dedikten sonra komisyon kendi kendini imha etmiştir” dedi.

Komisyon'un CHP'li üyelerinden Aytun Çıray da, Komisyon'un ilk 1.5 ayında önemli çalışmalar yapıldığını ama AKP'nin ortaya çıkan gerçeklerden rahatsız olunca çalışmaları sabote ettiğini ileri sürdü. Çıray, “Gerçeklerin ortaya çıkması önlendi. Yüzlerce kişinin ölümüne yaralanmasına yol açan bu kalkışmanın alacakaranlıkta bırakılmasını millet takdir edecektir. Darbenin perde arkasını ortaya çıkarmak yerine örtbas edildiğini millet takdir edecektir” değerlendirmesinde bulundu.

CHP ALTERNATİF RAPOR HAZIRLIYOR

Komisyon'un bu şekilde bitirilmesine ve darbe gecesinin kilit isimlerinin davet edilmemesine tepki gösteren CHP, kendi raporunu hazırlayacak. CHP'nin bu raporu aynı zamanda komisyon raporuna da muhalefet şerhi olacak.