Barolar Birliği, katliamı övenlerin peşine düştü

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, 39 kişinin yaşamını yitirdiği Ortaköy katliamını öven 30’a yakın hesap ve aralarında Şişli Milli Eğitim Müdürü’nün de bulunduğu bazı kişiler hakkında suç duyurusunda bulunduklarını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Yılbaşı gecesi, İstanbul Ortaköy’deki IŞİD katliamına ilişkin övücü ve saldırıyı teşvik edici mesajların sosyal medya üzerinden paylaşılması üzerine Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, bu hesaplar hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını açıklamıştı. Feyzioğlu, dün twitter hesabından şu çağrıyı yaptı, “İstanbul saldırısını tahrik eden ve sonrasında öven tüm açıklamalar ve mesajlar hakkında suç duyurusunda bulunacağız. Ekran çıktılarını bekliyoruz.”

“ÇAĞRIMIZ 15 MİLYON KİŞİYE ULAŞTI, YÜZLERCE DÖNÜŞ OLDU”

Bu konudaki çalışmanın hangi aşamada olduğunu sorduğumuz Prof. Dr. Metin Feyzioğlu, 30’a yakın hesap ve aralarında Şişli Milli Eğitim Müdürü ile Noel Baba’ya saldırıyı öven afiş veya temsili gösterileri yapanlar hakkında da suç duyurusunda bulunduklarını belirtti.

Feyzioğlu, yürüttükleri çalışmaya ilişkin şu bilgiyi verdi: “Yaptığımız çağrı, sadece sosyal medyada, bizim adresimizin paylaşılması sonucu doğrudan 7 milyon kişiye ulaştı. Çağrının görselinin ya da gazete veya internet sitelerinde ilgili haberin paylaşılmasını da eklersek rahatlıkla en az 15 milyon kişiye ulaştığımızı söyleyebiliriz. Yaptığımız çağrıya yüzlerce dönüş oldu. 30’a yakın hesapla ilgili suç duyurusunda bulunduk. Bunlar katliamı öven, destekleyen, ‘iyi oldu’ diyen paylaşımlar. Suçu ve suçluyu övme suçunu vücut veriyor bu.”

ŞİŞLİ MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ HAKKINDA SUÇ DUYURUSU

İstanbul Şişli’de okullara gönderdiği resmi yazıyla, ‘yaşanan terör olayları ve kültürel değerlerimize uygun olmaması nedeniyle yılbaşı için süsleme yapmayın, hediyeleşmeyin, kutlama yapmayın’ uyarısında bulunan Şişli Milli Eğitim Müdürü Murat Mücahit Yentür hakkında da suç duyurusunda bulunduklarını ifade eden Feyzioğlu, gerekçeyi şöyle açıkladı: “Şişli Milli Eğitim Müdürü hakkında, hiçbir dini kutlama yapılamayacak olan okullarda yeni yıl kutlamalarını kasıtlı olarak Noel kutlaması şeklinde çarpıtıp öğrencilerin yeni yılı kutlamasını yasaklamak suretiyle ‘nefreti körüklediği’ gerekçesiyle, yeni yıl kutlayanları, öğretmenlerle diğer öğrencilerin baskısına tepkisine ve nefretine hedef gösterdiği için ‘görevi kötüye kullanma’ suçundan dolayı suç duyurusunda bulunduk.”

Aydın'da 10 kişi gözaltına alındı, savcılık talimatıyla soruşturmaya gerek duyulmadan hepsi serbest bırakıldı. Aydın'da 10 kişi gözaltına alındı, savcılık talimatıyla soruşturmaya gerek duyulmadan hepsi serbest bırakıldı.

NOEL BABA’NIN BAŞINA SİLAH DAYAYANLAR

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Feyzioğlu, “Aydın Nazilli’de Noel Baba kıyafeti giydirdikleri kişinin başına silah dayayarak ve temsilen darp ederek yeni yıl kutlayanların dövülmesi, hatta öldürülmesi gerektiği mesajını verenler hakkında da suç duyurusunda bulunduk” dedi.

O AFİŞ HAKKINDA SUÇ DUYURUSU

Feyzioğlu, İstanbul İkitelli’de üzerinde “Noel Kutlamalarına Hayır!” yazan ve fesli bir adamın Noel Baba’ya yumruk atarken resmedildiği afişin sorumluları hakkında da suç duyurusunda bulunduklarını belirtti.

MİLLİ GAZETE’NİN YILBAŞI MANŞETİ

“Yetkililerin diğer terör olayları sonrasında gösterdikleri hassasiyetin aynısını bu olayda da göstermesini bekliyoruz çünkü terörün amacı toplumu ayrıştırmak ve birbirine düşürmek; ayrıştırmaya elverişli iklimiyse bu paylaşımlar yaratıyor” diyen Feyzioğlu, Milli Gazete’nin 31 Aralık tarihli “Bu Uyarı Son Uyarı, Kutlama!” sürmanşetini de yine halkın bir kesimi üzerinde korku yaratmak amaçlı bir tehdit olarak gördüklerini, manşetle ilgili suç duyurusunda bulunduklarını açıkladı.

'AÇIKLAMALAR GEÇ DE OLSA OLUMLU'

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 30 Aralık’ta okuttuğu hutbeyi, ‘ağır sözlerle eleştirdiğini’ hatırlatan Feyzioğlu şunları söyledi: “Radikal dinci terör örgütünün hedefi olan ülkemizde insanları ayrım gözetmeksizin kucaklaştırmaya çalışmak yerine, yeni yıl kutlamasının yanlış olduğunun söylenmesi, hatalıydı. Hutbenin bütünü okunduğunda suçun unsurları oluşmuyor ancak böyle bir iklimde sorumsuz bulduğumu söylemeliyim. Sonrasında yapılan açıklama ise doğrudur. Diyanet İşleri Başkanlığı, keşke bu hassasiyeti öncesinde de gösterseydi. Başbakan ve Adalet Bakanı’nın suçu öven, teşvik eden paylaşımlara ilişkin dün yaptıkları açıklamayı da gecikmiş de olsa olumlu buluyorum.”