'Yılbaşı tatil olsun' diyen 60 işçi işten atıldı

Çorlu’da bulunan Eurotex Tekstil’de yılbaşında çalışma çalışmak istemeyen 60 işçi işten atıldı. İşçiler duruma "kimse yılbaşında çalışmak istemiyor ve bu da bizim en doğal hakkımız” diyerek tepki gösterdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Tekirdağ Çorlu’da bulunan Eurotex tekstil’de yönetim tarafından, yılbaşında çalışmamak için imza toplayan işçilerden 60’ı işten atıldı. İşçiler, yaşananlara tepki gösterdi. Evrensel Gazetesi'nden Vedat Yalvaç'ın haberine göre, dün gece vardiyasında çalışmak üzere fabrikaya giden işçiler, girişte parmak okuma bölümünden geçemedi. Daha sonra işten çıkarıldıkları söylenen işçiler sorguya alındı. İşçilerden biri yaşananları şöyle anlattı: “Fabrikaya parmak okutarak giriyoruz. İçeri girmek istedim ancak parmak okumadı. Sonra birkaç işçinin daha benim gibi parmakları okunmamış. Gerekçesini sorduğumuzda ise toplanan imzalar nedeniyle işten atmaların başladığını söylediler. Sonra içeri çağırarak sorguya aldılar beni. Personel müdürü direk ‘Kampanyaya seni kim yönlendirdi, elebaşı kim? Size bunu kim yaptırdı?’ diyerek isim istedi.”

Eve gittikten sonra bölüm şefinin kendisini arayarak isimlerini ihbar etmesini istediğini söyleyen işçi, “İhbar edilecek bir şey yok. Bu talep tüm fabrikanın talebi. İki üç kişi değil bunu organize eden. Herkesin sizden bir talebi vardı. Küçücük bir talepti bu. Kimsenin ismini veremem dedim. 700’ü bulan isim listesi var. Herkes imzalamış. Çünkü kimse yılbaşında çalışmak istemiyor ve bu da bizim en doğal hakkımız” dedi.

TEPKİ GÖSTEREN İŞÇİYİ DE İŞTEN ATTILAR

Fabrikanın genel müdürünün bugün tüm şeflerle toplantı yapacağını aktaran  işçiler, “Tüm şefler whatsapp’tan yazmış, ‘İmza kampanyası nedir. Bununla ilgili herkes isim listesini alıp gelsin. Kim var bu işin içinde’ diye. Bunun üzerine bölüm şeflerinin imza kampanyasını organize edenlerin peşine düştüğünü aktaran başka bir işçi de, “Bölüm şefleri işçilerle toplantı yaparak imza kampanyasını kimin organize ettiğini sormuş. Bir bölüm de bir kadın işçi, ‘Sen bizi ispiyonculuğa mı sevk ediyorsun. Sen git işine bak. Bu senin işin mi?” diyerek bölüm şefine tepki göstermiş. Bunun üzerine o işçiyi de işten atmışlar” diye konuştu.

İŞE İADE DAVASINA HAZIRLANIYOR

İşten atmaların süreceğini belirten işçiler, “Bugüne kadar sürekli hakkımız yenildi. En ufak bir hatada arkadaşlarımız ya tazminatsız bir şekilde işten atıldı ya da ikramiye ve primleri kesildi” diye konuştu. Yaklaşık 1000 işçinin çalıştığı fabrikada işçiler “İşin azaldığı dönemlerde memnun kalmadıkları işçileri işten çıkarıyorlar. Öte yandan sürekli işçi alıyorlar” dedi. İşten atmalara tepkili olan işçiler, işe iade davasına hazırlandıklarını belirtti. Mücadeleyi sürdüreceklerini dile getiren işçiler, bir araya gelerek önümüzdeki günler de ne yapacaklarını planlayacak.

Dikişsiz giyim, sentetik iplik üreten ve başta Avrupa ile Amerika olmak üzere dünyanın birçok ülkesine satış yapan Eurotex’te işçilere yılbaşında çalışma dayatılıyor. İşin yoğun olmadığına dikkat çeken işçiler, o gün bir çok kişinin gelmeyeceğini, böylece patronun o gün gelmeyen işçilerin toplam 475 lira olan prim ve ikramiyelerini kesmeyi hedeflediğini söylemiş ve buna karşı imza kampanyası başlatmıştı.