Kayyım geldi Ezidiler başka kampa gidiyor

Yenişehir Belediyesi'ne kayyım atandıktan sonra daha önce belediyeye bağlı Fidanlık Kampı'nda yaşayan Ezidiler şimdi AFAD'a bağlı olan başka kamplara gönderilecek. AFAD yetkilileri ile iki gün önce Midyat'taki AFAD kampını görmeye giden mülteci Hayri Sumoki: 'Yaşadığımız kamp çok iyi ama buna mecburuz. Çünkü burada kimliğimiz yok' diyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - IŞİD saldırıları sonucunda Irak'ın Şengal bölgesinden göç eden Ezidiler, Diyarbakır'da bulunan Fidanlık Kampı'na yerleştirildi. Güneydoğu Anadolu Bölgesi Belediyeler Birliği'nin kurduğu kampın AFAD'a (Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı) bağlanacağı ve Ezidilerin başka şehirlere gönderileceği iddia ediliyor. Söylentilerin ardından kampta yaşayan Ezidiler ve AFAD'tan bir heyet Mardin'in Midyat ilçesindeki kampı gezdiler.

Fidanlık Kampı'nda kalan Ezidiler için gerekli harcamalar 2,5 yıl boyunca Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve Yenişehir Belediyesi ile kentteki çeşitli sivil toplum örgütlerinin desteğiyle sağlandı. Diyarbakır AFAD İl Müdürlüğü'nden aldığımız bilgilere göre ise, kaymakamlık tarafından kendilerine kampta bulunmak üzere birkaç personel istendiği, bu personelin de Yenişehir Belediyesi bünyesinde şu an kampta çalıştıklarını belirtildi.

Diyarbakır Belediyesi Meclis üyeleri, AFAD'tan bir grup temsilcinin mülteci ailelerle görüştüğünü, ailelerinse uygun gördükleri takdirde başka şehirlere gönderilebileceklerini söylüyor. Kampta yaşayan 39 yaşındaki Hayri Sumoki, Midyat'taki kampı gezdiklerini, birkaç gün sonra da, başka bir kampı görmek için Malatya'ya gideceklerini aktardı.

18 kişilik ailesi ile birlikte Fidanlık Kampı'nda yaşayan Sumoki, kış ayında kamptan çıkmak istemediklerini fakat bu kampta kimlikleri olmadığı için birçok sıkıntı yaşadıklarını ifade ediyor. Kampta kalan bir başka mülteci Somükcan Kaçan ise, "Eğer başka kampa gidersek bu kadar rahat olamayabiliriz" diyor.

'BURASI GÜZEL AMA MECBURUZ'

Yaklaşık 2 yıldır Fidanlık Kampı'nda yaşayan Sumoki, kampın güzel olduğunu fakat AFAD'a bağlı olmadıkları için birçok konuda sıkıntı yaşadıklarını belirtiyor. Son olarak iki gün önce 13 kişilik mülteci bir grubuyla Midyat'taki kampı ziyaret ettiklerini aktaran Sumoki şunları anlatıyor:

“Şu an yaşadığımız kamp çok güzel ama buna mecburuz. Burada kimliklerimiz olmadığı için birçok konuda sıkıntı yaşıyoruz. Midyat'taki kampta sorunlar yaşayacağımızı düşünüyoruz. Benim annem, babam ve kardeşim şu an Irak'ta bulunuyor. Eğer onlar da Türkiye'ye gelirse Midyat'taki kampta beraber yaşayamayacağız. Bunun gibi birçok sorun olduğu için yetkililer Malatya'daki kampı da gezdirmek istediler. Biz de kabul ettik. Önümüzdeki günlerde Malatya'ya gideceğiz. Bizim istediğimiz şey başka kamplara gidersek dahi kardeşçe yaşayabilmek. Ama burada yaşayabilmemize izin vermelerini istiyoruz. Sadece kimlik çıkartsınlar. Sağlık haklarından yararlanalım burada yaşamaya razıyız.”

kamp-icr

'BAŞKA YERDE RAHAT OLMAYABİLİRİZ'

Fidanlık Kampı'nda eşi ve çocukları ile birlikte yaşayan Somükcan Kaçan ise "Bu kış ayında bizi göndermesinler" diyor. 2 yıldır kampta yaşadıklarını dile getiren Kaçan, “Kampta sorumlu olan kişiler tarafından bu ana kadar tek sorun yaşamadık. Ama şimdi bizi başka kampa göndereceklerini söylüyorlar. Eğer başka kampa gidersek bu kadar rahat olmayabiliriz. Kışın ortasında buradan başka bir yere göç etmek istemiyoruz. En azından bu kış ayında burada kalmak istiyoruz” diye konuştu.

'KİM SAHİP ÇIKARSA BUNA MİNNETTARIZ'

Kampın belirli bir süre sorumluluğunu yapan ve Yenişehir Belediyesi'nden ismini vermek istemeyen bir görevli, belediyeye kayyım atanmadan önce kampın ihtiyaçlarının karşılanması için çalışıldığını söylüyor.

Ezidilerin başka şehirlere gönderilmesi durumunda, dinin kimliklerinin göz önünde bulundurulması gerektiğini belirten görevli, "Burada işin tuhafı 2 senedir kampla biz ilgileniyorduk. Kayyım geldikten sonra artık bizi kampa almadılar. Her şeye rağmen Ezidilere kim sahip çıkacaksa buna minnettarız" diyor.

12 MADDELİK SORU ÖNERGESİ

Fidanlık Kampı'yla ilgili iddialar, geçen hafta TBMM gündemine geldi. HDP Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca, Başbakan Binali Yıldırım'ın yanıtlaması istemiyle 12 maddelik soru önergesi verdi. Önergede şu sorular yer aldı:

- AFAD Başkanı'nın Fidanlık Kampı'nı ziyaret ederek bu kampın kapatılacağını ve burada kalan Ezidilerin AFAD'a bağlı farklı kamplara gönderileceğini söylediği iddiaları doğru mudur?

- Bu iddialar doğru ise 1029 Ezidi'nin kaldığı kamp ne amaçla kapatılmak istenmektedir?

- Fidanlık Kampı'nın AFAD'a bağlanmasının gerekçesi nedir?

- Fidanlık Kampı'nda kalan Ezidilerin, AFAD'a bağlı hangi kamplara gönderilmesi planlanmaktadır? Midyat, Nusaybin, Kahramanmaraş, Antep ya da Malatya kamplarına gönderileceği iddiaları doğru mudur? Bu iddialar doğru ise Ezidiler için yeni bir kamp mı inşa edilecek, yoksa Ezidiler Suriyeli sığınmacılar ile aynı kampta mı kalacak?

- Yenişehir Belediyesi'ne atanan kayyumun (Yenişehir Kaymakamı Mehmet Özel) Ezidilerin kaldığı Fidanlık Kampı'na başkan olarak atandığı iddiaları doğru mudur? Bu iddialar doğru ise bu karar hangi gerekçe ile alınmıştır?