Suriye'de yeni dönem tartışılıyor

Ateşkes şartlarını görüşen İran, Rusya ve Türkiye Suriye'nin geleceğini de tartışıyor. Beşar Esad'ın bir sonraki seçimde görevini daha ılımlı bir Alevi'ye bırakması bekleniyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İran, Türkiye ve Rusya bir yandan Suriye'de ateşkesin koşullarını müzakere ederken bir yandan da Suriye'nin savaştan sonraki geleceğini tartışıyor.  Rusya Dışişleri bakanlığı'na yakın bir düşünce kuruluşu olan Rusya Uluslararası İlişkiler Konseyi Genel Direktörü Andrey Kortunov, Reuters haber ajansına verdiği bir demeçte,  Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın görevini bir sonraki seçimde kutuplaştırıcı olarak görülmeyen bir Nusayri'ye devredeceğini iddia etti. Kortunov, İran'ın bu çözüm önerisine  henüz yanaşmadığını vurguladı. Kortunov Esad'ın halefi olacak birkaç isim üzerinde konuşulduğunu söylediyse de isim vermekten kaçındı.

İran, birkaç yıl daha kalacak olan Esad'ın kendisinin ve ailesinin itibarını koruyarak görevden ayrılması konusunda ikna edilmeye çalışılıyor. Bu öneri aynı zamanda ülkenin  aynı zamanda gayrı resmi bölgesel güç merkezlerinin kurulması anlamına geliyor.

(Reuters)