ODTÜ ve Finlandiya'dan cihatçı saflarına...

Voice Of America ODTÜ'de fizik okuyup Finlandiya'da master yapmış olan Raşid Tuğral'ın nasıl IŞİD'e katıldığını yazdı. Arkadaşı Nihat Çelik "hep karanlık bir tarafı vardı" diyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Voice of America (Amerika'nın Sesi) Türkiye ofisi, Ankara ODTÜ'de  Fizik okumuş olan ve Finlandiya'da  Jyvaskyla Ünivesitesi'nde Fizik Bölümü'nde yüksek lisans yapmış olan Raşid Tuğral'ın hayatının nasıl olup da Suriye'de IŞİD saflarında son bulduğunu mercek altına aldı.

Ankara Sincan doğumlu Raşid Tuğral ODTÜ'de Fizik okurken trekkinge bisiklete binmeye ilgi duyan, National Geographic'de çektiği gökyüzü fotoğrafları yayınlanan bir genç olarak tanınıyordu. Bir keresinde sırf canı sıkıldığı için bisikletle 262 km mesafedeki Konya'ya gitmişti mesela.

BABA TUĞRAL: "YAHUDİLER VE HIRİSTİYANLAR LANETLİ"

Raşid Tuğral'ın ailesi, ODTÜ'deki arkadaşları ve hocalarıyla konuşan Voice Of  America iki önemli ipucuna ulaşıyor. İlk olarak Raşid Tuğral muhafazakar bir ailede büyüyor. Öğretmen olan babası Süleyman Tuğral,  Kuran'da Değer Sistemi" başlıklı doktora tezinde Allah'a ve Hz. Muhammed’e inanmayan Yahudiler ile Hıristiyanlar'ın “lanetli” olduğunu ve acı verici bir cezanın onları beklediğini savunuyor. Mahallesindeki bir çok genç gibi Raşid Tuğral da anne ve babası tarafından kuran kursuna gönderiliyor. Üniversitedeki arkadaşlarından Nihat Çelik, "Okuldaki laik ortamla muhafazakar ev yaşantısı arasında büyük zıtlık vardı. Yaşama farklı yaklaşan bu iki dünyayı aynı potada eritmek mümkün değil,"

RAŞİD TUĞRAL MESCİD GRUBUNDA

Raşid Tuğral'daki esas radikalleşme eğilimleri üniversite yıllarında başlıyor.  ODTÜ'deki Astronomi Topluluğu'nun başında bulunan Utku Borataç, Raşid'in giderek daha fazla mescit gurubuyla takılmaya başladığına dikkat çekiyor. Raşid Tuğral, Finlandiya'dan döndükten sonra kısa bir süre Ankara'ya uğruyor. Tuğral, Ankara'dan Şanlıurfa'ya oradan da Suriye'ye geçiyor. Raşid Tuğral, bu yılın Ağustos ayında henüz 27 yaşındayken Kürtlerle girdiği çatışmada hayatını kaybetti. Nihat Çelik, Raşid'in iç dünyasının  radikalleşmeden önce de çok karanlık olduğuna inanıyor. Utku Borataç ise Raşid'in nasıl radikalleştiği sorusunun hâlâ kafasını kurcaladığını söylüyor.

Etiketler Suriye IŞİD ODTÜ