Ankara Gezi İddianamesi: Ethem Sarısülük fotoğrafı suç sayıldı

Ankara Gezi Olayları İddianamesi 3.5 yıl sonra çıktı. 26 sanıklı iddianamede deliller arasında Gezi eylemleri sırasında hayatını kaybeden Ethem Sarısülük’ün cenazesine çağrı metni de yer aldı. 

Google Haberlere Abone ol

ANKARA- Haziran 2013’te İstanbul’da başlayıp yurt geneline yayılan Gezi eylemlerinin üzerinden 3.5 yıl geçti ama soruşturmalar devam ediyor. Berkin Elvan’ın öldürülmesiyle ilgili iddianame 1270 gün sonra mahkemeye sunulurken Ankara Gezi eylemleri iddianamesi de yeni tamamlandı. 26 sanıklı Ankara iddianamesinde sanıklara, terör örgütüne üye olma, 2911 sayılı kanuna muhalefet, terör örgütü propagandası yapma, görevi yaptırmamak için direnmek, devletin egemenlik alametlerini aşağılama ve mala zarar verme suçlamaları yöneltildi.

THKP-C, DHKP-C gibi yasa dışı örgütlerin Gezi eylemlerini fırsat bilerek bu durumu bir kalkışmaya dönüştürmeye çalıştığı suçlamaları yer alan iddianamede eylemlere katılımları telefon sinyalleri üzerinden tespit edilen sanıkların yasal derneklerle ilişkileri terör örgütü üyeliklerine delil olarak gösterildi.

YASAL DERNEKLERE ÖRGÜT SUÇLAMASI

Kamu yararına çalışan dernekler arasında bulunan Halkevleri, “Devrimci Gençlik terör örgütü güdümünde faaliyet gösteren dernek” olarak gösterildi. Festival, şenlik, genel kurul afişleri örgütsel doküman sayıldı. Sanıklara yöneltilen suçlamalarla ilgili deliller arasında yasal dergi ve kitapların yanı sıra yüz maskesi, poşu, sapan, misket, havuz gözlüğü de yer aldı.

ETHEM SARISÜLÜK İDDİANAMEDE

Suçlamalara kanıt olarak gösterilen deliller arasında Ankara’daki Gezi eylemleri sırasında polis kurşunuyla hayatını kaybeden Ethem Sarısülük’le ilgili bildiri ve afişler de yer aldı. Sarısülük’ün TİKB örgütünce sahiplenildiğine dikkat çekilen iddianamede bu çerçevede ele geçirilen deliller şöyle yer aldı:

-“Ethem Yoldaş Ölümsüzdür” bildirisi

-Ethem Sarısülük'ün cenazesine katılımı arttırmak için davetiye şeklinde hazırlanmış bildiri

-“Ethem Sarısülük Ölümsüzdür” ibareli Ethem Sarısülük’e ait fotoğraf

-“Ethem Yoldaş Ölümsüzdür” başlığı altında; Kızılay Güvenpark yanında Çevik Kuvvet polisine saldırıda bulunmakta iken kafasına isabet eden bir kurşun ile ölen Ethem Sarısülük'ün görüntüsü,

-Ethem Sarısülük'ün öldürülmesini protesto amacıyla yapılan basın açıklaması metni.

Ethem Sarısülük’ün öldürülmesiyle ilgili dava 19 Aralık’ta sonuçlandı. Sarısülük’ün ölümüyle ilgili polis memuru Ahmet Şahbaz’a 1 yıl 4 ay 20 gün hapis cezası verildi. Mahkeme cezayı 10 bin lira para cezasına çevirdi.

Etiketler Ankara Gezi