Rusya Büyükelçisi Karlov için devlet töreni düzenlendi

Silahlı saldırıda hayatını kaybeden Rusya Büyükleçisi Andrey Gennadiyeviç Karlov'un cenazesi, Rusya'ya gönderildi. Karlov için, Esenboğa Havalimanı'nda devlet töreni düzenlendi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ankara'da düzenlenen suikastta hayatını kaybeden Rusya'nın Türkiye Büyükelçisi Andrey Gennadiyeviç Karlov'ın cenazesi, Rusya'ya gönderildi.

Ankara Esenboğa Havalimanı'nda Karlov, için devlet töreni düzenlendi. Törende Karlov'un eşi, oğlu ve annesinin yanı sıra, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Ankara Valisi Ercan Topaca ve çok sayıda yabancı ülke temsilcisi de katıldı.

Karlov'un cenazesi tören için havalimanına getirildi. Saygı duruşu ile başlayan törende ilk konuşmayı Azerbaycan Büyükelçisi Faig Baghirov yaptı.

'ÜLKESİNİN GURUR DUYACAĞI BİR BÜYÜKELÇİYDİ'

Baghirov'un ardından Dışişleri Bakanı Ahmet Yıldız kürsüye geldi. Yıldız'ın sözleri şu şekilde:

"Büyükelçi Karlov'u böyle bir saldırıda kaybetmenin üzüntüsü içindeyiz. Rusya Dışişleri ve halkının üzüntüsünü çok iyi anlıyoruz, çünkü bizde yıllardır yaptığımız cenaze törenlerinde şehit yakınlarının yüzündeki acıyı görüyoruz. Bizim kültürümüzde yer alan elçiye zeval olmaz anlayışı uluslararası hukukta da yerini bulmuş, diplomatlara koruma sağlamıştır. Diplomatlar sorunları çatışmasız şekilde çözmeye çalışırlar diplomatların ülkelerini temsil ettikleri için saldırıya maruz kalması terörden başka bir şeyle açıklanamaz.

Büyükelçi Karlov, Türk-Rus ilişkilerini gereği olan yoğunluktan dolayı, kendisinin sabırlı, kararlı bir diplomat olarak tanıdık. Kendisi Rusya'nın gurur duyacağı bir büyükelçiydi. Karlov'un eşine, ailesine Rusya'ya başsağlığı diliyorum."

'KARLOV DOSTLUĞUMUZUN EBEDİ SİMGESİ OLDU'

Hükümet adına konuşan Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, şunları söyledi:

"Bugün çok zor bir görev için toplanmış bulunuyoruz. Değerli bir dostumuzu yitirdik acımız büyüktür. Büyükelçi Andrey Karlov topraklarımıza ayak bastığı andan itibaren ülkelerimiz arasındaki dostluğu güçlendirmek için çalıştı. ilişkileri her alanda daha ileri seviyelere taşıma arayışı içinde oldu. Görevi boyunca Büyükelçisi olduğu büyük ülkeyi ve onurlu halkını en iyi şekilde temsil etti.

Maalesef Büyükelçi Karlov'un görev dönemi Türkiye Rusya ilişkileri bakımından kolay bir zaman değildi. Çok ciddi sınamalara sahne oldu. Ne var ki her iki ülke liderinin ve iki ülke halkının ortak iradeleri doğrultusunda Büyükelçi Karlov'un da değerli katkılarıyla bu sınamaları geride bıraktık. İlişkilerimizi tam yeniden rayına oturtmuştuk ki Türkiye-Rusya dostluğunu bozmak isteyenler son bir provokasyon daha yaptılar.

Rusya'nın yetiştirip Türkiye'ye emanet ettiği yetenekli bir diplomat. Değerli bir insan ,profesyonelliği ile herkesin takdirini kazanan Andrey Karlov'u hedef aldılar. Buradan şunu ilan ediyorum. Bu saldırıyı yapan ve yaptıranlar Büyükelçi Karlov'u öldürmediler. Aksine tarihe kazıdılar. Büyükelçi Andrey Karlov artık Türkiye Rusya dostluğunun ebedi sembolü olmuştur. Türkiye ve Rusya'yı karşı karşıya getirmek isteyenler Büyükelçi Karlov'a yenilmeye mahkumdurlar. Bu teröristlerin bu provokatörlerin amaçlarına ulaşmalarına izin vermeyeceğiz. Acımız ne kadar büyükse kararlılığımız da o kadar güçlüdür. Türkiye Rusya ilişkileri her zamanki gibi güçlü, her zamanki gibi kuvvetlidir. İlişkileri daha ileri ufuklara taşımakta hepimizin Büyükelçi Karlov'a borcudur.

Huzur içinde uyu Sayın büyükelçi, tüm sevenlerin dost Rus halkının ve devletinin başı sağ olsun."

Türkeş'in konuşmasının ardından İstanbul Ortodoks kilisesinden gelen görevliler, dini tören yaptılar. Dini törenin ardından Karlov'un cenazesi, askerler tarafından Rusya'dan gelen uçağa taşındı ve ülkesine gönderildi.

Suikasta uğrayan Rusya Büyükelçisi Andrey Gennadiyeviç Karlov kimdir?Suikasta uğrayan Rusya Büyükelçisi Andrey Gennadiyeviç Karlov kimdir?