'TSK'nın üçte biri tasfiye edildi'

Avrupa Konseyi'nin 15 Temmuz raporuna göre, TSK mensuplarının sayısı 15 Temmuz'dan bu yana üçte bir oranında azaldı. Rapora göre, 15 Temmuz öncesi 518 bin 166 olan personel sayısı şu an 355 bin 212'ye düştü.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 15 Temmuz askeri darbe girişiminden sonra TSK'dan yapılan ihraçlar sonucunda ordunun üçte bir oranında küçüldüğü ortaya çıktı. Bu ayrıntı, Avrupa Konseyi'nin ilgili raporunda yer aldı. Raporda,  Temmuz sonrası çok sayıda uygulamanın anayasayı ihlal ettiği tespiti de yer aldı.

Türkiye dahil 47 ülkenin üye olduğu, Avrupa'nın en önde gelen insan hakları kurumu olan Avrupa Konseyi'nin raporundaki tespitler özetle şöyle:

  • 9 Aralık 2016 itibarıyla Türkiye çapında 125 binden fazla kişi görevden alındı; yaklaşık 40 bin kişi tutuklandı.
  • 140 gazeteci tutuklandı, 177 medya kurumu kapatıldı. Bu kurumların 11'i yeniden açıldı.
  • 2 binden fazla okul, üniversite ve yurt kapatıldı.

ORDUDA SAYILAR NE?

  • Temmuz-Ekim arasında Türkiye'deki bütün generallerin neredeyse yarısı ihraç edildi. Raporda, "Türk Silahlı Kuvvetleri'nde görevden alınanların sayısı, bütün askeri personelin sayısında üçte bir oranında bir azalmaya yol açtı" denildi.
  • Tasfiyelerin 'anayasaya aykırı olduğu' belirtilen raporda, TSK mensuplarının sayısının 15 Temmuz öncesinde 518 bin 166 olduğu, şu an ise 355 bin 212'ye düştüğü belirtildi.
  • Buna göre, orduda 1 Temmuz'da 358 olan general sayısı ekim ayında 201'e düştü. Yeni personel alımıysa yüzde 20 oranında arttı.

Reuters ilgili haberinde, ittifakın ikinci en büyük ordusu olan 'TSK'nın 15 Temmuz sonrası zayıfladığına' dair NATO yetkilileri tarafından endişe beyan edildiğini, Ankara'nın bunu reddettiğini hatırlattı. (Dış Haberler)