Sarısülük'ü vuran polisin cezası 10 bin TL!

Ethem Sarısülük'ü başından vurarak öldüren polis Ahmet Şahbaz’a mahkeme 1 yıl 4 ay 20 gün hapis cezası verdi. Ceza daha sonra 10 bin TL para cezasına çevrildi

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ankara'da, 1 Haziran 2013 tarihinde Kızılay Meydanı'ndaki Gezi eylemleri sırasında Ethem Sarısülük'ün öldürülmesiyle ilgili davada, Aksaray Ağır Ceza Mahkemesi'nde karar çıktı. Mahkeme heyeti sanık polis Ahmet Şahbaz'ı 1 yıl 4 ay 20 gün hapis cezasına çarptırdı. Bu cezayı da 10 bin 100 lira adli para cezasına çevirdi.

'Güvenlik' gerekçesiyle Aksaray Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ve saat 11 00’de başlayan duruşmayı için farklı illerden gelen çok sayıda kişi izledi. Aksaray Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın bugünkü duruşmasında, Ethem Sarısülük'ün annesi Sayfı ve kardeşleri Cem Sarısülük, İkrar Salısülük, tarafların avukatları yer aldı. Tutuksuz yargılanan sanık polis memuru Ahmet Şahbaz da duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı. Mahkeme Başkanı İlker Aktaş,  31 CD, Ethem Sarısülük'ün ağabeyi Mustafa Sarısülük'ün talebi üzerine hazırlanan bilirkişi raporu ile TÜBİTAK ve TRT'den gelen raporların incelendiğini belirtti. Heyet, sanık Ahmet Şahbaz'ın, 'Taksirle ölüme neden olma' suçunu işlediği sabit görüldüğü, suçun işleniş biçimi, sanığın taksire dayalı kusurun derecesi, meydana gelen zararın ağırlığı göz önüne alınarak 2 yıl hapis cezası verdi. Ceza, ilk önce Türk Ceza Kanunu'nun 27/1 maddesi (Sınırın aşılması) uyarınca 1/6 oranında indirim yapılarak ceza 1 yıl 8 aya, iyi hal indirimiyle birlikte 1 yıl 4 ay 20 gün hapis cezası verildi. Mahkeme heyeti hapis cezasını 10 bin 100 lira adli para cezasına çevirdi.

AVUKAT YILMAZ'DAN KARARA TEPKİ

Ethem Sarısülük'ün avukatı Murat Yılmaz, karara tepki göstererek, "İfade özgürlüğü ve demokrasi var diyenler bu kararı görsünler. Bu karar nedir? Katil Ahmet Şahbaz'a 10 bin 100 lira para cezası verildi. Bu ülkede bir insanı öldürdü, silahlı kolluk kuvveti. Verilen ceza ise 10 bin 100 lira adli para cezası. Bu kararı okurken insan utanır. Bir trafik cezasında bir insanın ölümüne neden olduğunda hapis cezası veriliyor para cezasına çevrilmiyor. Kasten bir insan öldürüldü. Ama bu ülkede her zaman olduğu kolluk kuvvetleri önce kollandı, sonra Aksaray'da aklandılar. Bizim mücadelemiz devam edecek. Bu dosya Ankara'dan neden buraya alındı? Ankara'dan buraya alınmasının nedeni 10 bin 100 TL para cezası. Bugün katil Ahmet Şahbaz, Aksaray Ağır Ceza Mahkemesi tarafından ödüllendirildi. Artık hiç kimse, bu ülkede hukukun olduğu, adaletin olduğunu herkesin mahkemelere güvenebileceğini söylemesin" diye konuştu.

Anne Sayfı Sarısülük, "Utansın, parası çoksa kendisi versin. Benim oğlum yatıyor, katil geziyor, parasını yiyor" diyerek tepki gösterdi. (DHA)