Çipras'a karşı çipura kozu

Çipras, kurmaylarına 'ocaktaki Kıbrıs Zirvesi'ne kadar tansiyonu yükseltmeyin' talimatı verdi. Atina’ya göre Ankara, Kardak'taki çipura kavgasını büyüterek Yunanistan’a Cenevre Zirvesi öncesinde baskı uygulamaya çalışıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Son günlerde inişli-çıkışlı bir seyir takip eden ve gergin bir atmosferde gündemdeki yerini alan Türk-Yunan ilişkilerinde Atina önemli bir adıma imza atıyor. Ege’deki gerginliğin iki ülkenin çıkarına olmadığı tespitinden hareket eden Başbakan Aleksis Çipras, hükümetindeki kurmaylarından ve Genelkurmay Başkanlığı’ndan Türk-Yunan ilişkilerindeki tansiyonun artmaması için gerekli olan tüm önlemleri almasını talep ediyor.

'ZİRVEYE KADAR TANSİYONU ARTIRMAYIN'

Atina’da basına yansıyan ve Duvar’a ulaşan bilgilere göre, gelecek ocak ayındaki Kıbrıs Zirvesi’ne dek, Çipras çalışma arkadaşlarından ve Yunanistan Silahlı Kuvvetleri'nden Ege’deki tansiyonu arttırıcı adımlardan kaçınmalarını talep ediyor.

Çipras’ın yakın mesai arkadaşlarına göre önümüzdeki haftalar Türk-Yunan ilişkilerinin geleceği ve Kıbrıs sorunu açısından belirleyici öneme sahip. Böylesi bir ortamda Atina-Ankara ile karşı karşıya gelmek ve tehlikeli gelişmelerin önünü açmak istemiyor.

Çipras’ın perspektifinden hali hazırda önemli olan Yunanistan hükümetinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir an evvel bir araya gelip Kıbrıs’taki güvenlik sistemini masaya yatırması. Atina, Cenevre Zirvesi öncesinden bu buluşmayı ‘olmazsa olmaz’ olarak ele alıyor. Yunanistan hükümeti kaynakları şu ana dek Ankara’nın bu teklife olumlu bir yanıt vermediğini belirtiyor.

KARDAK'DAKİ ÇİPURA KAVGASI

Atina, Ege Denizi'nde ve Kardak kayalıklarında son günlerde gündeme gelen hadiseleri de yakinen takip edip kayıt altına alıyor. Kardak kayalıklarında çipura avlama mevsiminin başlamasıyla beraber gündeme gelen gerginlik ile ilgili Atina’nın görüşü Ankara’nınkinden farklı. Atina’ya göre Kardak açıklarında endişe edilecek bir durum söz konusu değil. Adacıkların etrafında ‘alışılmış’ gelişmeler söz konusu. Atina’ya göre Ankara bu gelişmeleri büyüterek Yunanistan’a Cenevre Zirvesi öncesinde baskı uygulamaya çalışıyor. Atina’nın bakış açısına göre hali hazırda Ege’de endişe konusu olan husus iki ülkenin hava kuvvetleri arasında yaşanan zıtlaşma. Atina bu alanda her an itibariyle iki ülkenin ‘tatsız sürprizlerle’ karşı karşıya kalabileceğini vurguluyor.