AİHM sordu: Yaşam hakkını korudun mu?

AİHM sokağa çıkma yasağı ilen edilen bölgelerde yaşanan hak ihlalleri ve ölümlere ilişkin Türkiye’den savunma ve belge istedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Evrensel'den Cansu Pişkin'in haberine göre AİHM (Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi) sokağa çıkma yasağı ilan edilen ve ardından operasyonlar yapılan bölgelerde yaşayan 160’a yakın kişiyi temsilen yapılan 34 başvuruyu gündemine aldı. Kararını gelecek günlerde açıklaması beklenen mahkeme Türkiye'den savunma istedi.

YAŞAM HAKKI KORUNDU MU?

AİHM hükümete yönelttiği sorulardan bazıları şöyle:

-Yasaklar sırasında yaşam hakkı, işkence yasağı, özgürlük ve güvenlik hakkı, özel hayata saygı hakkı, din ve vicdan özgürlüğü gibi konuları güvence altına aldınız mı?

-Sokağa çıkma yasakları sırasında sağlık kurumlarına erişim hakkı gözetildi mi?

-Operasyonlar icra edilirken başvurucuların yaşam haklarının korunması için gerekli tedbirler alındı mı?

BELGE TALEBİ

AİHM, Türkiye'den çok sayıda belge de talep etti. Bunlardan bazıları şöyle:

-Silopi'nin Nuh mahallesinde, evine dönerken vurularak yaşamını yitiren 11 çocuk annesi Taybet İnan’ın ölümüyle ilgili soruşturma belgeleri ve cenazenin keşif ve otopsi raporu

Cizre’deki 1. bodrumda yaşamını yitiren üniversite öğrencisi Cihan Karaman’ın yaşam hakkı ve fiziksel bütünlüğünün korunması için yetkililer tarafından atılmış olan adımların ayrıntılı zaman çizelgesi.

AVUKAT DEMİR İÇİN SORULAR?

Mahkeme, sokağa çıkma yasaklarına ilişkin AİHM’e başvurular yaparken tutuklanan avukat Ramazan Demir için de hükümetten talep etti. AİHM, Demir’in tutuklanma gerekçesinde yer alan iddiaları da hatırlattı ve savcının Demir’in hangi faaliyetlerini “uluslararası arenada ülkeyi zayıf duruma düşürmek” olarak tanımladığını sordu.