Paris suikastı sanığı Ömer Güney kimdir?

Paris'te 3 Kürt kadın siyasetçiye yönelik suikastın tek sanığı Ömer Güney yaşamını yitirdi. Ömer Güney hakkındaki bilgiler ve suikastın ardından ortaya atılan iddiaları derledik.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Paris'te Kürt kadın siyasetçiler Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez yaşamını yitirdiği suikastın sanığı Ömer Güney hayatını kaybetti. Güney, sağlık sorunları nedeniyle hayati tehlikesinin olduğu ve tahliyesi talep ettiği belirtildi. Güney'in talebi 19 Aralık'ta görüşülecekti.

2013'te yaşanan suikastla ilgili soruşturma Mayıs 2015'te tamamlandı fakat dava aşamasına geçilemedi. Davanın 23 Ocak 2017'de görülmesi planlanıyordu.

Paris suikastçısı Ömer Güney'in öldüğü açıklandıParis suikastçısı Ömer Güney'in öldüğü açıklandı

Sivas'ın Şarkışla ilçesi Polattepe köyü nüfusuna kayıtlı olan Ömer Güney, 16 Nisan 1982 doğumlu. 2003 yılında Almanya'da evlendiği belirtilen Güney'in 2011 yılında boşandığı ve Almanya'da oturma izni olduğu kaydedildi. Güney'in ailesinin ise Fransa'da yaşadığı öğrenildi.

Ömer Güney'in adı, Paris suikastı ile duyuldu. 9 Ocak 2013'te yaşanan Paris'te bulunan Kürdistan Enformasyon Bürosu'nda, Kürt siyasetçiler Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez cansız bedenleri bulundu. Cansız ve Doğan'ın başlarına, Şaylemez'in ise vücuduna isabet eden kurşunlarla hayatlarını kaybettiği tespit edildi.

Paris Cumhuriyet Savcısı François Molins, suikastın zanlısının Ömer Güney olduğunu açıkladı. Molins, Güney'in Kürt gruplarla ilişkisi olduğunu belirtti. Bu süreçte Güney'in önce PKK, sonra da MİT'le ilişkisinin olduğu iddiaları ortaya atıldı.

KÜRT DERNEĞİ ÜYESİ

Suikasttan yaklaşık 1 yıl önce Ömer Güney'in  Fransa Kürt Dernekleri Federasyonu (FEYKA) bağlantılı bir derneğe üyelik başvurusu yaptığı ortaya çıktı. FEYKA Başkanı Mehmet Ülker, yaşananları şu sözlerle anlattı:

"2011 yılı Kasım ayında önce Paris kent merkezinde bulunan derneğe geliyor. Dernek Başkanına üye olmak istiyorum diyor. Dernek Başkanı Paris’in hangi bölgesinde ikamet ettiğini soruyor. Sarcel’de oturuyorum yanıtını alınca oraya en yakın olan Villiers-le-Bel Derneği’ne yönlendiriyor. Dernek yönetiminden birinin yanına gidiyor. 18 Kasım 2011 tarihinde Villiers-le-Bel’deki derneğimize üye oluyor. 50 euro da aidat veriyor. Sonrasında herhangi bir üye gibi gidip gelmeye başlıyor. Samimi oluyor, dernek çevresindeki etkinlik ve aktivitelere katılıyor. Bir de Fransızcası iyiymiş, birçok insanımızın dil sorunu olduğu için işlemlerinde tercümanlık yapıyor. Giderek toplumumuz içinde dikkat çekmeyecek bir yer ediniyor. Ancak tüm araştırmalarımız bu kişinin hiçbir Kürt derneğinde resmi bir görev üstlenmediği yönündedir. Sadece bir üyedir. Derneklerimiz, derneklerimizde üyelik sistemimiz biliniyor. Biz renk, ırk, kökene bakmıyoruz."

omer-guney-uyelik

L’Express dergisinden Eric Pelletier'in haberine göre, Ömer Güney, derneğe gelenleri fişledi. Güney'in telefonunda yapılan incelemede, 329 üyenin üzerlerinde isimleri, adresleri ve telefon numaraları olan kimliklerini tek tek fotoğrafladığı tespit edildi.

KARAYILAN: PKK'Lİ DEĞİL

Ömer Güney'in PKK üyesi olduğu iddiaları üzerine PKK yöneticisi Murat Karayılan bir açıklama yaptı. İddiaları yalanlayan Karayılan, "Yaptığımız ilk araştırmalara göre, Ömer Güney adındaki kişi de oradaki bir Kürt derneğine gidip gelen, zaman zaman bazı kitlesel-barışçıl eylemlere katılan bir kişidir. Bu düzeyde çok sayıda kişi bulunmaktadır, ancak bunlar partimizin üyesi değildirler. Henüz PKK sempatizanı bile sayılamayacak bir kişiye 'üyedir' demek çok yanlıştır. Eğer kendisi böyle yanlış bir bilgi vermişse, o zaman kasıtlıdır ve daha fazla üzerinde durmak gerekmektedir" şeklinde konuştu.

MİT ELEMANI İDDİASI

İnternete yüklenen ve Ömer Güney'e ait olduğu öne sürülen bir ses kaydı tartışma yarattı. Ses kaydında Güney olduğu iddia edilen kişi MİT'le bağlantısı olduğunu söylüyor.

Konuyla ilgili MİT açıklamasında "Söz konusu yayınların, Çözüm Süreci’nde aktif rol üstlenen Teşkilatımızı yıpratmaya ve bu süreçte görev alan personeli deşifre ederek görevlerini yapamaz hâle getirmeye yönelik bir operasyon olduğu değerlendirilmektedir.

Sakine CANSIZ, Leyla ŞAYLEMEZ ve Fidan DOĞAN cinayetleriyle Teşkilatımızın kesinlikle bir ilgisi bulunmamaktadır. Bununla birlikte söz konusu iddialar ile ilgili iç bünyemizde gerekli idari soruşturma başlatılmıştır" denildi.

Fransa'daki 'M6info' sitesinin haberinde iddianın Ömer Güney'e de sorulduğu aktarıldı. Habere göre, anti terör sorgu yargıcı Jeanne Duye'nin, Güney'e "Kayıttaki ses sizin mi?" diye sorduğu, Güney'in ise sesin kendisine ait olmadığını söylediğini belirtildi.

TÜRKİYE ZİYARETLERİ VE GÖRÜŞMELERİ

Ömer Güney'in, suikasttan 20 gün önce Türkiye'ye geldiği belirlendi. 18 Aralık 2012'de İstanbul Atatürk Havalimanı'na gelen Güney, aktarmalı uçakla Ankara'ya gitti. Kamera kayıtlarında Güney'in telefon hattı satın aldığı görülüyor.

Fransa, Türkiye'den Ömer Güney'in görüştü tespit edilen kişiler ve Türkiye'de yaptıkları konusunda bilgi istedi. Bu kapsamda Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı.

BAYIK'TAN PARALEL DEVLET İDDİASI

Bir başka PKK yöneticisi Cemil Bayık ise, 2013 yılını değerlendirdiği konuşmasında Paris suikastına değindi. Bayık, suikastta Fethullah Gülen cemaatinin "parmağı olabileceğini" öne sürdü. Bayık, "Hareketimizi tasfiye etme politika ve planlamaları içine Fethullahçıların merkezinde yer aldığı paralel devlet fazlasıyla girmiştir. Dolayısıyla bu katliamda da bunların esas rol oynaması en büyük olasılıktır" ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)