CHP kendi darbe komisyonunu kurdu!

4 Ocak'ta görev süresi bitecek olan Meclis Darbe Komisyonu'nun CHP'li üyeleri talepleri karşılanmayınca ayrı bir çalışma yürütme kararı aldı. CHP'li 4 üye Akar ve Fidan'ı dinlemek için Başbakan'dan, tutuklu askerleri dinlemek için de Adalet Bakanlığı'ndan izin istiyor.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - CHP'nin 15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu üyeleri, taleplerinin kabul edilmemsi üzerine kendi çalışmalarını yapmak üzere harekete geçti. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ı dinlemek için Başbakan'dan izin isteyecek olan üyeler, cezaevindeki darbe tutuklularıyla görüşmek için de Adalet Bakanlığı'na başvurdu.

'KOMİSYON AMACI DIŞINA ÇIKTI'

CHP'nin Meclis Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu'ndaki üyeleri Zeynel Emre, Sezgin Tanrıkulu, Aytun Çıray ve Aykut Erdoğdu, ortak basın toplantısı yaptı. Komisyon üyesi Zeynel Emre, komisyonun son bir ay içindeki çalışmalarına dikkat çekerek, "Komisyon amaci dışına çıkmıştır. AKP Komisyonu kapatmaya çalışıyor" dedi.

Cumhurbaşkanı, Başbakan, Genelkurmay Başkanı ve MİT Müsteşarı dinlenmeden 15 Temmuz gecesine dair karanlık noktaları aydınlatılamayacağını söyleyen Emre, aynı zamanda eski Cumhurbaşkanları ve Genelkurmay Başkanı'nın dinlenmesi gerektiğine işaret etti.

'KÖPRÜ OTEL ZİYARETİ İLE OLMAZ'

Bunlar yapılırsa Yurtta Sulh Konseyi'nin yapılanması ve sürecin askeri ve siyasi ayağının ortaya çıkartılabileceğini anlatan Emre, "O zaman darbeye dair kuşkular dağılır, istihbaratla ilgili sorular açıklığa kavuşur" değerlendirmesinde bulundu.

Komisyon'un İstanbul ve gelecek hafta yapacağı Marmaris ziyaretlerini eleştiren Emre, "Köprü, kule ziyaretleri ile bunlar yapılamaz. Darbe girişimi gerekçesiyle tutuklu bulunan askerlerin dinlenmesinin büyük faydası olacaktır. Meclis'i bombalayan pilotlar dahil bazı askerleri dinlemeliyiz" dedi.

'ÖLÜ EVİNDE EN ÇOK AĞLAYANDAN KORKACAKSIN'

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın komisyon çalışmalarının bir an önce tamamlanmasıyla ilgili beyanlarını hayretle karşıladıklarını anlatan Emre, CHP olarak gerçekleri ortaya çıkarmak için çalışmayı sürdüreceklerini söyledi. Darbe girişimi için "Allah'ın lütfu" yorumlarını hatırlatan, ardından ilan edilen OHAL ve Meclis'e sunulan Anayasa değişikliği sürecine dikkat çeken Emre, bu gelişmelerin akıllara halk içinde yaygın kullanılan "Ölü evinde en çok ağlayandan düğün evinde en çok oynayandan korkacaksın" sözünü getirdiğini söyledi.

ASKERLERLE GÖRÜŞMEK İÇİN BAŞVURU

Darbe girişimiyle ilgili karanlıkta kalan noktaların ortaya çıkartılması için çalışmayı sürdüreceklerini anlatan Emre, bu çerçevede yapacakları çalışmaları da anlattı. Emre'nin verdiği bilgiye göre, darbe girişimi gerekçesiyle tutuklanan askerlerle görüşmek için Adalet Bakanlığı'na başvuru yapıldı. Komisyon üyeleri izin çıkarsa, Akın Öztürk, Mehmet Dişli, Hakan Evrim, Hüsyin Türk, İbrahim Yılmaz ve Mehmet Partigöç'ü dinleyecek.

BAŞBAKAN'DAN AKAR VE FİDAN İÇİN İZİN İSTENECEK

CHP'li Komisyon üyeleri darbe gecesinin kilit isimleri Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile görüşmek için de Başbakan'dan izin talep edecek. CHP'li üyeler ayrıca daha önce komisyon'da dinlenmesi için isimlerini verdikleri ama çağrılmayan kişileri bu kez CHP olarak davet edip dinlemeyi planlıyor.

4 OCAK'TA SÜRE BİTİYOR

4 partinin ortak önergesiyle kurulan 15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu'nun çalışma süresi 4 Ocak^ta bitiyor. Komisyon'un süreyi bir ay daha uzatma hakkı var.

CHP'li komisyon üyesi Aykut Erdoğdu, görüşmek istedikleri kişilere yöneltecekleri soruları Twitter hesabından açıkladı.