'İstanbul saldırısı Ortadoğu'nun yolunu çizecek'

İngiliz gazetesi The Independent, başyazılarından birini İstanbul'daki saldırılara ayırdı. 'Türkiye'nin PKK'yla uzlaşması gerektiğini' yazan gazete, "IŞİD'in en azından halifelik kurma iddiası yok. Türkiye'nin bu saldırılara vereceği yanıt, bütün Ortadoğu'nun yolunu çizecek" yorumu yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul'daki terör saldırıları dünya basınında geniş yer bulmaya devam ediyor. Başyazılarından birini saldırılara ayıran İngiliz gazetesi The Independent, 'Türkiye'nin İstanbul'daki terör saldırısında vereceği tepki, Ortadoğu'nun yolunu çizecek' yorumunu yaptı. Başyazının tercümesi şöyle:

'İÇGÜDÜSEL TEPKİ İNTİKAM'

"Türkiye'de polis ve sivilleri, Kahire'de de bir Kıpti Hıristiyan kilisesini hedef alan terörist zulüm artık birçok ülkede hayatın bir parçası. Daha az bilinen şeyse, liderlerin nasıl tepki vereceği ve eylemlerinin de, bu şiddeti kurgulayanlardan başka kimsenin işine gelip gelmeyeceği. Temmuzdaki başarısız darbede de olduğu gibi, Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ilk içgüdüsel tepkisi intikam. Üst düzey bir bakan saldırıdan hemen sonra intikam yemini etti ve bu bir sürpriz değil. Sorumlunun kim olduğu önemli ve adalet sağlarken de hayati. Şu an daha önemli olan şeyse, Türkiye'de yetkililerin kimi sorumlu tutacağı ve bu şu an, PKK ve daha genel olarak Kürt halkının davası.

'İSTİKRARLI DEVLET KOLAY DAĞILABİLİR'

İçgüdü şu an, Kürt ayrılıkçılara askeri misilleme yapmak yönünde ve bunun sık sık hukukun üstünlüğünün, hatta savaş kurallarının dışına çıkması, çok sayıda tehlikeli tehditten biri. Bu tepki geçmişte Türkiye'yi Kürtlerin varoluşsal düşmanı IŞİD'e taviz vermeye aşırı derecede yaklaştırdı. Tüm işaretler, bunun yeniden yaşanabileceği yönünde. Türkiye korku içinde bir toplum ve görünürde istikrarlı ve güçlü bir devlet aygıtının ne kadar kolay dağılabileceğine Irak ve Suriye'de tanıklık etti.

Fakat Türk halkı, IŞİD'in kendi barış ve ilerlemelerine karşı nasıl güçlü ve devam eden bir tehdit oluşturduğunu idrak etmeli. Nihayetinde, IŞİD'in barbarca hükümdarlığı, Türkiye'nin Suriye sınırında yaşandı. PKK güçleriyle  IŞİD'i birbirine karşı dengelemeye çalışmak, açıkça başarısız olan bir politika.

'PKK ANKARA'DA HALİFELİK İSTEMİYOR'

Kürt sorununa verilebilecek tek sürdürülebilir yanıt -Türkiye'nin coğrafi olarak bölünmesini kast etmeyerek- siyasi uzlaşmada yatıyor ve dönemsel olarak bakıldığında, barış girişimleri başarılı oldu. PKK ve siyasi kanatlarıyla IŞİD arasındaki fark, Kürt davasının en azından barışçıl yollardan çözülme ihtimalini içeriyor olması. PKK'nin Ankara'da bir tür orta çağ halifeliği kurmak gibi bir iddiası yok.

Erdoğan hükümetinin vereceği en muhtemel tepki daha fazla baskı, medyanın baskı altına alınması, sivil özgürlüklerin askıya alınması ve kendilerinin de yasa dışı suçlar işlemeleri olacaktır. Bu arada Mısır'da yetkililer, bölünmüş bir ülkede ve giderek artan bir ekonomik baskı altında, hukuk ve düzeni yeniden tesis etmek konusunda daha da güçsüz görünüyor.

'IŞİD ORTADAN KAYBOLMAZ'

IŞİD Halep ve Palmira'da yenilgi ve gerilemelere maruz bırakılsa da, patolojisinden bildiğimiz kadarıyla, coğrafi hâkimiyetinin daralmasına rağmen ortadan kalkmayacaktır. Örgüt ortadan kaybolamayacak kadar çok beyni zehirledi, çok fazla dini fikri saptırdı. İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson'ın da geçen hafta dediği gibi, bölgesel süpergüçler olan Türkiye, Suudi Arabistan ve İran arasında doğru liderlik çok az görülüyor; teröre son verecek liderlikse daha da az..."

MAKALENİN ORİJİNAL METNİ